Galaxy S7:ssä voi olla Sonyn tai Samsungin kamerasensori – otimme vertailukuvat molemmilla

11.03.2016 13:21 | Juha Kokkonen | 20

samsung-galaxy-s7-edge-kamera-1-110316

Uutisoimme toissapäivänä käyttäjiltä tulleista raporteista, jonka mukaan tiistaina ensimmäisille kuluttajille saapuneet Samsung Galaxy S7 -älypuhelimet ovat olleet joko Samsungin tai Sonyn kamerakennolla varustettuja. Tämä osui sopivasti yksiin Samsungin keskiviikkoisen tuotejulkistuksen kanssa, jossa se kertoi uuden oman 12 megapikselin Dual Pixel -kamerasensorinsa olevan jo massatuotannossa. Galaxy S7 -mallien julkaisun yhteydessä Samsung kertoi niiden olevan varustettu Sonyn IMX260 -kuvasensorilla, jonka tekniset tiedot ovat täysin identtiset nyttemmin julkaistun Samsungin sensorin kanssa. Samsungin oman sensorin julkaisun myötä ei ollut kovinkaan vaikeaa päätellä, että yritys käyttää molempia sensoreita uusissa huippumalleissaan.

Teimme pientä tutkimustyötä asian suhteen ja totesimme, että TaskuMuron Galaxy S7 edge -testikappaleesta sekä muista suomalaisella lehdistöllä olevista testikappaleista löytyi Samsungin valmistama S5K2L1-takakamera. Sen sijaan useimmilta normaalien jälleenmyyntikanavien kautta Galaxy S7:nsä hankkineilta MuroBBS:n käyttäjiltä löytyi kamerasta Sonyn IMX260-sensori. Tämä ei ole täysin ennennäkemätöntä, sillä Samsung käytti myös Galaxy S6 -puhelimissa sekä omia että Sonyn kuvasensoreita, joissa käyttäjät havaitsivat pieniä kuvanlaadullisia eroja Sonyn hyväksi. TaskuMuron lukija Antti Kuuselan ystävällisellä avustuksella pääsimme tänään vertailemaan Samsungin sensorilla varustettua testilaitettamme hänen Sony-sensorilliseen puhelimeensa.

sensorintiedot_sony

gs7edge_samsungsensor

AIDA64:n ilmoittamat tiedot kameran ominaisuuksista (videokuvan tarkkuus, videon vakautus, yms.) ovat Samsungin sensorin osalta virheellisiä.

Otimme Tampereen keskustassa tänään (11.3.) puolenpäivän maissa molemmilla puhelimilla viisi esimerkkikuvaa samoista kohteista. Pyrimme ottamaan hieman erilaisia otoksia – maisemakuvia, kokokuvan, lähikuvan ja hämäräotoksen. Kuvat on otettu automaattiasetuksella, 12 megapikselin tarkkuudella ja HDR-tilan ollessa kytkettynä pois päältä. Kuvista ylemmät on otettu Samsungin- ja alemmat Sonyn sensorilla. Kaikki kuvat ovat näkyvillä alla ja avattavissa yläkulman suurennuslasikuvaketta klikkaamalla muokkaamattomaan täyteen kokoonsa.

sensorivertailu-samsung-1s

Samsung

sensorivertailu-sony-1s

Sony

sensorivertailu-samsung-2s

Samsung

sensorivertailu-sony-2s

Sony

sensorivertailu-samsung-3s

Samsung

Sony

Sony

sensorivertailu-samsung-4s

Samsung

sensorivertailu-sony-4s

Sony

sensorivertailu-samsung-5s

Samsung

sensorivertailu-sony-5s

Sony

Tarkastelimme ja zoomailimme kuvia tietokoneen näytöllä ja niissä on kyllä havaittavissa pieniä eroavaisuuksia, mutta paremmuutta kahden kennon välillä emme ainakaan suoralta kädeltä pysty lähteä tuomitsemaan. Viiden vertailukuvan perusteella olimme havaitsevinamme Samsungin sensorilla otetuissa kuvissa hieman eläväisempää värintoistoa sekä voimakkaampia kontrastieroja. Myös valkotasapainossa oli joidenkin kuvien välillä pientä eroa, mutta se saattaa johtua myös kuvausautomatiikasta. Jokainen katselija voi kuitenkin tehdä omat päätelmänsä otettujen kuvien pohjalta.

Voit tarkistaa oman Galaxy S7 -puhelimesi kamerasensorin tyypin esimerkiksi AIDA64-sovelluksen Devices-välilehdeltä.

Keskustelu

Paremmalta nuo Samsungin kuvat tosiaan näyttävät varsin pienellä erolla. Galaxy S6:ssa omaan silmään Samsungin sensorin kuvat näytti paljon paremmilta kuin Sonyn.

Omaan mieleen kans enemmän Sonyn sensorin kuvat. Vaikuttaa värit hieman luonnollisemmilta, eikä tuo patinoitunut homma tuossa ekassa kuvassa ole niin kirkkaan vihreä miltä näyttää sampan sensorilla. Tiedä häntä sitten kumpi on lähempänä ihmisen silmää, luonnossa olevaan kohteeseen verrattuna. Miten onnistuuko sonyn sensorilla 4k kuvaus vai onko rajoitettu puhelimessa 1080p:hen(sampan kenno ei näyttäs pystyvän kuin 1080p)? Samaa mietin kuvanvakaimesta videossa… Tiedä sitten onko Samsungin näyttö vieläkin ylisaturoitu niinkun on ajat ollut, että kummat kuvat siinä näyttää paremmalta, mutta näin niinkun koneen näytöltä miellyttää enemmän sonyn "luonnollisuus".

^^jerppu

Miten onnistuuko sonyn sensorilla 4k kuvaus vai onko rajoitettu puhelimessa 1080p:hen(sampan kenno ei näyttäs pystyvän kuin 1080p)? Samaa mietin kuvanvakaimesta videossa…

Ei nuo AIDA64:n tiedot pidä paikkaansa muuta kuin tuon sensorin nimen suhteen. Ihan samat tarkkuudet ja kuvausmahdollisuudet löytyvät molemmista kennoista.

Tämä tavallaan rauhoitti mieltä. Ei oikeastaan mitään väliä kumpi sensori luurissa on, yhtä hyviä kuvia saa.

Yritin tutkailla kuvista onko eroja kuvan taipumisessa, jota ongelmaa ainakin Sonyn sensorissa/linssissä on, mutta eipä noista juuri osaa sanoa juuta eikä jaata, kun ei ole oikean hyvää suoraa pintaa josta verrata. Hyviä kuvia tulee molemmilla.

Asmola

Yritin tutkailla kuvista onko eroja kuvan taipumisessa, jota ongelmaa ainakin Sonyn sensorissa/linssissä on, mutta eipä noista juuri osaa sanoa juuta eikä jaata, kun ei ole oikean hyvää suoraa pintaa josta verrata. Hyviä kuvia tulee molemmilla.

Testasinpa ihan nopeasti tällä Samsungin sensorilla ja kyllä tuo näyttäisi keskeltä hieman "imevän sisään". Todennäköisesti objektiivin "ominaisuus". Liekö osasyy siinä, kun on koitettu tehdä pieneen tilaan mahdollisimman valovoimainen paketti.

Kuva:

Kyllähän noilla molemmilla päivänvalossa pärjää aivan varmasti, mutta mitenkäs hämäräkuvaus ja kuvanvakaus?

halpis

Kyllähän noilla molemmilla päivänvalossa pärjää aivan varmasti, mutta mitenkäs hämäräkuvaus ja kuvanvakaus?

Hämäräkuva on tuossa viimeisenä (todellisuudessa kuvauskohde oli paljon hämärämpi kuin kuvassa) ja muuten kameran toimintaan tutustutaan tarkemmin varsinaisen Galaxy S7 -testiartikkelin yhteydessä. Ei ollut mahdollista suorittaa lainapuhelimella päiväsaikaan mitään laajoja testikokonaisuuksia.

Taidettiin olla ensimmäinen joka näitä kuvia on päässyt vertailemaan, kun oikein ulkomaillakin ollaan kiinnostuttu asiasta:
http://www.phonearena.com/news/Spot…Samsung-ISOCELL-camera-sensor-samples_id79197
http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s7_camera_sensors_compared_sony_vs_samsung-news-17183.php

Samsungin Isocell oli mielestäni selvästi parempi S6:en kohdalla.
Tässä tapauksessa tilanne on kinkkisempi.
Samsung sensori tuo kuviin mukavan terävyyden ja toisinaan pirteät värit.
Sony taas luonnollisemmat värit ja syvyysvaikutelmakin näyttäisi pikkuisen paremmalta.
Kumpikin kyllä todella hyviä puhelimen kameraksi ja erot melko pieniä, muttei niin pieniä mitä otsikon kohdalla odotin.

Sony noista tännekin paremmalta näyttää. On se samppa vähän terävämpi ja "elävämmät värit" mutta nimenomaan niin että menee melkein ylitervyyden puolelle ja karkkikauppamoodi väritykseksi. Sonylla ollaan lähempänä todellisuutta, joka minusta on kameran tehtävä.

Vierailija

Loistava artikkeli :hammer:! Heti kun näin tämän otsikon, niin tuli mieleen, että tässähän olisi tsäänssiä kääntää juttu myös englanniksi ;).

Kiitos! Oli se kääntäminen mielessä, mutta en lopulta millään ehtinyt eilen, kun oli muuta menoa.

Samsungissa on vain korkeampi kontrasti ja se saa väritkin vaikuttamaan täyteläisemmiltä. Raakakuva on varmaan molemmissa melko sama ja Sonyn kuvasta varmaan varmasti saman kuin Samsungista vain lisäämällä siihen kuvankäsittelyssä hieman kontrastia.

Voisiko erot johtua enemmänkin erilaisesta jälkikäsittelystä kuin sensorista? Käytännössä joillekkin puhelimen erilainen jälkikäsittely voi olla merkittävä, koska itse ei osaa tai ole kiinnostunut jälkikäsittelystä, mutta tekninen vertailu pitäisi tehdä raakakuvilla, jos mahdollista tai ainakin yrittää selvittää, onko kyseessä lähinnä erilainen jälkikäsittely.

Azu-nyan

Voisiko erot johtua enemmänkin erilaisesta jälkikäsittelystä kuin sensorista? Käytännössä joillekkin puhelimen erilainen jälkikäsittely voi olla merkittävä, koska itse ei osaa tai ole kiinnostunut jälkikäsittelystä, mutta tekninen vertailu pitäisi tehdä raakakuvilla, jos mahdollista tai ainakin yrittää selvittää, onko kyseessä lähinnä erilainen jälkikäsittely.

Voihan se hyvinkin johtua. Jälkikäsittelyhän on kamerapuhelimissa erittäin tärkeässä roolissa, koska tiettyjen fyysisten ominaisuuksien suhteen kameran teknisessä toteutuksessa on koon vuoksi rajoitteita. RAW-muodossa olisi tosiaan voinut/pitänyt tallentaa, mutta eipä tullut sitä kiireessä hoksattua. Toisaalta valtaosa käyttäjistä kuvaa kameralla perustilassa (ei-RAW), joten myös käsiteltyjen JPG-kuvien kuvanlaadulla on suuri merkityst (etenkin jos niissä olisi ollut merkittäviä eroja).

Samsungilla käytössä erillainen ohjelmisto, jossa reunoja korostetaan enemmän.

Voi olla jopa taktista kaupankäyntiä.
Samsung haluaa viedä markkinoita Sonylta ja saa ohjelmistolla Sonyn näyttämään huonommalta

Vanha ketju mutta kysytään silti: Miksi kameran asetuksissa olevaa kohtaa videonvakautus ei saa päälle – on harmautettuna vaikka fullhd 60ssä sen pitäis olla päällä (ainoastaan tässä)?
Toinen asia ihmetyttää myös että onko 16:9 suhteinen kuva pikselien vähemmän määrän takia epätarkempi kuin 4:3 suhteinen jossa on täydet 12.2 Mpikseliä vs. em. 9 Mpikseliä?

Muropaketin uusimmat