Uusimmat

Galaxy S7:ssä voi olla Sonyn tai Samsungin kamerasensori – otimme vertailukuvat molemmilla

11.03.2016 13:21 Juha Kokkonen

samsung-galaxy-s7-edge-kamera-1-110316

Uutisoimme toissapäivänä käyttäjiltä tulleista raporteista, jonka mukaan tiistaina ensimmäisille kuluttajille saapuneet Samsung Galaxy S7 -älypuhelimet ovat olleet joko Samsungin tai Sonyn kamerakennolla varustettuja. Tämä osui sopivasti yksiin Samsungin keskiviikkoisen tuotejulkistuksen kanssa, jossa se kertoi uuden oman 12 megapikselin Dual Pixel -kamerasensorinsa olevan jo massatuotannossa. Galaxy S7 -mallien julkaisun yhteydessä Samsung kertoi niiden olevan varustettu Sonyn IMX260 -kuvasensorilla, jonka tekniset tiedot ovat täysin identtiset nyttemmin julkaistun Samsungin sensorin kanssa. Samsungin oman sensorin julkaisun myötä ei ollut kovinkaan vaikeaa päätellä, että yritys käyttää molempia sensoreita uusissa huippumalleissaan.

Teimme pientä tutkimustyötä asian suhteen ja totesimme, että TaskuMuron Galaxy S7 edge -testikappaleesta sekä muista suomalaisella lehdistöllä olevista testikappaleista löytyi Samsungin valmistama S5K2L1-takakamera. Sen sijaan useimmilta normaalien jälleenmyyntikanavien kautta Galaxy S7:nsä hankkineilta MuroBBS:n käyttäjiltä löytyi kamerasta Sonyn IMX260-sensori. Tämä ei ole täysin ennennäkemätöntä, sillä Samsung käytti myös Galaxy S6 -puhelimissa sekä omia että Sonyn kuvasensoreita, joissa käyttäjät havaitsivat pieniä kuvanlaadullisia eroja Sonyn hyväksi. TaskuMuron lukija Antti Kuuselan ystävällisellä avustuksella pääsimme tänään vertailemaan Samsungin sensorilla varustettua testilaitettamme hänen Sony-sensorilliseen puhelimeensa.

sensorintiedot_sony

gs7edge_samsungsensor

AIDA64:n ilmoittamat tiedot kameran ominaisuuksista (videokuvan tarkkuus, videon vakautus, yms.) ovat Samsungin sensorin osalta virheellisiä.

Otimme Tampereen keskustassa tänään (11.3.) puolenpäivän maissa molemmilla puhelimilla viisi esimerkkikuvaa samoista kohteista. Pyrimme ottamaan hieman erilaisia otoksia – maisemakuvia, kokokuvan, lähikuvan ja hämäräotoksen. Kuvat on otettu automaattiasetuksella, 12 megapikselin tarkkuudella ja HDR-tilan ollessa kytkettynä pois päältä. Kuvista ylemmät on otettu Samsungin- ja alemmat Sonyn sensorilla. Kaikki kuvat ovat näkyvillä alla ja avattavissa yläkulman suurennuslasikuvaketta klikkaamalla muokkaamattomaan täyteen kokoonsa.

sensorivertailu-samsung-1s

Samsung

sensorivertailu-sony-1s

Sony

sensorivertailu-samsung-2s

Samsung

sensorivertailu-sony-2s

Sony

sensorivertailu-samsung-3s

Samsung

Sony

Sony

sensorivertailu-samsung-4s

Samsung

sensorivertailu-sony-4s

Sony

sensorivertailu-samsung-5s

Samsung

sensorivertailu-sony-5s

Sony

Tarkastelimme ja zoomailimme kuvia tietokoneen näytöllä ja niissä on kyllä havaittavissa pieniä eroavaisuuksia, mutta paremmuutta kahden kennon välillä emme ainakaan suoralta kädeltä pysty lähteä tuomitsemaan. Viiden vertailukuvan perusteella olimme havaitsevinamme Samsungin sensorilla otetuissa kuvissa hieman eläväisempää värintoistoa sekä voimakkaampia kontrastieroja. Myös valkotasapainossa oli joidenkin kuvien välillä pientä eroa, mutta se saattaa johtua myös kuvausautomatiikasta. Jokainen katselija voi kuitenkin tehdä omat päätelmänsä otettujen kuvien pohjalta.

Voit tarkistaa oman Galaxy S7 -puhelimesi kamerasensorin tyypin esimerkiksi AIDA64-sovelluksen Devices-välilehdeltä.

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat