Uusimmat

Harrastaja kyllästyi Nexus 5:n pieneksi käyneeseen tallennustilaan ja vaihtoi tilalle 64 Gt muistipiirin

25.04.2016 12:28 Juha Kokkonen

nexus-5-64gt-1-250416

XDA Developersin keskustelufoorumilla nimimerkillä ”KApetz2” esiintyvä henkilö on kyllästynyt Nexus 5 -älypuhelimensa pieneksi jääneeseen 32 gigatavun sisäiseen tallennustilaan ja päätynyt korjaamaan ongelman rohkealla rautatason modifikaatiolla. Koska Nexus 5:stä ei löydy muistikorttipaikkaa, oli muistipiirin vaihtaminen ainoa mahdollisuus tallennustilan lisäämiseksi.

Alkajaisiksi KApetz2 hankki verkosta uuden 64 gigatavun eMMC 5.0 -muistipiirin 35 dollarin hintaan. Seuraavaksi hän irrotti puhelimen alkuperäisen muistipiirin ja korvasi sen ostamallaan uudella. BGA-liitäntäisen pintaliitosmuistipiirin vaihtaminen kotikonstein on temppu, joka ei onnistukaan enää aivan jokaiselta kolvinheiluttajalta.

nexus-5-64gt-2-250416

Onnistuneen vaihtotoimenpiteen jälkeen Nexus 5 tunnistin suuremman muistipiirin ongelmitta, mutta uuden piirin koko tallennustila ei ollut käytettävissä. XDA Developersin foorumin käyttäjien avustuksella muistin osiotaulukot saatiin muokattua kuntoon ja koko muistikapasiteetti vapautui käyttöön. Uuden muistipiirin kerrotaan toimivan myös tuplasti alkuperäistä nopeammin, sillä se edustaa uudempaa eMMC-versiota.