Uusimmat

Jollan Saarniolta avoin kirje yhteisölle

24.11.2015 14:15 Juha Kokkonen

jollaopenletter

Jollan hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio on julkaissut tänään yrityksen virallisessa blogissa avoimen kirjeen, jossa hän avaa hieman perjantaista lehdistötiedotetta tarkemmin Jollan tilannetta sekä siihen johtaneita tapahtumia. Saarnion mukaan Jolla on nyt kolmannessa ”kuolemanlaaksossa”, joiden kerrotaan olevan tyypillisiä startup-yrityksille. Ensimmäinen vastoinkäyminen tapahtui vuonna 2013 älypuhelimen teknologia-alustan menettämisen kanssa ja toinen vuonna 2014 Jolla-älypuhelimen odotettua heikommasta myynnistä sekä ikääntyvästä raudasta johtuen. Kolmas kuolemanlaakso tuli vastaan kuluvan kuun alkupuolella.

Kirjeessään Saarnio paljastaa, että parin viikon takaisen SLUSH-tapahtuman jälkeisenä aamuna johtava investoija vetäytyi yrityksen marraskuun investointikierrokselta ja vei mukanaan noin 10 miljoonan euron rahoituserän, jonka myötä koko yrityksen tulevaisuus siirtyi vaakalaudalle. Saarnio toivoo viime perjantaina haetun velkasaneerauksen sekä joulukuussa alkavien laajojen lomautusten olevan vain väliaikaisia toimia, kunnes yritys saa järjestettyä loppuun viivästyneen rahoituskierroksen. Saarnion mukaan Jolla taistelee tällä hetkellä olemassaolostaan ja keskeinen asia selviytymisen suhteen on joulukuussa päättyvä rahoituskierros. Jos se onnistuu, myös viivästyneet Tablet-taulutietokoneen toimitukset saadaan jatkumaan.

jollatabletcoststaulukko

Pahasti viivästyneen Jolla Tabletin taustoja Saarnio avaa mm. kulurakenteeseen liittyen. Tabletin kuluista yli puolet on mennyt Sailfish OS -käyttöjärjestelmän kehitykseen, karkeasti arvioiden 40 % materiaalihankintoihin ja muutama prosentti rautaohjelmointiin. Saarnion mukaan Tablet-projekti on ollut Jollalle tappiollinen (noin -1,6 miljoonaa dollaria), mutta se ei ole syy yrityksen taloudellisiin ongelmiin. Sen sijaan se on ollut avainasemassa Jollan keskeisimmän tuotteen, eli Sailfish OS -käyttöjärjestelmän kehityksessä uudelle tasolle.

Saarnio kertoo uskovansa edelleen vahvasti Sailfish OS -käyttöjärjestelmään sekä sen mahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Hänen mukaansa potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kanssa on käyty useita mielenkiintoisia keskusteluita ja niiden pohjalta olisi pian luvassa myös julkistettavaa.

Official Jolla Blog, Open letter to Jolla community: through the though times