Kaspersky: Windows Phone turvallisin mobiilialusta, Android ja iOS ongelmatapauksia

11.06.2015 19:34 | Petrus Laine

Tietoturvayhtiö Kasperskyn toimitusjohtaja Eugene Kaspersky on puhunut käyttöjärjestelmien tietoturvasta Australiassa pidetyn konferenssin yhteydessä. Kaspersky antoi käyttöjärjestelmille ja niiden kehittäjille paitsi risuja, myös ruusuja. Käyttäjille hänen neuvonsa oli yksinkertainen: Irroittakaa laitteenne internetistä kunnes olemme löytäneet lääkkeet ongelmiin.

Yleisesti Kaspersky totesi Windowsin, niin työpöytä- kuin mobiiliversionakin olevan paljon parempi käyttöjärjestelmä turvallisuuden kannalta kuin kilpailijansa iOS, OS X ja Android, ja että Microsoft on tekemässä käyttöjärjestelmistään entistä turvallisempia Windows 10:n myötä. Tämä siitä huolimatta, että yhtiö arvioi noin viiden prosentin kaikista Windows-tietokoneista olevan jo saastuneita.

Pahin tilanne on tällä hetkellä Applen iOS-käyttöjärjestelmän käyttäjillä. Vaikka itse käyttöjärjestelmän murtaminen on vaikeaa, iOS:ssä on haavoittuvuuksia kuten kaikissa muissakin käyttöjärjestelmissä. Ongelma muodostuu siitä, ettei Apple anna tietoturvayritysten luoda todellisia loppukäyttäjälle suunnattuja virus- tai haittaohjelmatorjuntaohjelmia mobiilikäyttöjärjestelmälleen.

Myös Android kärsii omista haavoittuvuuksistaan, eikä Kaspersky pidä sitä turvallisena. Android-käyttäjiä kohtaan tehdään yhä enemmän ja enemmän hyökkäyksiä, hän kertoo, ja jatkaa Windows Phonen olevan ainakin toistaiseksi erittäin puhdas haittaohjelmista ja hyökkäyksistä. Kaspersky näkee myös esineiden internetin olevan todellinen tietoturvauhka tulevaisuudessa, etenkin koska ne voivat toimia porttina käyttäjien lähiverkkoihin.

ITWire, Lunch with Eugene Kaspersky – master of the dark side