Uusimmat

Kuluttajariitalautakunnan päätös: custom-ROMilla varustettu puhelin ei kuulu takuun piiriin

13.03.2014 21:39 Juha Kokkonen

Rooted Galaxy SKuluttajariitalautakunta on julkaissut vajaa viikko sitten mielenkiintoisen päätöksen liittyen käyttäjän itsensä asentamalla epävirallisella ROM-tiedostolla varustetun älypuhelimen takuukelpoisuuteen. Käsitellyssä jutussa kuluttaja oli toimittanut takuuhuoltoon latauksen jälkeen ”kuolleen” kytkysopimuksella hankitun Samsung Galaxy S -puhelimen, jonka huoltoliike oli todennut olevan rootattu sekä epävirallisella ROM-tiedostolla varustettu. Kytkysopimuksen tarjonnut Elisa epäsi puhelimelta veloituksettoman takuukorjauksen, koska sen mukaan käyttäjän asentama ROM sekä roottaus on vioittanut puhelimen. Käyttäjän mukaan ohjelmistoasennus ei puolestaan ole voinut aiheuttaa vioittumista.

Elisan ja huoltoliikkeen lausuntojen mukaan puhelimeen asennettu ohjelmisto pystyy muuttamaan puhelimen perusosien, kuten prosessorin ja emolevyn toimintaa perustavanlaatuisesti. Vaikka Google mahdollistaakin käyttöjärjestelmään tehtävät muutokset, on Samsung asettanut takuulleen rajoituksia asian suhteen. Elisan mukaan laitteen valmistaja tai jälleenmyyjä ei voi ottaa vastuuta laitteen vikaantumisesta, koska laitetta itseään ei ole tarkoitettu tai suunniteltu käyttöjärjestelmän muuttamista varten. Elisa ei katsonut olevansa korvausvelvollinen asiassa, koska kyse oli käyttäjän itsensä laitteelle tekemistä muutoksista.

Kuluttajariitalautakunnan ratkaisussa todetaan, että myyjätaho on antanut perusteellisen selvityksen siitä, mitä vikoja ostajan suorittama käyttöjärjestelmän muutos on voinut aiheuttaa kyseiselle matkapuhelimelle. Lautakunta toteaa, että puhelimen turvallisuusohjeissa on erikseen kielletty laitteen muutokset ja muunnokset, jotka saattavat mitätöidä valmistajan antaman takuun. Päätöksen mukaan on todennäköistä, että matkapuhelimen vioittuminen on johtunut tavaran vääränlaisesta käsittelystä tai muusta ostajan puolella olevasta seikasta. Yksimielisen päätöksen mukaan puhelimessa ei siten ole ollut virhettä, joka oikeuttaisi kuluttajalle suoritettavaan hyvitykseen.

Kuluttajariitalautakunta on puolueeton ja riippumaton asiantuntijaelin, jonka jäsenet edustavat tasapuolisesti kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia. Lautakunnan päätökset ovat suosituksia eikä niitä voi panna täytäntöön pakkotoimin. Päätöksiä kuitenkin noudatetaan hyvin, noin 80 prosentissa tapauksista. Kerro kommenttiosiossa mitä mieltä itse olet ennakkotapauksena toimivasta kuluttajariitalautakunnan päätöksestä.

Kuluttajariitalautakunta, MATKAPUHELIMEN KAUPPA. Diaarinumero: 2916/32/2012