Uusimmat

Microsoft pistää matkapuhelinyksikkönsä pakettiin – Suomessa monoa jopa 1350 työntekijälle

25.05.2016 18:48 Juha Kokkonen

microsoft-blue-logo-250516

Microsoft julkisti tänään puolilta päivin suomalaisesta näkökulmasta melkoisen ikävän paukun, kun se ilmoitti uusista irtisanomisista älypuhelinliiketoimintaansa liittyen. Kaikkiaan yritys ilmoitti irtisanovansa noin 1850 työntekijää, joista jopa 1350 kohdistuu Suomen Microsoft Mobile Oy:hyn. Irtisanomiset eivät koske Espoossa sijaitsevan erillisen Microsoftin Suomen myynti- ja markkinointiyhtiön, Microsoft Oy:n työntekijöitä.

Käytännössä ilmoitetut irtisanomiset tarkoittavat sitä, että Microsoft aikoo lopettaa Suomessa toimivan, Nokian entisen laiteliiketoiminnan pohjalle vuonna 2014 perustetun Microsoft Mobile Oy:n toiminnan. Microsoft sulki jo aiemmin parin viime vuoden aikana yksikkönsä Oulussa ja Salossa. Joitain tuotekehitystiimejä saattaa säilyä Microsoftin Espoon toimipisteessä. Microsoft kertoo tarjoavansa työntekijöilleen taloudellisia tukipaketteja sekä tukiohjelman uusien työpaikkojen löytämiseksi.

Microsoftin toimitusjohtaja Satay Nadellan mukaan yritys aikoo keskittyä puhelinpuolella osa-alueisiin, joilla se pystyy erottumaan. Käytännössä se fokusoi yrityksiin ja kuluttajiin, jotka arvostavat tietoturvaa, laitehallintaa ja Continuum-ominaisuutta. Microsoft kertoo jatkavansa Windows 10 -käyttöjärjestelmän kehittämistä pieninäyttöisille mobiililaitteille myös tulevaisuudessa. Lisäksi se kertoo jatkavansa Lumia-puhelinten (sekä muiden laitevalmistajien Windows-puhelinten) tukemista ja uusien laitteiden kehitystä. Sitä yritys ei kuitenkaan tarkenna, tarkoitetaanko ”laitteilla” älypuhelimia.

Toistaiseksi on epäselvää, mikä Microsoftin liiketoimintayksikkö ottaa Microsoft Mobile Oy:n alasajon jälkeen vastuun älypuhelimien kehittämisestä. Tämänpäiväisen ilmoituksen perusteella vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että ainakaan uusia Lumia-puhelimia ei tulla enää näkemään. Surface-puhelin on liikkunut huhuissa, mutta viimeaikaisen suuntauksen perusteella ei olisi lainkaan mahdotonta, että Microsoftin älypuhelimien valmistus ajettaisiin kokonaan alas.

Näin jälkikäteen analysoituna Devices & Services -yksikön myyminen Microsoftille 5,44 miljardin euron kauppasummalla oli Nokialta erittäin fiksu veto. Yritys sai mukavan potin rahaa verkkoliiketoimintansa kehittämiseen, kun taasen Microsoft ei saanut Lumia-bisnestä koskaan rullaamaan. Nokialta hankittu matkapuhelinbisnes aiheutti Microsoftille miljarditappiot ja useita alaskirjauksia tilinpäätöksiin.

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat