Uusimmat

Testi Suunto Vertical on mainio urheilukello pitkällä akkukestolla ja offline-kartoilla

18.06.2023 11:00 Ilari Hauhia

Suunto esitteli hiljattain uuden Suunto Vertical -nimisen lippulaivatason urheilukellon, joka on käytännössä seuraaja Suunto 9 Peak Pro’lle. Kyseessä on mainio valinta urheilukelloksi, jos arvostaa pitkää akkukestoa ja tukea offline-maastokartoille.

Suunto Vertical maksaa ruostumattomasta teräksestä valmistettuna base-mallina 599 euroa ja titaanisena aurinkolatauksella varustettuna solar-versiona 799 euroa. Testiin malleista saapui kalliimpi versio.

Suunto Verticalin suorin kilpailija on hintansa ja ominaisuuksiensa puolesta Garmin Forerunner 955 (619 € / Solar 734 €). Sen lisäksi markkinoilta löytyvät esimerkiksi Forerunner 255 Music (450 €), Polar Grit X Pro (529 €) sekä Garmin Fenix 7 Pro Solar (879 €). Mikäli hinta ei ole ongelma, ovat mahdollisia kilpailijoita myös kalliimmat Apple Watch Ultra (999 €) ja Garmin Enduro 2 (1139 €).

LUE MYÖS: Testi: Ökykallis Garmin Enduro 2 on maailman paras urheilukello – Forerunner 255 Music tarjoaa lähes samat ominaisuudet huomattavasti halvemmalla

Kellon halkaisija on 49 millimetriä ja paksuus 13,6 millimetriä. Titaanista valmistettu malli painaa kokonaisuudessaan 74 grammaa (kello-osa 56 grammaa) ja ruostumattomasta teräksestä valmistettu versio 86 grammaa (kello-osa 69 grammaa).

Molempien mallien ranneke on silikonia ja lasi naarmuja kestävää safiirilasia. Suunto Verticalin molemmat versiot ovat vesitiiviitä sadan metrin syvyyteen saakka, eli niiden kanssa voi huoletta uida ja jopa snorklata tai sukeltaa. Oranssi ranneke on pirteä yksityiskohta joka erottaa kellon monista kilpailijoista, olematta silti ”liian” räikeä. Muutenkin kellon ulkoinen suunnittelu miellyttää silmää.

Rannekkeessa on kuitenkin pieni ongelma: kiristyksestä yli jäävä osuus kiinnittyy rannekkeeseen pienellä nupilla, joka puolestaan kerää ainakin karvaisen käsivarren omaavalla käyttäjällä ihokarvoja rannekkeen ja nupin väliin. Tästä syystä kello saattaa välillä ”nipistää”, kun se vetää ihokarvoista.

Mikäli Suunnon kellot ovat entuudestaan tuttuja, ei Suunto Vertical tuota suurempia yllätyksiä, ja käyttöliittymä vastaa suurelta osin Suunto 9:n aiempaa käyttöliittymää. Kellon oikealta puolelta löytyy kolme jäykähköä nappia, joiden lisäksi kelloa voi ohjata kosketusnäytöltä. Yleensä ylänappi vierittää valikkoa ylöspäin, alanäppi alaspäin ja keskinappia käytetään valinnan tekemiseen. Keskinappia pohjassa pitämällä pääsee lähes aina takaisin päänäyttöön.

Kosketusnäytön tuntuma on kohtalainen. Se ei ole tarkkuudessaan esimerkiksi Apple Watchien tasolle, mutta toimii riittävän hyvin ja säilyy käyttökelpoisena myös sormen ollessa hikinen tai vesisateesta märkä. Itse käytän kellon ohjaamiseen silti mieluummin painikkeita.

Kalliiksi urheilukelloksi Suunto Verticalin käyttöliittymä on hitaan puoleinen. Valikoissa liikkumisessa on havaittavissa selvää viivettä, ja jopa osa alle 200 euron älykelloista toimii Suunto Verticalia vauhdikkaammin.

Suunto Verticalissa on MIP (Memory in Pixel) -näyttö, jonka kuvanlaatu ei yllä läheskään halvemmistakin älykelloista löytyvän AMOLED-teknologian tasolle. MIP-näyttö on kuitenkin huomattavasti vähävirtaisempi, ja on selkeästi luettavissa sekä kirkkaassa auringonvalossa että valaisutoiminnon kanssa pimeässä. Näytön ranteen liikkeestä herättävä näyttö toimii sekin vauhdikkaasti, mikä lisää luettavuutta.

Älykellon taustapuolelta löytyvät optinen sykeanturi ja lataukseen käytettävät pinnit. Urheilukellon lataus onnistuu vain mukana tulevalla kaapelilla, eikä esimerkiksi langattomalla latauksella tai USB-C:llä, joten alkuperäistä kaapelia ei kannata hukata.

Optisen sykeanturin tarkkuus on hyvä, ja tulokset olivat hyvin linjassa vertailulaitteena toimineen Garmin Enduro 2:n optisen sykemittauksen kanssa. Suunto Vertical tukee myös ulkoisia sykevöitä ja muita sensoreita tarkempaa mittausta varten, joskin yhtä aikaa laitteeseen voi parittaa vain rajallisen määrän mittauslaitteita, eikä mukana ole ANT+-tukea. Kello tukee jatkuvaa ympärivuorokautista sykemittausta.

Esiasennettuja urheilutiloja on tarjolla kattava määrä, aina juoksusta ja pyöräilystä padeliin ja keilaukseen asti. Kelloon voi luoda ohjattuja harjoitteita ja harjoitusten tiedot on helppo synkronoida esimerkiksi Stravaan. Kaksitaajuuksinen (Dual-Band) GPS toimii tarkasti ja antaa liikutun reitin pituudesta luotettavan mittauksen. Urheilusuorituksen aloittaminen on helppoa ja onnistuu ylänapista.

Unen seuranta on sekin tarkkaa, ja unien pituuden ohella Suunnon sovelluksesta voi lukea arvion unen laadusta, sekä vinkkejä siitä kuinka omia yöunia voisi parantaa. Joka aamu käyttäjä herää ”hyvää huomenta”-henkiseen ilmoitukseen, jossa tiedot näytetään myös suoraan kellon näytöltä, ja tilastot voi toki kaivaa esiin kellosta myöhemminkin.

Suunnon sovelluksen käyttöliittymä on mukavan selkeä. Menneiden harjoitusten tiedot löytyvät helposti, kalenterista voi selata omaa treenihistoriaa ja sovelluksen sisäinen valmennustoiminto antaa ohjeita kehittymiseen ja muistuttaa tarvittaessa myös lepäämään. Kelloon voi asentaa rajallisesta valikoimasta lisää sovelluksia, mutta ne kaikki keskittyvät lähinnä treenaamiseen tai vaikkapa muistuttavat esimerkiksi veden juonnista.

Muiden äly- ja urheilukellojen tapaan puhelimen ilmoitukset löytävät tiensä näppärästä Suunto Verticalin näytölle. Emojit eivät kuitenkaan näy viesteissä ollenkaan. Kellon kautta voi myös ohjata puhelimesta kuuluvaa musiikkia, mutta kappaleita ei voi suoraan ladata kellon 32 gigatavun tallennustilaan eikä myöskään suoraa striimaustukea ole tarjolla.

Suunto Verticalissa ei ole esimerkiksi Garminin Enduro 2:sta löytyvää fyysistä LED-taskulamppua. Mukana on kuitenkin virtuaalinen lamppu, jolla näytön saa loistamaan valkoisena. Harmillisesti toimintoon ei näytä olevan pikanäppäintä, vaan se täytyy etsiä valikoiden uumenista joka kerta erikseen.

Suunto Vertical tarjoaa offline-kartat, joista on iloa vaikkapa polkujuoksijoille tai maastopyöräilijöille. Karttoja voi ladata Suunnon sovelluksesta ilmaiseksi ja muistiin mahtuu kerrallaan suunnilleen koko Euroopan edestä karttoja, mutta valinnan voi tehdä maakohtaisesti Suunnon sovelluksesta. Kartat ladataan WiFin kautta suoraan kelloon, jonka täytyy olla latauksessa. Näin kartat kannattaa muistaa ladata etukäteen kotona, sillä latauksen ja WiFi-yhteyden järjestäminen vaikka keskelle metsää on haastavaa.

Mikäli harjoitusta varten on laatinut etukäteen reitin, antaa kello ohjeita polkujen valinnasta kesken suorituksen. Karttaa voi toki selata myös harjoitusten ulkopuolella. Yleinen kartan selaaminen on kuitenkin pääsääntöisesti helpompaa puhelimella, joten kellosta katsoo mieluummin reittiohjeita vaikka juostessa.

Kellossa on kuitenkin vähemmän erikoisominaisuuksia kuin vaikkapa Garminin malleissa. Juoksemisen tai pyöräilyn tosissaan ottavat löytävät varmasti käyttöä esimerkiksi Garminin mäkiseen maastoon tarkoitetusta ClimbPro-ominaisuudesta, eikä vastaavaa löydy Suunnon kellosta.

Yksi Suunto Verticalin parhaista puolista on sen akkukesto. Tavallisella käytöllä kello kestää helposti parista viikosta kuukauteen, riippuen paljon kellon käyttötavoista ja sen saamasta auringosta. Solar-version näytön ympärillä näkyy muutaman millin paksuinen aurinkopaneeli, joka lataa kelloa käytön lomassa. Käyttäjä näkee päänäytöltä, kuinka paljon aurinkoa laite on päivän aikana kerännyt.

Valmistajan lupauksen mukaan kello jaksaa normaalikäytöllä 60 tuntia GPS-seurantaa. Lisäksi tarjolla on kolme eri tehoista virransäästötilaa, joista äärimmäisimmällä kellon ei pitäisi sammua koskaan, jos se saa tarpeeksi aurinkoa.

Kokonaisuudessaan Suunto Vertical kokoaa yhteen pitkän akkukeston, tarkan GPS-seurannan ja mukavalla käyttöliittymällä varustetun sovelluksen. Urheilukellon akkukesto on pitkä ja se näyttää ulkoisesti hyvältä. Mukana on myös karttatoiminto, josta on iloa vaikkapa polkujuoksun tai vaelluksen lomassa.

Aivan täydelliseen suoritukseen kello ei kuitenkaan yllä. Suunto Verticalin hinta huomioiden sen käyttöliittymässä ja kosketusnäytössä esiintyy turhan paljon hitautta eikä kellon kustomointi ei ole kovin vapaata. Mukana ei ole myöskään tukea musiikin toistolle eikä erillistä LED-taskulamppua, joka on tuttu kilpailevista malleista.

Hyvää

 • Pitkä akkukesto
 • Ulkonäkö
 • Offline-kartat

Huonoa

 • Hidasteleva käyttöliittymä
 • Ei tukea musiikille
 • Ei taskulamppua

Tekniset tiedot Suunto Vertical

 • Hinta: Perusmalli 599 € / Solar 799 €
 • Näyttö: 1.4″ (280×280, safiirilasi)
 • Runko hiilikuituvahvisteista polyamidia, kehys titaania (Solar-malli)
 • Mitat: leveys 49 mm, paksuus 13,6 mm, paino 74 grammaa 22 mm silikonirannekkeen kanssa
 • Paikannus: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU, Dual Band
 • Vesitiiviys: 100 m
 • Yli 95 urheilutilaa, yli 50 urheilusovellusta SuuntoPlus-ominaisuuden avulla, äänipalaute Suunto-sovelluksen kautta
 • Yhteensopivuus: Android, iOS, Strava, TrainingPeaks, Endomondo

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat