UUSIMMAT

Nimettömien lähteiden mukaan Apple kehittää omia AR-virtuaalilasejaan – valmiina jo vuoteen 2020 mennessä?

09.11.2017 17:26 | Muropaketin toimitus

Bloombergin lähteiden mukaan Apple kehittää tällä hetkellä omia lisättyyn todellisuuteen keskittyviä virtuaalilasejaan. Hyvällä tuurilla lasit julkistetaan jo vuonna 2020.

Bloombergin mukaan Applella painetaan töitä täyttä häkää omaa käyttöjärjestelmää hyödyntävien AR-lasien kanssa. Tekniikka pitäisi saada valmiiksi vuoteen 2019 mennessä, ja valmiit lasit kauppoihin 2020. Tarkkoja päivämääriä ei kuitenkaan vielä ole lyöty lukkoon.

Nimettömien lähteiden mukaan laseissa olisi oma itsenäinen näyttöpaneeli sekä Applen kehittämä järjestelmäpiiri, ja käyttöjärjestelmänä uusi iOS-pohjainen rOS – reality operating system. Yksi käyttöjärjestelmän suunnittelusta vastaavista johtajista on Geoff Stahl, joka on aiemmin vastannut peleistä ja grafiikasta Applella.

Virtuaalilasien ohjaustekniikoita kehitetään vielä, mutta toistaiseksi esitettyjä ideoita ovat Siri-puheohjaus, kosketuspaneelit sekä pään liikkeet. Koska laseja ei vielä ole olemassa, kokeillaan ohjelmistoja HTC Vive -laseilla. Työn alla on myös Gear VR -tyyppinen, iPhonea näyttönä hyödyntävä laite, mutta sitä on tarkoitus käyttää vain sisäiseen testaamiseen.

Lisätyn todellisuuden virtuaalilaseja voitaisiin käyttää viihdekäytössä esimerkiksi videopeleissä. Lisätystä todellisuudesta olisi hyötyä myös ammattikäytössä, kuten vaikkapa laitteiden korjaamisessa, sillä tällöin korjaaja voisi saada ohjeita toimenpiteeseen lasien näytön kautta. Kehiteltyjä sovelluksia on jo olemassa ainakin navigointiin ja viestien lähettelyyn, virtuaalisiin kokoushuoneisiin ja 360-asteen videoiden katseluun.

Mikäli kehitystyö etenee ilman ongelmia, saattaa Apple esitellä AR-lasinsa jo vuoden 2019 loppupuolella ja tuoda ne kuluttajien saataville vuonna 2020. Apple ei ole kommentoinut tietojen todenperäisyyttä.