Uusimmat

Pikatestissä Samsung Galaxy 551

07.02.2011 19:36 Juha Kokkonen

Samalla kyydillä Samsung Omnia 7:n ohessa saapui testattavaksemme myös toinen tuore Samsung-älypuhelin – Galaxy 551. Totesimme tammikuussa julkaistun HTC Desire Z -pikatestin yhteydessä QWERTY-näppäimistöllisien Android-puhelimien tarjonnan olevan markkinoilla edelleen heikohko, vaikka pieniä piristymisen merkkejä onkin ollut havaittavissa.

Näihin merkkeihin kuuluu Samsung Galaxy 551, joka sijoittuu runsaasti näpyttelevien kuluttajien iloksi hieman high-end-malleja edullisempaan hintaluokkaan. Suomessa Galaxy 551:n hinnat liikkuivat artikkelin julkaisuhetkellä alimmillaan noin 290 eurossa.

Galaxy 551 toimitetaan läppäkannellisessa valkoisessa pahvirasiassa, joka pinnassa komeilee näyttävä värikuva puhelimesta. Toiseen kylkeen on painettu suurella fontilla puhelimen mallinimi ja toiseen yhteenveto tärkeimmistä ominaisuuksista. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi akku, käyttöopas, takuuehdot, GPS-opas, microUSB-kaapeli, microUSB-seinälaturi, handsfree-kuulokkeet, gigatavun microSD-muistikortti ja SD-muistikorttiadapteri.

Ensituntuma Galaxy 551:stä on kuin kyseessä olisi pullea ja pienikokoinen Galaxy S. Puhelin tuntuu melko kevyeltä ja muoviselta, muttei suoranaisesti heikkolaatuiselta. Pyöreät muodot korostavat puhelimen pientä kokoa. Väritys on kokomusta etukuoren kiiltävänharmaita reunoja ja muutamia krominvärisiä yksityiskohtia lukuunottamatta. Kuoret ovat muovia näytön pintaa myöten. Valmistajan ilmoittamat ulkomitat ovat 111 x 55 x 15,3 mm ja paino 117 grammaa.

Galaxy 551:n sisältä löytyy tarkemmin mainitsematon 667 MHz:n prosessori sekä 160 Mt sisäistä tallennustilaa. Tämän lisäksi mukana toimitetaan yhden gigatavun microSD-muistikortti laitteen muistikorttipaikkaan. 3,2 tuumainen kosketusnäyttö on tarkkuudeltaan vaatimaton 240×400 pikseliä. Automaattitarkenteisen kameran tarkkuus on kolme megapikseliä. Muita merkittäviä ominaisuuksia ovat 7,2 Mbit/s HSDPA ja HSUPA-tuki, Bluetooth 2.1, 3,5 mm kuulokeliitin, A-GPS, 802.11 b/g/n WLAN, DLNA-tuki, FM-RDS-radio ja tietysti fyysinen QWERTY-näppäimistö. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.2, joka on varustettuna Samsungin omalla TouchWiz 3.0 -käyttöliittymällä.

Galaxy 551:n näyttö on paperilla vaatimaton ja sitä se on myös käytännössä. Nykypäivän mittapuulla vanhanaikainen 240×400 kuvapisteen näyttö sisältää neljä kertaa vähemmän pikseleitä, kuin nykypäivänä high-end-puhelimissa yleinen 480×800 pikselin näyttö. Näytön kuva on hieman sumuinen ja värit hailakoita. Auringonpaisteessa näyttöä on hankala lukea. Galaxy 551:n kosketuksentunnistus on toteutettu kapasitiivisella tekniikalla ja se tukee monikosketusta esimerkiksi zoomauksessa. Kosketuksentunnistus toimii kelvollisesti, muttei yllä tarkkuudellaan markkinoiden kärjen tasolle. Kokonaisuudessaan Galaxy 551:n näytöllä pärjää, mutta erityistä käyttämisen nautintoa se ei tarjoa.

Näytön alapuolelle on sijoitettu Samsung-logo sekä kolme fyysistä painiketta: valikko, paluu sekä kromikehällä ympäröity kotinäppäin. Näppäinten liikerata on lyhyt ja tuntuma hyvä. Moni osaa varmasti arvostaa fyysisiä näppäimiä hipaisunäppäinten sijaan.

Näytön yläpuolelta löytyy ainoastaan kromattu kuulokeritilä sekä etäisyys- ja valoisuussensorit. Videopuhelukameraa ei ole.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä microUSB-liitäntä. USB-liitin on peitetty Omnia 7:n ja Galaxy S:n tapaan näppärällä sivuun liu’utettavalla suojaluukulla. Laitteen kyljet eivät ylimääräisillä nappuloilla koreile. Vasemman kyljen yläosasta löytyy paikka kantohihnalle sekä pienin kromiyksityiskohdin koristellut äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Oikean kyljen yläpuoliskossa on puolestaan virta/lukitusnäppäin, joka sijaitsee näppärästi oikeakätisen käyttäjän peukalon (ja vasenkätisen etusormen) ulottuvilla.

Galaxy 551:n tärkein ominaisuus on tietenkin fyysinen QWERTY-näppäimistö, joka liukuu esiin puhelimen sisältä. Liukumekanismi on toteutettu jousiavusteisilla kiskoilla ja se hoitaa hommansa mainiosti. Mekanismia on liu’utettava noin puoliväliin jousivoimaa vastaan, jonka jälkeen jousi hoitaa liikkeen loppuun. Mekanismissa ei ole väljyyttä nimeksikään. Näppäimistö avautuu samaan tasoon näytön kanssa ja näyttöosan alareunan sekä näppäimistön ylimmän rivin väliin jää riittävästi tilaa. Näppäimistö avattuna puhelin on hyvin tasapainotettu, joten kirjoittaminen on miellyttävää.

Suorakulmaiset tukevan kumipintaiset näppäimet ovat riittävän suurikokoisia ja ne ovat hieman ylempänä reunustavaan kehykseen nähden. Näppäimet on järjestelty neljään riviin. Näppäintuntuma on lyhyt ja terävä – toisin sanoen erittäin onnistunut. Pimeässä ympäristössä näppäimiin syttyy valkoinen taustavalaistus. Suomessa myytävästä versiosta löytyy myös Ä ja Ö-kirjaimet omista näppäimistään. Leveä välilyöntipainike tekee painamisen helpoksi kummalla tahansa peukalolla. Nuolinäppäimien ja Ok-painikkeen ansiosta puhelimen hallinta ja valikkojen selailu onnistuu myös näppäimistöstä käsin.

Galaxy 551:n takakuori on kiiltävää mustaa muovia, joka tuo mieleen isovelimalli Galaxy S:n. Takakuori kattaa koko puhelimen takaosan ja sisältää hyvin vähän yksityiskohtia. Kuoren pinnasta löytyy hopeat Samsung- ja Google-logot, kaiuttimen aukot sekä kromikehyksellä rajattu kameran linssi.

Kameran tarkkuus on nykypäivän mittapuulla melko vaatimaton kolme megapikseliä, mutta se on onneksi varustettu automaattitarkennuksella. Salamaa tai apuvaloa ei sen sijaan ole. Videokuvaa kamera kykenee taltioimaan vain vaatimattomalla 320×240 pikselin tarkkuudella ja 15 FPS kuvanpäivitysnopeudella.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Kolmen megapikselin kamerakenno ei herätä suuria odotuksia, mutta käytännössä se yllättää positiivisesti. Kuvat ovat suunnilleen niin hyviä, kuin kolmen megapikselin kameralta kehtaa odottaa. Kuvat ovat teräviä ja värintoistoltaan vähintäänkin kohtalaisia, vaikkakin monissa kuvissa värit ovat hieman ylikorostuneita. Pienemmissä yksityiskohdissa on havaittavissa pientä puuroutumista. Heikoissa valaistusolosuhteissa kuva kohisee kasvavissa määrin, eikä Galaxy 551:stä löydy valitettavasti salamaa antamaan lisävaloa.

Koska puhelimesta ei löydy fyysistä kameranäppäintä, löytyy laukaisin virtuaalisena näytöltä. Galaxy 551:n kuvausohjelma on melko monipuolinen ja tarjolla on esimerkiksi kasvojen- ja hymyntunnistus sekä panoraamakuvaus.

Videotallennuksen vaatimaton 320×240 pikselin tarkkuus 15 FPS nopeudella ei mahdollista kovinkaan kummoisten teosten tallentamista. Videolaatu riittää lähinnä multimediaviestissä lähettäväksi.

Muovisen takakuoren alta paljastuu 1200 mAh (3,7 V; 4,4 Wh) Li-ion-akku, microSD-muistikorttipaikka ja SIM-korttipaikka. Samsung ilmoittaa teoreettiseksi maksimipuheajaksi 3G-verkossa 5,6 tuntia ja valmiusajaksi 375 tuntia. Käytännössä lukemat ovat jotain aivan muuta, eli aktiivisella normaalikäytöllä yhden ja kahden vuorokauden välimaastossa. Päästäkseen käsiksi SIM-korttipaikkaan on ensiksi irrotettava akku. MicroSD-muistikorttipaikka on sen sijaan takakuoren alla puhelimen kyljessä, joten muistikortti on vaihdettavissa puhelimen ollessa päällä.

Osin vaatimattomista ominaisuuksista huolimatta Galaxy 551 osoittautui käytössä mainioksi perusälypuhelimeksi ja viestintävälineeksi. WVGA-näyttöjen rinnalla Galaxy 551:n ruutu näyttää toki tukkoiselta, mutta normaalikäytössä siihen ei kiinnitä niinkään huomiota. Myöskään kolmen megapikselin kamera ei kuulosta kummoiselta, mutta se riittää hyvin satunnaiseen näppäilyyn, jollainen tarve useimmilla käyttäjillä on. Galaxy 551:n ehdoton ylpeydenaihe on fyysinen QWERTY-näppäimistö, joka on toteutettu erinomaisesti.

Toinen ehdottomasti positiivinen seikka on käyttöjärjestelmäksi valittu Android 2.2, jonka kruununa on TouchWiz 3.0. Heikohkosta suoritintehosta huolimatta käyttöjärjestelmä toimii riittävän ripeästi ja Samsung on heittänyt sekaan lisäherkkuja sovellusten ja pikkuominaisuuksien muodossa. Ilmoitusalueelle on mm. integroitu tärkeimpiä pikatoimintoja ja käyttöliittymään on integroitu task manager sovellusten sulkemiseksi näppärästi. Vaatimaton suoritinteho näkyy puolestaan mm. animoitujen taustakuvien ja Flash-tuen puutteesta sekä huonosta videokodekkituesta.

Samsung Galaxy 551 ei yritä olla liikaa ja hyvä niin. Samsung on asemoinut Galaxy 551:n edulliseksi QWERTY-näppäimistölliseksi Android-puhelimeksi ja siinä se onnistuu mainiosti. Vaikka Samsung on päätynyt karsimaan monia ominaisuuksia kovallakin kädellä, kokonaisuus on siitä huolimatta pysynyt tasapainossa. Galaxy 551 tarjoaa hyvän vastineen rahalle, kunhan on valmis luopumaan tietyistä ylellisyyksistä.

Hyvää
  • QWERTY-näppäimistö
  • Koko varauksin
  • Android 2.2 & TouchWiz 3.0
  • Samsungin omat lisäsovellukset ja -toiminnot
  • Hinta
  • Kamera varauksin
Huonoa
  • Näyttö
  • Ei fyysistä kameranäppäintä
  • Huono videotuki
  • Ei LED-salamaa
  • Heikkotasoinen videokuvaus
  • Selaimessa ei Flash-tukea