Saksan viralliset tahot haluavat Telegramista eroon – yritys ei suostu viranomaisten tietopyyntöihin

19.12.2021 13:03 | Muropaketin toimitus

Suosittu pikaviestinsovellus Telegram on vastatuulessa Saksassa. Viranomaisten huolena on sovelluksen vahva panostus tietosuojaan.

Saksalaisen, korkea-arvoisen poliitikon Boris Pistoriuksen mielestä Saksan pitäisi määrätä viestiohjelma Telegram poistettavaksi Applen ja Googlen sovelluskaupoista. Poliitikon mukaan näin pitäisi toimia, jos Telegram ei taivu viranomaisten tietopyyntöihin ääriliikehdinnän suitsimiseksi. Telegram ei ole suostunut ainakaan tähän mennessä yhteistyöhön Saksan oikeusministeriön kanssa.

Pistoriuksen mielestä saksalaisten viranomaisten on keskusteltava pikaisesti Applen ja Googlen kanssa ja vaadittava heitä poistamaan Telegram sovelluskaupoistaan, ellei Telegram edelleenkään suostu yhteistyöhön. Hänen mukaansa Telegram rikkoo keskusteluryhmiensä ja sisältönsä vuoksi myös sovelluskauppojen sääntöjä.

Inho Telegramia kohtaan kumpuaa siitä, että pikaviestinsovellusta on syytetty Saksassa rokotevastaisten tahojen pesäpaikaksi. Tiettävästi Telegramissa jaetaan uutisia oletetuista rokotteiden vaaroista sekä organisoidaan mielenosoituksia, jotka ovat äityneet pahimmillaan väkivaltaisiksi.

Telegram on tiedottanut aiemmin, ettei se taivu ”hallitusten sensuuriin”. Pikaviestimestä onkin tullut yhä suositumpi aktivistien ja mielenosoittajien keskuudessa, sillä Facebookin kaltaiset alustat suostuvat helpommin viranomaisyhteistyöhön ääriajattelun ja salaliittoteorioiden tukahduttamisessa.

Saksassa on yksi maailman tiukimmista sosiaalista mediaa koskevista laeista. Se velvoittaa viranomaiset reagoimaan nopeasti äärimmäisestä sisällöstä kertoviin ilmoituksiin.