Uusimmat

Testi Huawei Freebuds 4i -vastamelukuulokkeet – Mukavat käytössä ja akkukin kestää todella pitkään

09.05.2021 20:00 Kai Taipale

Huawei on viimeisen parin vuoden aikana julkaissut useita nappikuulokkeita. Tällä kertaa testivuorossa ovat hieman edullisempaan hintaluokkaan osuvat täyslangattomat vastamelukuulokkeet. Hinnastaan huolimatta Freebuds 4i -mallin akun luvataan kestävän pitkään, ja niin se tekeekin.

Huawei Freebuds 4i -kuulokkeet tulivat koko maan kattavasti myyntiin 12. päivä huhtikuuta. Hintaa kuulokkeilla on maltilliset 99 euroa. Mistään varsinaisesta halpasarjasta ei siis ole kyse, vaan pikemmin vastamelukuulokkeiden järkiluokasta. Kuulokkeet ovat saatavilla kolmessa kiiltävässä värissä: testissä olevien tapaan valkoisena, mustana ja punaisena. Näistä tosin viimeinen värivaihtoehto tulee myyntiin hieman myöhemmin.

Noin sadan euron paikkeille sijoittuvat vastamelunapeista myös esimerkiksi vielä myymälöistä löytyvä edeltäjämalli Freebuds 3i, tai vaikka Happy Plugs Air 1 ANC. Pienellä lisäsijoituksella tarjolla ovat esimerkiksi JBL Live Free NC+ TWS-, Jabra Elite 75t– ja Huawei Freebuds Pro -mallit. Ilman vastamelutoimintoa vaihtoehtoja löytyykin sitten jo rutkasti eri hintaluokkiin.

Huawei markkinoi uusinta malliaan pitkällä akkukestolla, mutta myös äänenlaadulla ja vastamelutoiminnolla, jonka Huawei on nimennyt Melunpoisto-toiminnoksi. Jo aiemmin Freebuds Pro -mallissa vastamelutoiminto osoittautui kohtuullisen toimivaksi, joten odotukset ovat varsin korkealla myös uudemman mallin kohdalla.

Kuulokkeiden kiiltävän valkoinen latauskotelo on miellyttävän pienikokoinen, ja se mahtuu yllättävän mukavasti vaikkapa farkkujen taskuun. Olemukseltaan kotelo on muuten tukeva, mutta kansirakenne on heppoinen. Kansi pääsee hieman jopa liikkumaan paikallaan ja narisee liikuteltaessa, mutta napsahtaa kuitenkin helposti ja luotettavasti kiinni.

Kuulokkeet istuvat tukevasti koloissaan ja magneetit pitävät ne paikallaan. Kuulokkeiden poimiminen kotelosta on kohtuullisen vaivatonta, kunhan vain oppii mistä kohtaa liukkaasta pinnasta kannattaa ottaa kiinni. Kuulokkeiden ei tarvitse pelätä myöskään vahingossa tipahtavan auki olevasta kotelosta.

Huawei FreeBuds 4i -kuulokkeet istuvat ainakin omaan korvaani tukevasti. Käyttäjälle on tarjolla kolme erikokoista silikonikorvatulppaa. Omaan korvaani parhaiten istui keskikokoinen vaihtoehto. Korvaan asettaminen onnistuu varsimaisen muodon myötä mukavasti. Pieni pyörähdysliike istuttaa napin kohdalleen vaivatta. Jo ilman vastamelutoimintoakin on selvä, että napit leikkaavat pois hyvän siivun ympäristön äänistä. Kuulokkeet eivät aiheuttaneet erityisen nopeasti kuunteluväsymystä, joten rakennetta ja istuvuutta voi pitää toimivana.

Kuulokkeet pariutuivat ongelmitta niin Samsung Galaxy Note20 Ultra- kuin OnePlus 9 Pro -puhelimien kanssa. Kuulokkeiden ominaisuuksien täysimääräiseksi hyödyntämiseksi on syytä asentaa Huawein Ai Life -sovellus, vaikkakin Googlen Play-kaupasta löytyvästä versiosta uusimmat mallit tuntuvat puuttuvan. Sovelluksen uudempi versio löytyy kuitenkin App Gallerysta, mutta on ladattavissa myös Huawein sivuilta. Napeille tulikin testijakson aikana parikin ohjelmistopäivitystä, jotka asentuivat juuri Ai Life -sovelluksen kautta.

Hieman edullisempi hintaluokka näkyy siinä, ettei kuulokkeista löydy loputtomasti eri toimintoja. Tämä on oikeastaan käytön kannalta lähinnä etu.

Moniin nappeihin pyritään luomaan erittäin monipuoliset hallintaratkaisut erilaisten painallusten tai kosketusten kautta – usein nämä toimivat sen verran epäluotettavasti, että loppujen lopuksi säätäminen onnistuu varmimmin puhelimen ja sovelluksen kautta.

Freebuds 4i -kuulokkeitakin on mahdollista ohjata napauttamalla nappeja kahdesti, jolloin toiminto kumpaan vaan nappiin aloittaa tai keskeyttää toiston. Näitä voi myös muokata kappaleiden vaihtoon tai ääniavustajan käynnistämiseen. Pitkä painallus ohjaa vastamelutoimintoa. Jälkimmäinen toimii miellyttävämmin, sillä napauttaminen pitää suorittaa yllättävän napakasti  – tämä taas kuuluu ikävästi korvassa. Kuulokkeet myös tunnistavat milloin ne ovat korvassa, joten pois ottaminen pysäyttää toiston ja pikainen korviin palauttaminen aloittaa toiston uudelleen.

Hintaluokka huomioiden Huawei Freebuds 4i -kuulokkeet soivat ihan mukavasti. Musiikin kuuntelussa heikointa osaa edustaa löysähkö bassotoisto. Sitä kyllä kuulokkeista irtoaa, mutta viimeinen potku ja tarkkuus jäävät selvästi puuttumaan. Keskiäänet ovat paremmin ryhdissään ja äänikuva on täysin kelvollinen, mutta hienoista verhoutuneisuutta siitäkin on havaittavissa. Ääniprofiili tuntuu toimivan varmimmin esimerkiksi loppuun asti hiotulla EDM:llä, eikä puheäänissäkään ole oikeastaan mitään varsinaista valittamista. Ääni on luonnollisimmillaan, kun vastamelutoiminto on kytketty pois päältä.

Vastamelu ei ole Freebuds Pro -version tapaan mukautuva, mutta tämä ei osoittautunut ongelmaksi. Normaalimeluisissa sisätiloissa vastamelun voi tehokkaan tulpparakenteen ansiosta pitää pois päältä, ja Meluntoisto kannattaa laittaa päälle vasta kun taustamelua on oikeasti runsaasti. Silloin se tekee myös hommansa kuulokkeiden hintaluokka huomioiden tehokkaasti. Ulkona istuessa ohikulkeva liikenne katoaa lähes taustakohinaksi. Valitettavasti edelleenkään nappeja ei päästy testaamaan esimerkiksi lentokoneessa, mutta testijakson perusteella tämän pitäisi olla kohtuullisen luonteva ympäristö näiden kuulokkeiden vastamelulle.

Enemmän ympäristön ääniä läpipäästävä Läpikuultavuus-tila kuulosti selvästi viiveisenä luonnottomimmalta. Sen käyttäminen onkin järkevä rajoittaa vain todella satunnaiseen käyttöön.

Valmistaja lupaa kuulokkeiden käyttöajaksi ilman vastamelua hulppeat kymmenen tuntia, vastamelun kanssakin vielä 7,5 tuntia. Lupaus kuulostaa kovalta, joten yllätys oli melkoinen kun kuulokkeet ylsivät käytössä ilman vastamelua jopa lähes kymmeneen ja puoleen tuntiin. Vastamelun käyttäminen ei tuntunut rokottavan aikaa erityisen rankasti, joten valmistajan lupaukset pitävät tältä osin hyvin paikkansa.

Kotelosta täydennettynä kuunteluaikaa on parhaimmillaan tarjolla jopa 22 tuntia.

Kotelon lataaminen hoituu USB-C-liitännän kautta.

Kuulokkeiden varsi on pyöristetty. Siitä ja valmistajan mainostamasta tuulen huminan estosta huolimatta ulkona käytettäessä tuuli osuu siihen aiheuttaen selkeitä suhinoita ja kohinaa – vastamelutoimintokaan ei kykene niistämään niistä terää pois. Napeissa käytetty kaksoismikrofonijärjestelmä toimii kuitenkin muissa olosuhteissa mainiosti.

Puheluissa vastapuoli mainitsi äänen olevan kirkas ja selkeä.

Kokonaisuutena Huawei Freebuds 4i -kuulokkeet kuuluvat alle sadan euron hintaluokan aateliin, sillä niissä on täysin käyttökelpoinen vastamelutoiminto ja akkukesto osoittautui miellyttävän pitkäksi. Käyttömukavuuskin oli tulppaaviksi malleiksi hyvä, eivätkä pitkätkään käyttöajat täysin väsyttäneet korvia.

Hyvää on myös kompakti kotelo, vaikka sen kansi tuntuikin turhan heppoiselta.

Mikäli kuuntelussa hakee musikaalisinta mahdollista täyslangatonta kuuloketta, on tässä hintaluokassa tingittävä vähintään vastamelutoiminnosta tai tähyiltävä hieman hintavampia malleja. Sen sijaan näppäryyttä, mukavuutta ja pitkää akkukestoa arvostavat käyttäjät saavat Huawei Freebuds 4i -mallissa oikein hyvin vastinetta rahalleen.

Hyvää

 • Akkukesto
 • Miellyttävä istuvuus
 • Riittävän toimiva vastamelu
 • Kompakti latauskotelo

Huonoa

 • Kotelon heppoinen kansi
 • Tavanomainen olemus

Tekniset tiedot Huawei Freebuds 4i

 • Hinta: 99 €
 • Elementti: 10 millimetriä
 • Akku: 55 mAh (kuuloke), 215 mAh (kotelo)
 • Paino: 5,5 grammaa / nappi, 36,5 g kotelo
 • Yhteys: Bluetooth 5.2
 • Parhaat tuetut koodekit: SBC, AAC
 • Vastamelutoiminto: On
 • Akkukesto (ilmoitettu): 7,5 h (vastamelulla), 10 h (ilman vastamelua), 22 h (latauskotelolla)
 • Värivaihtoehdot: Valkoinen, musta ja punainen

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat