Uusimmat

Testi: langattomat JBL Club One -vastamelukuulokkeet – Käyttöä ja ääntä leimaavat mukavuus ja muhkeus

04.06.2020 19:00 Kai Taipale

Laadukkaita vastamelukuulokkeita löytyy yhä useammalta valmistajalta. Myös JBL esitteli oman Club One -huippumallinsa alkuvuodesta. Muropaketti otti isokokoiset ja laatua huokuvat kuulokkeet testiin tuoreeltaan.

Korvan päälle asettuvat vastamelukuulokkeet ovat karanteeni- ja etätyöaikoina olleet arvossaan. Hyvillä kuulokkeilla hoituvat niin videokokousten äänet kuin oman rauhan tavoittelu.

Tämä ei kuitenkaan ole selvästi ollut suunnittelijoiden ykkösprioriteetti JBL Club One -mallia luotaessa, vaan kuulokkeet on suunniteltu aktiiviseen musiikinkuunteluun ja matkustamiseen. Tästä kielivät DJ-yhteistyö sekä luvattu pitkä akkukesto. Huippumallin aseman paljastaa viimeistään hintalappu: siinä on lukema 349 euroa.

Uutuusmalli asettuu siis hintansa puolesta todella kovaan joukkoon. Sen kilpailijoita ovat esimerkiksi Bosen 700- ja QC 35 II -mallit, Sony WH-1000XM3 tai Sennheiser Momentum Wireless (M3). Yksikään näistä ei ole huono vaihtoehto, ja erityisesti kaksi viimeistä ovat keränneet kiitosta myös Muropaketin aiemmissa testeissä. JBL:n Club-uutuusmallistosta löytyy myös noin sata euroa edullisempi Club 950NC -versio sekä vastameluton Club 800BT -versio.

Myyntipakkaukseen sisältyy USB-latauskaapelin ja lisäksi 3,5 millimetrin kuulokejohdot, joista toinen venyvänä versiona sekä kaksi sovitinta. Kuulokkeille on myös suojakotelo.

JBL on tullut tunnetuksi nuorekkaasta, ja välillä räväkästäkin, muotoilustaan. Uutuuskuulokkeet oikeastaan poikkeavat tästä linjasta selvästi. Yleisilme on näyttävä, mutta silti hillitty.

JBL lähtee haastamaan kilpailijat siis jo muotoilullaan. Siinä missä esimerkiksi Sony WH-1000XM3 on muotoiltu hyvinkin käytännönläheiseksi tai Sennheiser Momentum Wireless retrotyyliseksi, luottaa JBL Club One hieman enemmän trendikkyyteen, mutta hillittyyn sellaiseen: kuulokkeet ovat kokomustat, korvakuppien tyynyt paksut, pääpanta erinomaisesti pehmustettu ja kuppien saranointi totutusta poikkeava.

Valmistaja- ja mallilogot erottuvat mattapinnasta kiiltävinä, mutta eivät pistä liiaksi silmään. Ainoastaan kuppeja kiertävä, ohut hopeakoriste luo kontrastia. Rakenne vaikuttaa välittömästi tukevalta, ja hieman kovempaakin menoa kestävältä.

Tukevuus onkin leimallinen piirre. Pannan runkorakenne on alumiinia, samoin kuin saranat. Matka-asentoon taittaminen vaatii ensimmäisellä kerralla jopa rohkeutta, sen verran jäykkä toteutus on.

Mitään todellista luksusfiilistä ei kokonaisuudesta silti synny, vaikka pannassa käytetään nahkaa ja tyynyissäkin pintamateriaali on pehmeää ja kohtuullisen miellyttävää keinonahkaa.

Materiaalit ovat myös sen verran herkkiä, ettei IP-luokitus kuulokkeilla ole, eikä näitä mielellään kastelisikaan. Urheilu- tai ulkoilukäyttöön kannattaa miettiä huomattavasti kevytrakenteisempia vaihtoehtoja.

Tukevuuden ja mukavuuden kääntöpuolena onkin paino. Sitä on kertynyt peräti 378,5 grammaa. Se alkaa olla todella paljon, ehkäpä joidenkin makuun jo liikaakin.

Paino-ongelma olisi pahempi, mikäli pannan ja korvakuppien pehmustus ei olisi onnistunut niin hyvin. Kahteen suuntaan mukautuvan saranarakenteen ansiosta korvakuppi hakee juuri optimiasennon pään muotoon.

Kuulokkeet puristavat päätä juuri sen verran, että istuvuus on tukeva, muttei painostava. Päätä ravistelemalla kuulokkeet toki liikkuvat, mutteivat kuitenkaan pyri herkästi putoamaan. Silmälasien sangat eivät juurikaan näiden kanssa tunnu, ainakaan vielä parin tunnin kuuntelusessioilla, mannertenvälisillä lennoilla tilanne varmasti muuttuisi.

Korvan päälle asettuva kuppi on kookas, malliltaan soikea. Koolle on selityksensä, sillä kuulokkeen elementti on halkaisijaltaan peräti 40 millimetriä. Valmistaja ilmoittaa niiden jopa kykenevän hi-res-äänentoistoon. Elementtien taajuusvasteeksi ilmoitetaankin alue kymmenestä hertsistä aina 40 kilohertsiin.

Kuulokkeiden käyttöönotto onnistuu helposti joko parittamalla kuulokkeet Bluetooth-laitteeseen tai vielä yksinkertaisemmin kaapelilla.

Äänensävyn säätämiseksi, tai akkutilanteen tarkistamiseksi järkevää on kuitenkin asentaa JBL:n Headphones-kuulokesovellus (Android ja iOS). Sovellus on oikeastaan varsin suoraviivainen. Sen avulla voi valita onko aktiivinen taustamelun käytössä, mitä yksi laitteen painikkeista tekee.

Perusjoukosta kuulokkeet erottaa mahdollisuus käyttää myös valmiita ääniprofiileja, joita eri DJ:t ovat kuulokkeille luoneet. Testihetkellä tarjolla olivat profiilit kohtuullisen tunnetuilta DJ:ltä: Armin van Buuren, Sunnery James, Nicky Romero, Tigerlily ja Ryan Marciano. Valmiit EQ-profiilit löytyvät myös Piano-, Jazz- ja Vocal-vaihtoehdoille. Myös omia profiileja voi sovelluksella luoda.

Mitään suoranaisia ohjelmisto-ongelmia ei havaittu, mutta testijakson aikana kuulokkeiden ohjelmisto päivittyi kaksi kertaa, päätyen versioon 1.9.0.

Kuulokkeiden käyttämä Bluetooth-versio on 5.0. Tältä osin ollaan ihan hyvällä tolalla, mutta hyvin outoa on, ettei käytössä ole laadukkaampia koodekkeja, kuten AptX (HD) tai LDAC. Tarjolla ovat vain SBC ja AAC. Tämä on erikoista, sillä käytettyjen koodekkien rajat tulevat vastaan paljon ennen kuulokkeiden kykyä. Laadukkaimman äänen perässä joutuu siis tyytymään kaapelin käyttöön.

Sovelluksen lisäksi kuulokkeita hallitaan muutamilla painikkeille, jotka on sijoitettu kummankin korvakupin alapintaan. Oikealla puolella sijaitsevat äänenvoimakkuussäätimet ja niiden keskellä toiston ohjauspainike. Myös USB-C-latausliitin sijaitsee tällä puolella.

Vasemmassa kupissa sijaitsevat virta-, Bluetooth- ja HearThru-/Ambient Aware -toimintopainikkeet sekä näiden merkkivalot. Virtuaaliassistentin saa lisäksi käyttöön painamalla vasemman korvakupin keskiosaa.

Käytännöllinen, ja hieman erikoisempi, ratkaisu on ollut sijoittaa kuulokeliitäntä kummallekin puolelle. Näin käyttäjä pystyy valitsemaan kaapelille vähemmän häiritsevän sijainnin.

Painikkeet on toteutettu käytön kannalta järkevästi: ne ovat riittävän isot, painalluksen perillemeno on helppo havaita ja niiden etäisyydet ovat riittävät. Hienostuneelta painikeosasto ei kylläkään vaikuta, joten tässä kohdassa rakenne on hieman eriparia kuulokkeen muiden pintojen kanssa.

JBL-tuotemerkki kuuluu nykyisin Samsungille. Tämä korealainen hankki Harman-ryhmän hoteisiinsa vuonna 2017. Eri tuotemerkeille voidaankin yrityksen sisällä muokata esimerkiksi hieman erilaisia ääniprofiileja, joilla tavoitetaan erilaisia käyttäjäryhmiä. JBL:n ominaisoundi on tyypillisesti viritetty varsin bassovoittoiseksi. Ei se kaukana ole siitä tälläkään kertaa, mutta tällä kertaa on maltti ollut valttia. Club One -kuulokkeiden bassopää on muhkea, mutta silti kiitettävän tarkka.

Ensisijaisesti koekuuntelut suoritetaan sekä Spotifyn parhaalla laadulla että Tidalin Master-versioilla ja kuulokkeiden oletusasetuksilla, mikäli näissä ei selvästi ole joku pielessä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ääntä voisi muokata myös oman maun mukaiseksi.

Kuulokkeet taipuvat oletussoundillaan sujuvasti eri musiikkilajeihin. Parhaimmillaan ne tuntuvat olevan esimerkiksi monen tämän hetken suosikkityylin kanssa, ehkä kuitenkin eniten kotonaan R’n’B-henkisen ja konemusiikin kanssa. Niihin matalien äänien toisto sopii siis erinomaisesti. Läsnä on muhkeuden lisäksi tilantuntua, tarkkuutta, yksityiskohtia ja kuulokkeissa löytyy luonnetta myös vokaaleissa. Äänimaailmaa voi pitää miellyttävän luonnollisena ja äänten paikantumista mainiona, mutta tylsän analyyttisina ei Club One -mallia voi pitää.

Klassiseen musiikkiin tai vanhempaan rockiin ei perusprofiili tunnu purevan yhtä mukavasti, puuttumaan jää nyt aivan viimeisin tarkkuus. Se heijastuu keskiäänien epämääräisyytenä, ja joissain tallenteissa korkeiden äänien lievänä raakuutena. Mikäli kuuntelu keskittyisi näihin tyylilajeihin, löytyisi profiilivalikoimasta varmasti tilanteeseen vähintään helpotusta, ellei peräti ratkaisua.

JBL Club One -kuulokkeiden vastamelu poimii ulkoiset äänet kahdella mikrofonilla, ja säätää itseään tarpeen mukaan. Kokonaisuus toimiikin kohtuullisen hyvin. Erityisesti se poistaa matalataajuuksista huminaa, jota esimerkiksi joukkoliikenteessä tai lentokoneessa istuessaan ei haluaisi kuunnella. Korona-aikaan testialustana toimi henkilöauto, jossa vaimennus pääsee hyvin oikeuksiinsa. Ylärekisteristerin osalta vaimennus ei ole yhtä hyvä kuin vaikkapa Sony WH-1000XM3 -kuulokkeissa. Miellyttävä oli myös havaita, ettei toiminnon käyttäminen aiheuta kovinkaan herkästi mitään painetuntemuksia korvaan.

Vastamelutoimintoa voi myös lieventää kahdella eri toiminnolla: TalkThru vaimentaa toiston niin, että on mahdollista keskustella ihmisten kanssa ottamatta kuulokkeita pois päästä – tapa, jota on kuitenkin äärimmäisen hankala suositella. Toinen vaihtoehto on Ambient Aware, joka mahdollistaa kuuntelun mutta päästää silti läpi ympäristön ääniä. Jälkimmäinen on toimiva vaihtoehto esimerkiksi ulkoillessa. Itselleni kuulokkeen valittavaksi pikavalinnaksi päätyi sovelluksen kautta nimenomaan jälkimmäinen.

Kuulokkeet saa pysymään Silent now -toiminnon avulla päällä, vaikka niihin ei syötetä mitään toistettavaa ääntä. Tämä ilahduttaa esimerkiksi toimistokäytössä, sillä aina ei halua kuunnella mitään mutta taustahälyn pienentäminen ilahduttaa.

Valmistaja ilmoittaa akkukestoksi vastamelutoimintoa käytettäessä peräti 25 tuntia. Lukema on tosin kaapelikäytössä, mutta Bluetooth-käytössäkin lukema on vain kaksi tuntia vähemmän.

Myös käytännössä akkukesto osoittautui erittäin hyväksi. Eri pituisissa pätkissä kuunneltuna akku kesti hieman alle 20 tuntia – tämä siis langattomana ja vastamelutoimintoa käyttäen. Teimme lisäksi kokeen, jossa käytimme kuulokkeita yhtäjaksoisesti kohtuullisen hiljaisessa tilassa, maltillisella äänenvoimakkuudella mutta vastamelu edelleen päällä. Tässäkin pääsimme yli 23 tuntiin eli lupaus akkukestosta tuntuu pitävältä.

Ainoa kiusa on JBL-sovelluksen ilmoittama akun varaustaso. Se nimittäin pysyttelee tolkuttoman pitkään 30 prosentissa, josta kuulokkeet käytännössä sammuvat. Kuulokkeet saa vielä päälle aivan lyhyeksi hetkeksi tämän jälkeenkin. Tässä vaiheessa kuulokkeet vilkuttavat jo akkuvaloa punaisella, mutta sovellus sinnikkäästi valehtelee tasoksi 20 prosenttia. Akkukesto on kuitenkin niin hyvä, ettei tästä koidu suurempaa haittaa.

Mikäli unohtaa vastamelun, lupailee valmistaja 45 tunnin langatonta käyttöaikaa. Tätäkin kokeiltiin. Tällä kertaa testijakso lopetettiin luvatun 45 tunnin ajan tultua täyteen. Testijaksolla puhelimen sovellus väitti akkutason olevan 30 prosentissa yli kymmenen tunnin ajan – todennäköisesti akku oli siis tuossa vaiheessa jo lähes tyhjä.

Kuulokkeet ovat kuitenkin parhaimmillaan vastamelukäytössä, ja sellaiseen ne suurella todennäköisyydellä myös hankitaan. Ilahduttavaa on silti tietää, että meluttomissa oloissa näillä voisi pärjätä tuntien päivittäisessä kuuntelussa jopa viikon yhdellä latauksella. Tyhjästä täyteen kuulokkeet latautuvat vajaassa parissa tunnissa.

Club One -kuulokkeiden yksi ärsyttävyys löytyy matkakotelosta. Hienoa on sen hyvinkin kompakti koko, ja että kovakuorisena se on myös suojaavan oloinen. Huonoa on, että se tuntuu puoli numeroa liian pieneltä. Kuulokkeet kyllä taittuvat pieneen kokoon, mutta silti koteloa saa painella kasaan ja vetoketjua kiskoa ihana tosissaan.

JBL Club One -kuulokkeet ovat oikein toimiva kokonaisuus ja valmistajalta oiva askel vastamelukuulokkeiden premium-luokkaan. Äänenlaatu on perusasetuksin miellyttävä, erityisesti mikäli kaipaa bassopuoleen tukevuutta. Ääniprofiilia on helppo muuttaa JBL:n Headphones-sovelluksella. Myös puhelukäytössä kuulokkeet toimivat moitteetta.

Mikäli kaipaa tehokkainta vastamelutoimintoa, niin katse kannattaa suunnata Sonyn tai miksei myös uusimpien Bose-mallien suuntaan. Jos taas mielii neutraaleinta äänimaailmaa, Sennheiser miellyttänee aavistuksen enemmän.

Mikäli taas kaipaa muhkeaa toistoa, miellyttävää passiivista vaimennusta, pitkää akkukestoa ja muhkeutta myös kuulokkeiden olemukseen, JBL Club One on oiva valinta. Erityisesti kuulokkeissa miellyttää niiden hyvä istuvuus ja mahdollisuus käyttää niitä ihan vain tasaisen taustamelun poistamiseen. JBL voi olla tyytyväinen pelinavauksestaan vastamelukuulokkeiden ykkösluokassa.

Hyvää

  • Istuvuus ihastuttaa painostakin huolimatta
  • Vastamelutoiminto riittävä, vaikkei tehokkain mahdollinen
  • Hillitty tyyli ja hieno viimeistely
  • Pitkä akkukesto
  • Valmiit ääniprofiilit helpottavat oman suosikkisoundin löytämistä

Huonoa

  • Kuljetuskotelo
  • Painoa on kertynyt aavistus liikaa
  • Ei tukea laadukkaimmille koodekeille

Tekniset tiedot JBL Club One

  • Hinta: 349 €
  • Elementin koko: 40 mm
  • Taajuusvaste (passiivinen): 10 Hz – 40 kHz
  • Taajuusvaste (aktiivinen): 20 Hz – 20 kHz
  • Herkkyys: 95 dB @1 kHz/1 mW
  • Maksimisyöttöteho (passiivinen): 3500 mW
  • Mikrofonin herkkyys: -38 dBV@1 kHz / Pa
  • Impedanssi: 32 ohmia
  • Bluetooth, koodekit: 5.0 (Profiilit A2DP 1.3, AVRCP 1.5, HFP 1.6), SBC ja AAC
  • Akku: 730 mAh (Li ion)
  • Ilmoitettu toistoaika: 45 h (Bluetooth päällä), 23 h (Bluetooth ja ANC päällä), 25 h (Aux ja ANC päällä)
  • Paino: 378,5 g

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat