Uusimmat

Testi Täysin langattomat OnePlus Buds Z -kuulokkeet – ”Halpismalli” pesee jopa kalliimman sisarmallinsa

15.12.2020 20:00 Ilari Hauhia

OnePlus Buds Z -kuulokkeet ovat 59 euron suositushinnallaan hieman aiempia 89 euron OnePlus Budseja edullisemmat. Alhaisemmasta hinnastaan huolimatta OnePlus Buds Z -kuulokkeet saattavat olla kaksikosta jopa parempi vaihtoehto.

OnePlus Buds Z:n kilpailijoita ovat OnePlus Budsien lisäksi muun muassa Muropaketin testissä aiemmin tänä vuonna käyneet JBL Tune 220TWS -nappikuulokkeet. Myös esimerkiksi Sudion Tolv R -nappikuulokkeet sijoittuvat suunnilleen samaan hintaluokkaan.

Suurin ero kuulokkeiden välillä on niiden muotoilussa. Siinä missä OnePlus Budsit ovat Applen AirPodsien tavoin avoimet, eivätkä ne tunkeutuneet korvakäytävään, vaan jäävät ikään kuin roikkumaan korvasta. OnePlus Budseissa ei ole silikonisia sovitteita, eikä kuulokkeiden kokoa voi näin säätää. Edullisemmat OnePlus Buds Z -kuulokkeet on toteutettu toisin.

Uudemmat OnePlus Buds Z -kuulokkeet ovat Applen AirPods Pro -kuulokkeiden tavoin in-ear-malliset, eli niiden silikoninen pää työnnetään korvakäytävään. Kuulokkeiden mukana tulee kolmet erikokoiset sovitteet.

Jos silikoni ei miellytä materiaalina, on mahdollista hankkia erikseen esimerkiksi vaahtomuovista valmistettuja sovitteita, jotka sopivat myös OnePlus Buds Z -kuulokkeisiin. Lisäksi kuulokkeisiin sopivat myös monissa muissa in-ear-kuulokkeissa käytetyt sovitteet, joten jos vanhojen kuulokkeiden sovitteet sopivat hyvin omiin korviin, voi ne ottaa uudiskäyttöön.

Korvanappien äänenlaatu on yleisesti hyvin riippuvainen siitä, kuinka hyvin saa sopimaan omiin korviin. Riippuu täysin henkilöstä, kumpi vaihtoehdoista on mieluisampi.

Muropaketin testissä aiemmin käyneiden OnePlus Budsien tapauksessa kuulokkeet olivat itselleni liian pienet. Näin varsinkin korkeat äänet sekä bassoäänet jäivät vaisuiksi. OnePlus Buds Z -kuulokkeiden tapauksessa sain kuitenkin vaihdettua silikoniset päät suurempiin, jolloin kuulokkeet sujahtivat korviini mainiosti. Näin ollen OnePlus Buds Z -kuulokkeiden äänenlaatu oli omalla kohdallani huomattavasti parempi kuin OnePlus Budsien tapauksessa.

LUE MYÖS: Testi: Langattomat OnePlus Buds -kuulokkeet ovat houkuttelevat, jos ne sopivat korviin

Kuulokkeita kokeilleen toisen testihenkilön mielipide oli täysin päinvastainen. Hänen korviinsa OnePlus Budsit sopivat täydellisesti, eivätkä OnePlus Buds Z -kuulokkeiden korviin työntyvät silikoniset päät olleet lainkaan yhtä mukavat. Toinen testihenkilö kehui myös OnePlus Budsien äänenlaatua OnePlus Buds Z -kuulokkeita paremmaksi.

Joka tapauksessa OnePlus Buds Z -kuulokkeet ovat varsin onnistuneet in-ear-tyyppiset nappikuulokkeet. Omassa hintaluokassaan kuulokkeiden äänenlaatu on mainio. Bassossa on voimaa, mutta myös korkeat diskantit pysyvät kirkkaina. Kuulokkeiden välillä kuunteleekin mielellään kaikkia musiikin genrejä.

OnePlus Buds Z -kuulokkeet toimivat hyvin sekä Android- että iOS -puhelimien kanssa. OnePlus-puhelimet havaitsevat kuulokkeet automaattisesti, kun käyttäjä avaa kuulokkeiden kotelon ensimmäistä kertaa. Muiden laitteiden kohdalla parittaminen onnistuu Bluetooth-asetusten kautta. Kuulokkeet tukevat SBS ja AAC-koodekkeja, mutta eivät aptX:ää. Laadukkaamman AAC-koodekin tuesta on hyötyä erityisesti iOS-laitteiden omistajille.

Vastamelutoimintoa OnePlus Buds Z:issa ei ole, mikä ei ole yllätys kun ottaa huomioon kuulokkeiden alhaisen hinnan. Yksinkertaisia hipaisukontrolleja kuulokkeet kuitenkin tukevat.

Tuplanapauttamalla kumpaa tahansa kuuloketta voi hypätä seuraavaan kappaleeseen, mutta muita toimintoja ei ole. Kappaleen voi pysäyttää ottamalla toisen kuulokkeen korvasta, ja musiikin toisto jatkuu automaattisesti kun molemmat kuulokkeet ovat jälleen korvissa. Automaattinen toistotoiminto toimii kaikilla laitteilla, myös iOS-laitteilla.

Kuulokkeet on suojattu roiskeita vastaan IP55-standardin mukaisesti, eli niitä uskaltaa pitää päässä vaikkapa vesisateessa.

Kuulokkeiden akkukesto oli noin neljä tuntia. Latauskotelosta kuulokkeet voi ladata neljään kertaan, eli yhteensä kuunteluaikaa on tarjolla 20 tuntia. Kymmenen minuutin pikalatauksella kotelossa kuulokkeisiin ehtii latautua virtaa noin kolmen tunnin kuunteluajaksi. Latausrasian lataaminen kestää noin kaksi tuntia. OnePlus Buds Z -kuulokkeiden kotelo ei tue langatonta latausta, vaan lataus tapahtuu USB-C-liittimen kautta.

OnePlus Buds Z -kuulokkeiden latauskotelo on yksinkertainen ja toimiva. Läppä pysyy tukevasti kiinni magneetilla esimerkiksi taskussa, mutta tarvittaessa kotelon saa auki helposti. Paritukseen käytettävä kohtuullisen huomaamaton nappi on asetettu kuulokerasian takapuolelle.

Kokonaisuudessaan OnePlus Buds Z -kuulokkeet ovat erinomaiset budjettiluokan täyslangattomat nappikuulokkeet. Henkilökohtaisesti pidän niitä jopa parempina kuin kalliimpia OnePlus Budseja, sillä OnePlus Buds Z -kuulokkeet istuvat korviini huomattavasti paremmin. Kuulokkeiden istuvuus on kuitenkin henkilökohtaista, joten mikäli mahdollista, kannattaa niitä kokeilla päähän ennen ostopäätöstä.

Hyvää

 • Erinomainen hinta-laatusuhde
 • Nopea pikalataus
 • Hintaluokassaan hyvä äänenlaatu

Huonoa

 • Ei langatonta latausta
 • Rajoittuneet kosketuskontrollit

Tekniset tiedot OnePlus Buds Z

 • Hinta: 59 €
 • Kaiutinelementti: 10 mm
 • Yhteydet ja koodekit: Bluetooth 5.0, SBS ja AAC
 • Akku: 40 mAh (kuuloke), 420 mAh (latauskotelo)
 • Akkukesto (ilmoitettu): 5 h (20 h latauskotelolla, pikalatauksella 3 h kuunteluaikaa kymmenessä minuutiss)
 • Liitäntä: USB-C
 • Yhden kuulokkeen mitat: 38 x 23 x 21 mm
 • Paino: 4,35 g (kuuloke), 50 g latauskotelo

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat