Uusimmat

Testi: Täyslangattomat JBL Tune 220TWS -nappikuulokkeet – Ääni miellyttää, mutta viimeistely ei täysin

22.03.2020 10:00 Kai Taipale

Airpods-henkisiä kuulokkeita löytyy jo todella monelta valmistajalta, mutta merkkituotteiden hinnat ovat olleet kohtuullisen korkeita. Muropaketin testiin otetut, uudet JBL Tune 220TWS -kuulokkeet alittavat vajaan satasen hinnallaan monen henkisen kipurajan. Niiden ääni osoittautui mukavaksi, mutta hintaluokka näkyy tuotteen viimeistelyssä.

Jo heti ensikosketuksesta selviää, että JBL on valinnut kuulokkeidensa ulkoasuun erilaisen linjan kuin vaikkapa juuri tuoteryhmän suuren yleisön tietoisuuteen nostanut Apple. Tune 220TWS:tä löytyy rentoutta, nuorekkuutta ja jopa väriä. Tämä saa kuulokkeet tuntumaan heti lähes raikkaalta ilmestykseltä. 99,99 euron hintaisten kuulokkeiden värivaihtoehdot ovat testikappaleen sinisen lisäksi pinkki, sekä ne tavanomaisemmat musta ja valkoinen vaihtoehto.

JBL:n malli on tuore tapaus, sillä se on ehtinyt myyntiin helmikuussa. Lähimmät kilpailijat ovat tietysti hieman kalliimmat Apple Airpodsit tai Samsungin Galaxy Buds -kuulokkeet. Nykyisin toki löytyy myös enemmän tai vähemmän tunnetuilta merkeiltä lukuisia halpavaihtoehtoja.

Myyntipakkauksessa on itse kuulokkeiden lisäksi tietysti toiminnalle välttämätön latauskotelo, mutta lisäksi micro-USB-kaapeli sekä käyttöohje.

JLB Tune 220TWS -kuulokkeiden kotelo on muotoiltu neliskanttiseksi, mutta reippaasti pyöristetyin kulmin. Taskuun se ei sujahda yhtä näppärästi kuin tietyt kiekkomaisiksi muotoillut kilpailijansa. Tähän on oma vaikutuksensa lievästi mattapintaisella viimeistelyllä, joka tarjoaa myös hyvän otetuntuman. Latausliitäntä on micro-USB, joka löytyy kotelon pohjasta. Tässä kohtaa olisi kyllä toivonut jo näkevänsä modernimman USB-C-liitännän.

Kuulokkeet sujahtavat koloihinsa magneetin vetämänä, ja ne pysyvät siellä kohtuullisen tukevasti. Kotelon ja kuulokkeiden yhteismuotoilu on sellainen, että ainakin itselläni oli lieviä vaikeuksia saada helposti hyvää otetta, jolla kuulokkeet olisi saanut aina vaivatta ulos. Hieman pienisormisemmalta tämä onnistuu todennäköisesti mukavammin.

Kotelon kansikin napsahtaa terhakasti kiinni, eikä ole herkkä aukeamaan itsekseen. Pientä tyylittelyä on niin kotelossa kuin kuulokkeissa, kummassakin on käytetty kahta eri värisävyä. Kummassakin pelataan kahdella lähekkäisellä sävyllä, kuulokkeissa on lisäksi hopeanharmaa koristeraita.

Ensimmäistä kertaa pois latauskotelosta otettaessa kuulokkeet ovat automaattisesti paritettavissa esimerkiksi puhelimesta. Tämä toimi helposti ja loogisesti. Myös virran sammuttaminen hoituu asettamalla kuulokkeet koteloon. Mitään toistoautomatiikka ei ole käytössä eli toisto pitää aina käynnistää itse.

Testikäytössä kuulokkeet paritettiin Samsung Galaxy S10+ -puhelimen kanssa. Kuulokkeille ei ole mitään lisäsovelluksia, joten mahdolliset äänenlaatuviilailut saa hoitaa äänilähteen asetuksista. JBL Tune 220TWS -kuulokkeissa paras käytettävissä oleva koodekki on AAC.

Kuulokkeissa ei ole mitään sovitteita tai vaihdettavia silikoneja. Siksi ne joko istuvat korvaan tai eivät. Omaan korvaan JBL:t istuivat jopa yllättävän hyvin. Ne jäivät siihen asentoon, missä kuulokkeet korviin asetti, eikä asentoa tarvinnut korjailla. Mitään pelkoa siitä, että kuulokkeet putoavaisivat pois korvista, ei ilmennyt.

Koska tuotteella ei ole virallista IP-luokitusta, jätettiin sadekeleillä lenkkikäyttökin väliin.

Korviin asettamisessa sai olla poikkeuksellisen tarkkana. Kuulokkeiden uloin kohta muodostaa suojan elementin ritilälle, mutta samalla kyseinen uloke tuntuu terävältä. Varomattomasti korvaan asetettaessa tämä voi suorastaan raapia korvakäytävää. Tosin tämä opettaa asettamaan kuulokkeet korvaan todella varovasti, minkä jälkeen ongelmakin poistuu. Kuulokkeet ovat myös riittävän kevyet, eivätkä paina korvassa.

Kuulokkeissa on painikkeet, joista oikealla saa käynnistettyä viiden sekunnin painalluksella uuden paritusyrityksen. Aiemmin paritetun laitteen uudelleenkytkemiseksi kummankin painiketta pitää painaa kolme sekuntia. Virran saa myös kytkettyä päälle tai pois kummasta vain kuulokkeesta: parin sekunnin painallus käynnistää, viiden sekunnin painallus sammuttaa.

Samaiset painikkeet toimivat myös perusohjaimina. Painallus oikeaan aloittaa tai lopettaa toiston tai puhelun. Vasemmalla yksi painallus vaihtaa kappaletta eteenpäin, tuplanäpäytys vie edelliseen. Puheluiden perusohjaus hoituu myös painikkeilla.

JBL:n nimikkoääniprofiili on selkeästi bassovoittoinen. Joissain tuotteissa tämä voi häiritä, mutta Tune 220TWS -kuulokkeet oikeastaan vain hyötyivät siitä. Kuulokkeet eivät nimittäin sulje korvakäytävää mitenkään täydellisesti, mikä on omiaan laimentamaan bassotoistoa. JBL:n tapauksessa bassotoistoa olikin kuultavissa myös ulkokäytössä, ja jopa reippaassa taustahälyssä.

Myös muu toisto on kohtuullisesti kasassa, sillä keski- ja ylä-äänet ovat aika hyvässä tasapainossa. Kokonaisuutena ääni on silti hieman turhankin tasainen – joku voisi pitää sitä värittömänä. Mukavaa on kuitenkin se, että erilaisia ääniä jazz-musiikista puheohjelmiiin on helppo kuunnella, eikä äänessä mikään ala erityisesti rasittamaan.

Sen sijaan kuulokkeiden mikrofoniääntä voi pitää heikkona. Puheluiden vastapuolet kuvailivat ääntä useampaan kertaan metalliseksi, toisinaan jopa tynnyristä tulevaksi. Joka tapauksessa puhua piti tavanomaista kovempaa, jotta vastapuoli sai puheesta ylipäätään selvän. Hand-free-käyttöön JBL Tune 220TWS ei ole mikään ykkösvalinta.

Akkukesto osoittautui kokonaisuutena ihan mukavaksi. Kuulokkeet olivat yleensä käytössä enintään tunnin kerrallaan, joten latausta sai tasaisesti kotelosta. Ilman kotelon latausta virtaa riitti reiluksi 15 tunniksi. Suoritus on täysin kelvollinen, erityisesti hintaluokassaan.

Kuulokkeiden akkutason vajottua kymmenen prosenttiin, ne muistuttelevat toistuvilla äänimerkeillä aina siihen asti, kunnes virta katkeaa. Varoittelusta virran loppumiseen meni selvästi alle puoli tuntia. Käyttäjän kannattaa siis pitää silmällä kotelosta ja oikeasta kuulokkeesta löytyviä led-merkkivaloja, jotka kertovat kotelon akkutasosta ja kyvystä ladata kuulokkeita. Tyhjästä täyteen akku latautuu noin parissa tunnissa.

Kokonaisuutena JBL Tune 22TWS -kuulokkeet ovat noin sadan euron hintaluokassa oikein kelpo esitys – mikrofonia lukuun ottamatta. Pienelle lisäsijoituksella kilpaileviin tuotteisiin saa ensisijaisesti parempaa viimeistelyä, mutta vastamelun kaltaiset toiminnot nostavat hinnan jo aivan eri luokkaan. JBL:n ääntä kuuntelee ilokseen, ja istuvuus on tukevalla tolalla. Akkukin kestää mukavasti käytössä, joten nuorekasta kuuloketta hakevalle ne ovat toimiva valinta.

Hyvää

  • Äänessä mukavasti tukevuutta
  • Akkukesto käytännössä
  • Luonteva istuvuus

Huonoa

  • Heikko mikrofoniääni
  • Lievä viimeistelemättömyys
  • micro-USB-liitäntä
  • Kuulokkeiden poimiminen kotelosta vaatii sorminäppäryyttä

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Tune 220TWS

  • Hinta: 99,99 €
  • Elementin koko: 12 mm
  • Elementin herkkyys (1kHz/1mW): 105 db
  • Impedanssi: 32 ohmia
  • Ilmoitettu taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
  • Paino (koteloineen): 57 g
  • Bluetooth-versio: 5.0 (A2DP 1.3, AVRCP 1.5, HFP 1.6)
  • Akku, kuulokeosa: 22 mA (Litiumioni)
  • Akku, latauskotelo: 410 mA
  • Ilmoitettu latausaika: alle 2 tuntia

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat