Uusimmat

Testissä Asus FonePad (ME371MG)

14.06.2013 10:10 Juha Kokkonen

Asus on runsaan vuoden aikana tuonut markkinoille jo kolme PadFone-laitetta, joissa yhdistyy älypuhelimen ja taulutietokoneen ominaisuudet samassa laitteessa näyttötelakan avulla. PadFonejen lisäksi yritys kuitenkin esitteli helmikuun lopussa Barcelonassa vielä toisenlaisen näkemyksen samasta konseptista. Päivänvalon näki FonePad-taulutietokone, jota on mahdollista käyttää myös puhelimena 3G-yhteyden ja kuulokkeen ansiosta.

Saimme FonePadin Asukselta testiin ja tutustuimme siihen toukokuussa parin viikon ajan. FonePad saapui Suomessa kauppoihin loppukevään aikana ja sen saatavuus on artikkelin julkaisuhetkellä hyvä. Asusin suositushinta 16 gigatavun versiolle ilman takakameraa on 219 euroa, mutta Muropaketin Hintavertailun mukaan hinta liikkuu tällä hetkellä edullisimmaan runsaassa 230 eurossa. Siitä huolimatta hinta on varsin kilpailukykyinen 3G-ominaisuuksilla varustetusta taulutietokoneesta.

Tutustumme tässä artikkelissa Asus FonePadin teknisiin ja fyysisiin ominaisuuksiin sekä ohjelmistoon ja käyttökokemuksiin. Lisäksi vertaamme sitä samoista käyttäjistä kilpailevaan Asuksen valmistamaan Google Nexus 7 -taulutietokoneeseen.

FonePad toimitetaan tummansävyisessä pahvipakkauksessa, jonka kuvitus on tuttua viimeisimmistä PadFone-malleista. Pakkauksen kannesta löytyy tyylikäs ja havainnollinen värikuva itse laitteesta. Pakkauksen sisältä paljastuu itse laitteen lisäksi käyttöohjekirjanen, takuukortti, verkkovirtalaturi sekä micro-USB-kaapeli.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Ensinäkemältä FonePadia on hankala erottaa saman kokoluokan taulutietokoneiden massasta, sillä etupuoli on kauttaaltaan mustareunaisen lasin peittämä. Ensimmäisenä mieleen tulee Googlen Nexus 7. Laitteen runko on metallia ja sauma sen sekä lasin välillä kulkee aivan etupuolen reunoilla. Viimeistely on hyvää ja saumat ovat siistejä. Metallinen rakenne antaa FonePadille fyysistä tukevuutta sekä laaduntuntua. Laite ei natise väänneltäessä eikä elä muutenkaan käsissä. Asus ilmoittaa FonePadin ulkomitoiksi 196,4 x 120,1 x 10,4 mm ja painoksi 340 grammaa. Värivaihtoehtoja on kaksi – Titanium Gray ja Champagne Gold – joista testikappale edusti ensimmäistä vaihtoehtoa.

FonePadin kuorien sisäpuolelta löytyy massasta poikkeavaa tekniikkaa, sillä Suomessa myytävän ME371MG-version suorituskyvystä vastaa yksiytiminen 1,2 GHz Intel Atom Z2420 -prosessori. Sen parina on PowerVR SGX540 GPU sekä gigatavun RAM-muisti. Sisäistä tallennustilaa on 16 gigatavua ja sen lisänä on micro-SD-muistikorttipaikka (jopa 32 Gt kortit) sekä viiden gigatavun Asus Webstorage -pilvitallennustila. 3G-verkossa data siirtyy nopeimmillaan 21 Mbit/s HSPA+:n ja 5,76 Mbit/s HSUPA:n avulla. NFC-tukea FonePadissa ei sen sijaan ole.

Laitteen etupuolta hallitsee seitsemän tuuman IPS LCD -näyttöpaneeli, jonka tarkkuus on 800×1280 pikseliä (216 PPI). Näytön terävyys ja tarkkuus on tässä kokoluokassa riittävä, vaikka se ei pärjääkään pikselitiheydessä taulutietokonemarkkinoiden suurimmalla pikselitiheydellä varustetuille paneeleille. Väritoistoltaan ja kirkkaudeltaan näyttö puoletaan jättää hieman hailakan vaikutelman, vaikka kuvanlaatu ei niiden osalta olekaan suoranaisesti huono. Katselukulmat ovat kohtalaisen hyvät, mutta näkyvyydessä auringonpaisteessa olisi parannettavaa, vaikka erillinen Outdoor-tila hieman parantaakin tilannetta. Kokonaisuutena FonePadin näyttö tuskin aiheuttaa niin riemunkiljahduksia kuin pettymyksiäkään käyttäjissä, mutta se hoitaa tehtävänsä ongelmitta.

FonePadin näytön yläpuolelta löytyy puhelimista tuttu kuuloke, joka mahdollistaa laitteen käytön puhelimien tapaan. Lisäksi kuulokkeen ympäriltä löytyy etäisyys- ja valoisuussensorit sekä etukamera. Etukameran tarkkuus on melko vaatimaton 1,2 megapikseliä ja sillä voi ottaa myös 720p-videokuvaa. Kameran kuvanlaatu ei ole kovinkaan erityinen ja sen hyödyntäminen valokuvien ottamiseen on hankalaa, mutta videokeskusteluissa se hoitaa hommansa ongelmitta.

Näytön alapuolelle on jätetty melko korkea kaistale, jonka ainoa yksityiskohta on Asusin logo. Toimintonäppäinten kanssa Asus on päätynyt Androidin seitsentuumaisten taulutietokoneiden referenssiratkaisuun, eli ne löytyvät virtuaalisina näytön alareunasta. Ratkaisun heikkona puolena ne vievät jatkuvasti osan näytön pikseleistä. Perinteisten paluu, koti ja avoimet sovellukset -näppäinten lisäksi oikeassa reunassa on Floating App -painike, jota painamalla avautuu ruudulla kelluvina elementteinä esitettävien sovellusten valikko. Floating App -sovellukset ovat ennalta määriteltyjä ja niitä ovat selain, video, sekuntikello, Sticky Memo ja ajastin.

Moniin kilpaileviin seitsemän tuuman taulutietokoneisiin nähden yksi FonePadin vahvuuksista on sen tukeva alumiininen runkorakenne, joka näyttää ja tuntuu laadukkaalta sekä kestävältä. Alumiininen takakuori on hieman mattamaisen karhea pinnastaan ja sen reunat pyöristyvät loivasti sivuille. Muotoilu on käyttömukavuuden kannalta miellyttävää, vaikkakin joissain tilanteissa metallipinta saattaa tuntua kylmältä tai liukkaalta.

Takakuoren alaosassa on Intel inside -logo sekä pienempiä hyväksyntätekstejä. Lisäksi hyvin lähellä alapäätyä sijaitsee SonicMaster-kaiuttimen ritilä. Kaiuttimesta lähtee melko hyvin ääntä, mutta äänenlaatu on mobiililaitteille tyypillisen diskanttinen. Laitteen alapäätyyn on sijoitettu micro-USB-liitäntä, 3,5 mm ääniliitäntä sekä mikrofoni. Vasemman kyljen yläosasta lähes päällekkäin sijoitettuna löytyvät virta-/lukitusnäppäin sekä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, joiden tuntuma mukavan terävä. Takakuoren yläosassa on jyrsitty Asusin logo sekä tummempi muovinen pääty, joka on irrotettavaa mallia. Takakameraa Suomessa myytävässä versiossa ei ole lainkaan.

FonePadin sisältä löytyy 4270 mAh (16 Wh) Li-ion-akku, joka ei ole käyttäjän vaihdettavissa. Asus lupaa yhdellä latauksella 3G-verkossa jopa 751 tuntia valmiusaikaa tai 32,5 tuntia puheaikaa. TaskuMuron käytössä akku kesti noin 4-6 päivää käyttämättömänä valmiustilassa. Puhtaassa puhelinkäytössä FonePadia ei käytetty epäkäytännöllisen koon vuoksi.

Takakuoren yläosa on soft touch -pinnoitettua muovia ja se irtoaa kevyesti painamalla sekä ulospäin liu’uttamalla. Muovikansi on umpinainen lukuun ottamatta keskellä sijaitsevaa pientä mikrofoniaukkoa. Sen alta paljastuu paikat micro-SIM- ja micro-SD-korteille.

 

Ohjelmisto

Asuksen Android-laitteet ovat saaneet TaskuMurolta kehuja maltillisesti muokatusta käyttöliittymästään, eikä myöskään FonePad tee poikkeusta tämän asian suhteen. Asus on nimittäin tuttuun tapaansa tyytynyt lähinnä tekemään pieniä parannuksia vakio-Androidiin sekä sisällyttänyt mukaan omia lisäsovelluksiaan. Testikappaleesta löytyi Android 4.1.2 -versio, joka oli päivätty huhtikuun 25. päivälle.

Oletuksena FonePadin taustakuvana on tyylikäs päivänajan mukaan muuttuva maisemakuva, johon sää- ja kellowidgetti mukavasti sulautuu. Androidin seitsentuumaisille taulutietokoneille tarkoitettu variantti on suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti pystyasennossa ja näkymä onkin varsin älypuhelinmainen. Erona on lähinnä aloitusnäkymän alareunan kuvakkeet, joita on valikkopainikkeen lisäksi kuusi kappaletta.

Aivan alareunasta löytyvistä toimintonäppäimistä oikeanpuoleisin avaa Floating App -valikon, jonka kautta voi avata muutamia siirreltävien pikkuikkunoiden muodossa ruudulla näkyviä sovelluksia. Yläreunan ilmoitusvalikossa Asusin omia kustomointeja ovat pika-asetukset, suorat painikkeet WLAN- ja ääniasetuksiin sekä näytön kirkkauden säädin ulkoilmavalinnalla.

Puhelinsovellus on ulkoasultaan yksinkertainen ja numeronäppäimet näytön koon ansiosta erittäin suuria. Etenkin puhelun aloitus ja lopetusnäppäimestä ei voi erehtyä, sillä ne sijaitsevat erittäin näkyvästi ruudun alareunassa. Taulutietokoneen suurella näytöllä tilaa on käytössä jopa ylimäärin, sillä samat tiedot saataisiin mahtumaan myös puolta pienempään tilaan. Puhelimen käyttö tapahtuu aivan samalla tavalla, kuin Android-älypuhelimissa. Puhelun voi hoitaa pitämällä laitetta korvalla tai vaihtoehtoisesti käyttämällä kaiutinta.

Asus toimittaa FonePadin mukana melko runsaan joukon esiasennettuja lisäsovelluksiaan, joiden joukossa on yllättävän monta mielenkiintoista ja hyödyllistä sovellusta. Mielenkiintoisten sarjaan kuuluvat Splendid, jonka avulla käyttäjä pääsee säätämään näytön asetuksia, AudioWizard, joka tarjoaa käyttäjälle kuusi eri ääniprofiilia sekä kääntäjä, joka on mahdollista pitää taustalla auki haluttujen tekstinpätkien nopeaa kääntämistä varten.

Mukana on myös aiemmista Asusin Android-laitteista tutut AppLocker-salaussovellus, varmuuskopiointi, Asus Webstorage -pilvitallennuspalvelu, MyBitCast-ääni- ja kuvamuistiosovellus, MyLibrary- ja Amazon Kindle -kirjapalvelut, Asus Story -kuva-albumisovellus, Asus Studio -kuvanmuokkaus ja galleriasovellus, BuddyBuzz sosiaalisen median sovellus, elokuvastudio, MyPainter-piirustusohjelma, Press Reader -uutissovellus, Sticky Memo -muistilappusovellus, SuperNote-muistikirjasovellus ja muistilistasovellus.

Suurimpia pettymyksia Asuksen omasta sovellustarjonnasta olivat kömpelön ja hitaan tuntuinen BuddyBuzz, jonka sijaan käyttää mieluummin erillisiä Facebook- ja Twitter-sovelluksia, sekä videotoistin, jonka yhteensopivuus eri videotyyppien kanssa ei vaikuttanut erityisen laajalta.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

TaskuMuro testasi FonePadia noin kolmen viikon ajan satunnaisessa päivittäisessä käytössä, eikä testijaksolla esiintynyt mitään ongelmia laitteen toiminnassa. Kokonsa ja muotojensa puolesta FonePad muistuttaa hyvin paljon Googlen Nexus 7 -taulutietokonetta, mutta ero löytyy takakuoren materiaalista, joka on FonePadissa metallia. Näyttöjen reunat ovat melko leveät, mutta se ei suoranaisesti heikennä käytettävyyttä, sillä taulutietokoneessa asialla ei ole yhtä suurta merkitystä, kuin yhdellä kädellä käytettävässä älypuhelimessa. Takakuoren pyöristettyjen reunojen ansiosta laite istuu käteen miellyttävästi ja on mukava käyttää pystyasennossa kahdella kädellä kannatellen. Muiden seitsemän tuuman laitteiden tapaan yhdellä kädellä käyttö ei sen sijaan onnistu kovin sujuvasti.

3G-yhteyden toiminnassa ja nopeudessa ei ainakaan Tampereen kaupunkialueella havaittu mitään ongelmia. Myös puheluiden soittaminen ja vastaanottaminen sekä tekstiviestittely onnistuu aivan samalla tavalla, kuin tavallisella älypuhelimella. FonePadin käyttö älypuhelimena sen sijaan ei ole kovinkaan käytännöllistä jo pelkästään suurten fyysisten mittojen vuoksi. Laite ei mahdu sujuvasti housujen taskuun, joten sen kantamiseen tarvitaan laukku tai muu vastaava suurempi säilytyspaikka. Myöskään FonePadiin puhuminen ei ole aivan kätevimmästä päästä ulkomitoista johtuen. Takakameran puuttuminen lienee myös monelle suuri ongelma älypuhelinkäyttöä ajatellen.

Käyttöjärjestelmä toimii FonePadissa yllättävän sujuvasti, vaikka laitteessa onkin ”vain” yksiydinsuoritin. Käyttöliittymää selaillessa nopeuseroa neliytimiseen Nexus 7:ään ei ole havaittavissa. Intel on tehnyt Atom-piiriensä Android-optimoinnit ilmeisen hyvin ja myös Jelly Beanin Project butter -ominaisuudesta on varmasti hyötyä käytön sulavuuden kannalta. Myös kaikki perussovellukset pyörivät laitteella sujuvasti ja suorituskyvyn rajallisuuden huomaakin lähinnä raskaammissa peleissä.

Synteettisien testiohjelmien tulokset osoittautuivat kuitenkin yllättävän vaisuiksi. FonePad saavutti testeissä seuraavia tuloksia (Nexus 7:n tulokset sulkeissa ja tähdellä merkityissä pienempi tulos on parempi):

  • Quadrant Standard: 3025 (3637)
  • SmartBench 2012: 1161/2214 (3898/2663)
  • Linpack Single: 1,06 s (1,71)*
  • BenchMarkPi: 698 ms (390)*
  • An3DBench XL: 35497 (37186)
  • Nenamark 2: 38,8 FPS (56)
  • Vellamo 2: 1298/440 (1392/371)
  • SunSpider 0.91: 1342,6 ms (1433,9)*
  • Sunspider 1.0: 1486,8 ms (1573,0)*
  • AnTuTu: 9198 (12146)
  • GLBenchmark 2.5 Egypt offscreen: 8,3 FPS (9,7)
  • Browsermark 2.0: 1853 (1638)
  • 3DMark: 2199/1151 (3541/1900)

 

Vertailua Nexus 7:ään

Yksi seitsentuumaisten taulutietokoneiden mittapuu on ehdottomasti Googlen Nexus 7, joka esiteltiin vajaa vuosi sitten viime kesänä. Google-brändäyksestä huolimatta myös Nexus 7 on Asuksen valmistama. TaskuMuro tutustui Nexus 7:ään viime elokuussa ja Muropaketin hintavertailun mukaan Nexus 7:n 3G-versio maksaa edullisimmillaan runsaat 300 euroa, joten se on jonkin verran kalliimpi kuin FonePad, vaikkakin tallennustilaa löytyy tuplasti enemmän.

Fyysisiltä mitoiltaan kaksikko on lähes identtisiä keskenään. Tarkalleen ottaen Nexus 7 on 2,1 mm pidempi, 0,1 mm kapeampi ja 0,1 mm paksumpi. Painoa Nexus 7:n 3G-mallilla on seitsemän grammaa FonePadia enemmän. Myös muotoilu on hyvin samankaltaista. Näyttöpaneeli on molemmissa niin kooltaan, tarkkuudeltaan kuin tekniikaltaankin samanlainen. Sisältä löytyvässä tekniikassa on kuitenkin merkittäviä eroja, sillä Nexus 7:n sisällä hyrrää 1,2 GHz NVIDIA Tegra 3 -neliydinpiiri, kun taasen FonePadissa käytetään Intelin Atomia. RAM-muistia molemmissa on sama määrä (1 Gt), mutta tallennustilaa Nexus 7:ssä on tuplaten, eli 32 gigatavua. Toisaalta FonePad tarjoaa micro-SD-muistikorttipaikan, jota Nexus 7:stä ei löydy. Kamerapuolella molemmissa on 1,2 megapikselin etukamera.

Ulkoisesti suurin eroavaisuus FonePadin ja Nexus 7:n välillä löytyy takapuolelta, sillä vaikka muotoilu on hyvin samanlaista, on Nexus 7:n takakuori kumimaista muovia. Se, kummasta pitää enemmän, on pitkälti mielipidekysymys. Nexus 7:n takakuori on pitävämpi, kun taasen FonePadin metallipinta tarjoaa enemmän premium-fiilistä ja tuntuu käteen viileämmältä. Eroa löytyy myös virta- ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeiden sijainnissa, sillä ne löytyvät laitteista eri kyljiltä.

Molemmissa laitteissa kiinteän takakuoren alla sijaitseva akku on hyvin samaa kokoluokkaa. Nexus 7:n akku on 55 mAh, eli vain noin 1,2 % FonePadia suurempi. Käytännössä FonePad on etenkin valmiusajan osalta selvästi Nexus 7:ää parempi. Käyttöjärjestelmäpuolella Nexus 7 on hieman etulyöntiasemassa, sillä se saa vakio-Androidinsa päivitykset aina ensimmäisten joukossa. Tällä hetkellä siihen on saatavilla Android 4.2.1, kun FonePadin käyttäjän on tyydyttävä toistaiseksi 4.1-versioon.

 

Yhteenveto

Vaikka Asus ei olekaan suurimpia tekijöitä Android-laitteiden markkinoilla, ei sitä voi ainakaan yrityksen puutteesta soimata. Innovatiivisten PadFone-mallien rinnalle yrityksellä on nyt tarjota myös edullisempi ja yksinkertaisempi lähestymistapa taulutietokoneen ja älypuhelimen yhdistämiseksi. Markkinat taulutietokoneen kokoiselle puhelimelle eivät ole valtavan suuret, mutta ei ole vaikea uskoa, että tietty käyttäjäryhmä ottaa sen erittäin ilolla vastaan. Lisäksi kilpailukykyisen hinnoittelun ansiosta FonePadia ei tarvitse välttämättä hankkia juuri
puhelinominaisuuksien takia, vaan jo pelkät 3G-yhteydet ovat tässä hintaluokassa kova ominaisuus.

Seitsemän tuuman taulutietokoneiden luokassa FonePad on tasavahva laite, mutta ei kuitenkaan tarjoa mitään erityisen häikäisevää millään osa-alueella. 3G-yhteyden lisäksi FonePadin vahvuuksia ovat laadukas metallirakenne, Nexus 7:ää selvästi pidempään kestävä akku, micro-SD-muistikorttipaikka ja kevyesti kustomoitu Android-käyttöjärjestelmä. Parantamisen varaa jättivät mm. takakameran puuttuminen, pelisuorituskyky ja keskinkertainen näyttö.

Vaikka FonePadia onkin hankala suositella puhtaasti älypuhelimen korvaajaksi epäkäytännöllisen koon vuoksi, on se erittäin varteenotettava vaihtoehto seitsentuumaisten taulutietokoneiden sarjassa. Lisäksi, jos sisäänrakennettu 3G-yhteys on vaatimuslistalla, tarjoaa FonePad hinnaltaan erittäin kilpailukykyisen vaihtoehdon sellaista etsivälle. Esimerkiksi Nexus 7:n cellular-version hankkimista on lähes mahdotonta suositella FonePadin edelle, vaikka Tegra 3 -piiristä löytyykin hieman enemmän suorituskykyä.

 

Vahvuudet

  • Puhelinominaisuudet ja 3G tässä hintaluokassa
  • Laadukkaan tuntuinen metallirakenne
  • Perussuorituskyky
  • Kevyesti kustomoitu Android
  • Akunkesto varauksin
  • Micro-SD-muistikorttipaikka
  • Hinta

 

Heikkoudet

  • Ei takakameraa
  • Suorituskyky raskaammassa käytössä
  • Metallipinta joissain tilanteissa kylmä ja liukas
  • Käyttäminen puhelimena epäkäytännöllistä
  • Näytön välttävä näkyvyys auringonpaisteessa