Uusimmat

Testissä Microsoft Lumia 650: ”Melko hölmö lisäys Lumia-tuoteperheeseen”

05.04.2016 12:03 Pekko Lainiala

Microsoft esitteli helmikuun puolivälissä Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmään perustuvan Lumia 650 –mallin, jonka myyntivaltti on designissa. Kyseessä on Microsoftin neljäs älypuhelin, johon on asennettu jo tehtaalta lähtiessä Windows 10 Mobile. Laitteen suunnittelun kerrotaan tapahtuneen Tampereella sekä Espoossa, ja lisäksi suomalaisuuden hehkutus näkyy Mozo-suojakuorissa, joita markkinoidaan yhdessä uutuuslaitteen kanssa.

Lumia 650 -pressikuva

Lumia 650:n myynti alkoi Suomessa 10. maaliskuuta 229 euron suositushinnalla ja kirjoitushetkellä laite irtoaa edullisimmillaan noin 200 eurolla.

Lumia 650 -pakkaus

Myyntipaketin sisältö on aiemmista keskihintaluokan Lumioista tuttuun tapaan melko niukka. Mukaan on pakattu itse laitteen lisäksi vain ohjepaperit sekä laturi, jonka kaapeli ei ole irrotettavaa mallia. Myös pakkauksen ulkonäkö on tuttua kauraa aiemmista Lumia-malleista.

Tässä artikkelissa teemme pikaisen katsauksen laitteen mielenkiintoisimpaan asiaan: ulkoiseen olemukseen.

Ulkonäön lisäksi summaamme tunnelmat hieman alle kahden viikon mittaisen käytön jäljiltä ja tutustumme kameraan muutaman esimerkkikuvan avustuksella. Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmää ei lähdetä puimaan tarkemmin, sillä olemme julkaisseet TaskuMurossa sen ominaisuuksista jo oman artikkelinsa: Katsauksessa Windows 10 Mobilen uudistukset.

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

Lumia 650 etukuva
Puhelin on edestä katsottuna helposti tunnistettavissa Lumia-malliston jatkajaksi.

Ylälaidalta löytyvät 5 megapikselin etukamera f2.2-laajakulmaobjektiivilla, Microsoft-logo ja puheluissa käytettävä kaiutin, alhaalta taas kapasitiiviset painikkeet sekä laitteen eteenpäin suunnattu kaiutin. Kooltaan Lumia 650 on 142 x 70,9 x 6,9 millimetrin kokoinen ja painoa on kertynyt 122 grammaa. Näillä lukemilla kyseessä on kevyin ja ohuin tähän mennessä julkaistuista Lumia-puhelimista.

Värivaihtoehdot ovat mattavalkoinen sekä mattamusta.

Lumia 650 takakuva

Laitteen takapuoli on mukavan simppelin näköinen; takaosasta löytyvät vain hopeinen Microsoft-logo, LED-salama sekä kahdeksan megapikselin takakamera, joka on aavistuksen koholla muuhun takakanteen nähden.

Lumia 650 auki

Kun muovinen takakuori napataan irti, paljastuu sen alta 2000 mAh:n akku sekä paikat microSD- ja nano-SIM-korteille.

Yleiseltä käsituntumaltaan Lumia 650 on selkeä parannus edeltävään 640-malliin nähden. Siinä missä Lumia 640:n takakuori jatkui kylkien yli, on Lumia 650:n takakuori vain peittämässä takapuolta ja kylkiä suojaavat metalliset reunat. Puhelin tuntuu suhteellisen jämäkältä hintatasoon nähden, mutta irrotettavalla akulla varustetuille puhelimille tyypillisesti pientä natinaa on havaittavissa, kun puhelinta taivutellaan kevyesti.

Rajummalla vääntelyllä pieni natina vaihtuu rutinaksi. Ikävänä puolena uudentyyppinen takakuori on liukkaan tuntuinen etenkin kuivaa kättä vasten ja kerää melko helposti sormenjälkiä.

Järjestelmäpiirinä toimii Qualcommin 32-bittinen Snapdragon 212 (4 x Cortex-A7-ydintä 1,3 GHz:n kellotaajuudella & Adreno 304 -grafiikkaohjain) ja RAM-muistia laitteeseen on pakattu yksi gigatavu. Sisäistä tallennustilaa löytyy 16 gigatavua ja sitä voidaan laajentaa microSD-kortilla 200 gigatavuun saakka. Näyttö on kooltaan 5-tuumainen ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näyttöresoluutio on 1280×720, joten tässä tuumakoossa pikselitiheys on 297 PPI:tä. Näyttö on kokonaisuutena hyvä esitys tässä hintaluokassa, sillä katselukulmat ovat hyvää tasoa, väritoisto mukavan eloisaa ja musta oikeasti mustaa AMOLED-näyttötekniikan ansiosta.

Lumia 650 oikea

Oikealta kyljeltä löytyvät virtapainike sekä äänenvoimakkuuden painikkeet. Muovisten painikkeiden sovitus ei ole täysin tiukka, vaan niillä on hieman varaa liikkua. Muuten ne ovat tuntumaltaan yllättävän hyvän tuntuiset ja ne naksahtavat selkeästi painettaessa.

Lumia 650 ylä

Yläpäätyyn on sijoitettu mikrofoni ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Kuulokeliitännän ympärillä metallisten kylkien yhtenäisyys katkeaa hetkellisesti ja kuulokepaikkaa ympäröi muovinen kaistale.

Lumia 650 ala

Myös alapäädyn microUSB 2.0 -liitäntää ympäröi pieni muovinen kaistale.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus & Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  2. Kamera, käyttökokemukset ja yhteenveto