Uusimmat

Testissä Nokia Lumia 925

23.08.2013 02:26 Juha Kokkonen

Nokia esitteli ensimmäisen Windows Phone 8 –lippulaivansa viime vuoden syyskuun alussa ja laite keräsi ominaisuuksillaan melko paljon kiinnostusta, mutta myöhemmin testeissä sai risuja suuresta koostaan ja teknisesti edistyneen kameransa kuvanlaadusta valoisissa olosuhteissa. Heti vuodenvaihteen jälkeen huhuissa alkoi liikkua ”Catwalk”-koodinimellinen Lumia 920:n seuraaja, jonka kerrottiin olevan ohuempi, kevyempi ja alumiinikuorinen.

Huhut osoittautuivat lopulta todeksi, kun Nokia esitteli toukokuun puolivälissä Lontoossa järjestämässään julkaisutilaisuudessa uuden Lumia 925 –mallin. Kuten nimikin antaa ymmärtää, kyseessä oli paranneltu versio syksyllä julkaistusta lippulaivamallista. Julkaisun yhteydessä Nokia kertoi laitteen tulevan myyntiin kesäkuussa 469 euron verottomaan suositushintaan, mutta lopulta 925:ttä saatiin odottaa Suomessa aina elokuun lopulle.

Lumia 925:n myynti alkoi Suomessa Nokian lippulaivamyymälässä Helsingissä 15.8 ja jälleenmyyjien hyllyihin se saapuu kuun lopussa 29.8. Nokian suositushinta laitteelle on laskenut julkaisusta verojen verran, eli nyt luku on veroineen 469 euroa. Muropaketin hintaseurannan mukaan laite irtoaa mukaan edullisimmillaan 439 eurolla, joten Lumia 925 on siis jo lähtökohtaisesti selvästi edullisemman luokan laite, kuin edeltäjänsä Lumia 920 oli viime syksynä.

 

Lumia 925 toimitetaan Nokian tuotteisiin tottuneille tutun näköisessä pakkauksessa. Kovakuorinen sinipintainen pahvipakkaus on tälläkin kertaa kuvitettu puhelimen värikuvilla, mutta uutena loppusilauksena sisälokeron ulosvetoa on helpottamassa valkoinen kangasnauha.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi AC-50 micro-USB-laturi, CA-190CD-tiedonsiirto- ja latauskaapeli, tulppamalliset WH-208-stereokuulokkeet, SIM-korttipaikan avaustyökalu sekä pikaopas.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Muotoilullisesti Lumia 925 noudattaa samaa linjaa Nokian muiden viimeisimpien Lumia-mallien kanssa. Muotoilusta vastanneen Heikki Kangasmaan sanoin muodot ovat hienovaraisen kaarevia ja pääpinnat ovat tyynymäiset. Laite on muodoiltaan hyvin saman tyylinen Lumia 720:n kanssa ja 920:sta tutut tasaiset päädyt loistavat poissaolollaan, sillä kaikki reunat ja kulmat ovat pehmeästi pyöristettyjä.

Toisin kuin kaikki tähän asti polykarbonaatista valmistetut Lumiat, Lumia 925:n runko on valmistettu alumiinista, joka palveli Nokian tavoitetta luoda ohut puhelin. Nokian mukaan yritys ei ole siirtymässä kokonaan polykarbonaatista alumiiniin, vaan sen sijaan kokeilee tuotteissaan erilaisia materiaalivaihtoehtoja. Puhelimen antenni on nyt integroitu alumiinikehykseen ja uusien valmistustekniikoiden ansiosta muoviosat on voitu yhdistää saumattomasti kehykseen.

Nokia ilmoittaa laitteen ulkomitoiksi 129 x 70,6 x 8,5 mm, joista viimeisin lukema on keskimääräinen paksuus. TaskuMuron mittausten mukaan puhelin on suurimmilta osin 8,9 mm paksu, mutta kameran linssikohouman kohdalla paksuutta on 10,6 mm ja reunojen pyöristysten alueella puolestaan keskiarvoa vähemmän. Painoksi ilmoitetaan 139 grammaa, joka ei ole tämän kokoluokan laitteelle erityisen vähän, mutta ei myöskään poikkeuksellisen paljon. Edeltäjämalliin verrattuna Lumia 925 on kuitenkin hoikistunut huomattavasti. Värivaihtoehtoja ovat valkoinen, harmaa ja musta, jotka hillittyinä sopivat Nokian mukaan yhteen harmaan alumiinipinnan kanssa.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Lumia 925 ei ole juurikaan muuttunut edeltäjästään. Järjestelmäpiirinä hyrrää Qualcomm Snapdragon S4 Pro (MSM8960), joka sisältää kaksi 1,5 GHz Krait-prosessoriydintä, Adreno 225 GPU:n sekä gigatavun RAM-muistia. Sisäisen tallennustilan määrää on kuristettu 16 gigatavuun, eikä se ole valitettavasti laajennettavissa muistikortilla. Ilmaista SkyDrive-pilvitallennustilaa on tarjolla seitsemän gigatavua. Mobiiliverkossa data siirtyy parhaimmillaan viisitaajuus-LTE-yhteyden (800, 900, 1800, 2100 ja 2600 MHz) avulla 100 Mbit/s sisään ja 50 Mbit/s ulos. Puhelimesta löytyy myös NFC-lähikenttäviestintätuki, mutta langattoman latauksen tuki on puolestaan jätetty pois.

Lumia 925:n näytön alapuolella lasi jatkuu vielä noin 16,5 mm matkan ja siihen on sijoitettu tuttuun tapaan Windows Phonen toimintonäppäimet. Kapasitiivisissa näppäimissä on valkoinen taustavalaistus ja niiden käyttö ei aiheuta ongelmia, vaikka sijainti onkin hieman lähempänä alareunaa, kuin Lumia 920:ssa. Näyttölasin reunat on pyöristetty ja ne sulautuvat portaattomasti puhelimen alumiiniseen kehykseen. Puhelimen alapääty on täysin umpinainen ja mikrofoni löytyy lasin alareunaan paluunäppäimen alle muotoillun pienen loven takaa.

Näytön yläpuolelle jäävä lasin peittämä kaistale on noin 12 mm luokkaa ja se sisältää Nokian logo, lasiin tehdyn viivamaisen kuulokeaukon, etäisyys- ja valoisuussensorit sekä etukameran. Kameran tarkkuus on 1,2 megapikseliä ja se pystyy taltioimaan 1280×960 pikselin valokuvia sekä 720p-videokuvaa. Kamera on varustettu f2.4-aukon laajakulmaoptiikalla.

Lumia 925:n näyttö kantaa PureMotion HD+ ClearBlack -markkinointinimeä, mutta käytännössä Lumia 920:sta poiketen se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näyttö on kooltaan 4,5-tuumaa ja 1280×768 pikselin tarkkuudella pikselitiheydeksi muodostuu 334 PPI, joka on hyvä lukema, mutta ei pärjää markkinoiden 1080p-näyttöjen rinnalla. Näytön AMOLED-tekniikka perustuu PenTile-alipikseliasetteluun, joka on lähes kirosana näyttötekniikan ystävien korviin. Käytännössä harjaantunut silmä havaitsee läheltä katsottuna PenTilen aiheuttaman ristikon etenkin valkoisilla pinnoilla, mutta normaaleilta katseluetäisyyksiltä se ei näillä pikselitiheyksillä ole häiriöksi. Näyttö on laminoitu liinni Gorilla Glass 2 -lasiin, joka antaa vaikutelman lasin pintaan muodostuvasta kuvasta.

Näytön kuvanlaatu ei jätä valittamisen varaa. AMOLED-tekniikan ansiosta kontrasti on loistavalla tasolla ja käyttöjärjestelmän musta tausta sulautuu täydellisesti näyttölasin mustiin reunoihin. Myös näytön kirkkaus on parantunut Lumia 920:een verrattuna ja Nokia kertoo sen olevan parhaimmillaan 600 nitsiä. ClearBlack-polarisaatiokerroksen ansiosta näytön näkyvyys auringonpaisteessa on erinomaisella tasolla. Katselukulmissa ei myöskään ole valittamista, vaikkakin aivan äärikulmista katsottuna kuvaan tulee pieni turkoosi sävy. Oletuksena väritoisto on AMOLED-näytölle tyypillisesti hieman ylikorostunutta, mutta asetuksista löytyvän Väriprofiili-ominaisuuden avulla käyttäjä voi säätää värikylläisyyttä ja värilämpötilaa mieleiselleen tasolle.

Useiden viimeaikaisten Lumia-mallien tapaan myös 925 tukee näytön ”erittäin herkkää kosketustilaa”, joka mahdollistaa näytön käyttämisen myös hanskat kädessä. Lisäksi uusi Glance-ominaisuus tuo puhelimen ollessa lukittuna näytölle jatkuvasti näkyvän kellonajan ja tiedot saapuneista puheluista ja viesteistä, ilman että se vaikuttaa juurikaan akun kestoon.

Vaikka Nokia kutsuukin Lumia 925:n rakennetta yksiosaiseksi, on laitteen takakuori alumiinin sijaan polykarbonaattimuovia. Muovikuori on mattapintainen eikä se ole käyttäjän irrotettavissa. Muovi itsessään tuntuu laadukkaalle, mutta sen sovittaminen alumiinirunkoon kaipaisi ainakin testikappaleessa vielä pientä parannusta. Takakuori nimittäin istui vasemmalta sivultaan ja alalaidastaan erinomaisesti alumiinirunkoa vasten, mutta ylälaidassa ja oikean sivun yläosassa rungon ja kuoren välissä oli havaittavissa noin kynnen mentävä rako. Takakuoren ja rungon välissä ei onneksi kuitenkaan ollut havaittavissa korkeuseroa, joten siirtymä takakuoresta kyljen puolelle on tasainen.

Metallirunko on esillä laitteen kyljissä, jotka ovat muotoiltu miellyttävän pyöristetyiksi. Alumiinipinta on saanut pitää oman luonnollisen värinsä ja se on jätetty pinnaltaan hieman karheaksi. Molempien kylkien päissä on havaittavissa pienet mustat muoviviirut, jotka liittyvät ilmeisesti alumiinirunkoon integroituihin antenneihin. On hieman erikoista, ettei Nokia ole naamioinut kaistaleita alumiinin värisiksi, sillä se on kuitenkin onnistunut sulauttamaan ne erittäin hyvin osaksi rakennetta. Muovikaistaleiden kohdalla ei ole havaittavissa edes kynnellä mitään korkeuseroa, jonka osalta Nokia yltää vielä pari pykälää HTC Onea parempaan viimeistelyyn.

Lumia 925:n kaikki fyysiset näppäimet on sijoitettu laitteen (edestä katsottuna) oikeaan kylkeen. Tarjolla on Lumia-malleille tuttuun tapaan äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, lukituspainike sekä kaksiasentoinen kamerapainike. Alumiinista valmistetut painikkeet ovat sopivasti pinnasta kohollaan ja niiden tuntuma on miellyttävän vasteikas ja terävä. Myös kamerapainikkeen käyttötuntuma on erinomainen.

Takakuoren alareunasta löytyy puolestaan kaksi maininnan arvoista yksityiskohtaa. Pienistä rei’istä koostuvan ritilän takana sijaitsee kaiutin, joka tuottaa varsin hyvän äänenvoimakkuuden, mutta ei tarjoa äänenlaadultaan mitään poikkeuksellista. Kaiutinritilän päihin on kuitenkin muotoiltu pienet nystyt, jotka nostavat sen hieman irti pöydän pinnasta parantaen äänen kuulumista. Kaiutinritilän yläpuolella sijaistee kolme pientä kontaktinastaa, joihin kytkeytyy lisävarusteena saatava langaton CC-3065-latauskuori.

Takakuoren alla sijaitsee laitteen BL-4YW-akku, joka ei ole käyttäjän vaihdettavissa. Li-ion-tekniikkaan perustuvan akun kapasiteetti on 2000 mAh ja sen avulla luvataan jopa 440 tuntia valmiusaikaa, 12,8 tuntia puheaikaa tai 55 tuntia musiikkitoistoa (3G-verkossa).

Kaikki Lumia 925:n liitännät on koottu selkeästi laitteen yläpäätyyn. Micro-SIM-korttipaikka on omassa kelkassaan, jonka avaamiseen tarvitaan pakkauksen mukana tulevaa teräväkärkistä työkalua. Kelkka ei irtoa kokonaan puhelimesta, vaan ainoastaan työntyy ulos rungon sisältä. Sen vierestä löytyy micro-USB-liitäntä, jota hyödynnetään sekä latauksessa että datasiirrossa. Lisäksi päätyyn on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä ja pieni reikä puhelimen toista HDR-mikrofonia varten.

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 925
  2. PureView-kamera, Nokia ProCam -kamerasovellus ja vertailua Lumia 920:een
  3. Käyttökokemukset, huomiot ja Loppuyhteenveto