Uusimmat

Suorituskyky, akkukesto & loppuyhteenveto

14.04.2016 12:04 Juha Kokkonen

Suorituskyky ja akunkesto

galaxy-s7-edge-6

galaxy-s7-11

Galaxy S7 edge saapui TaskuMuron testattavaksi maaliskuun taitteessa ja Galaxy S7:ää jouduttiin odottamaan pari viikkoa pidempään. Molemmat puhelimet viettivät käytännön käyttötestissä runsaan parin viikon ajan ja niistä kumpikin selvisi ilman mitään rauta- tai ohjelmistopuolen ongelmia. Molempiin asennettiin maaliskuun puolivälin tienoilla julkaistu noin 60 megatavun ohjelmistopäivitys.

Molemmat Galaxy S7 -mallit toimivat koko testijakson ajan sujuvasti ja moitteetta. Emme törmänneet hidasteluun, jumitteluun tai muuhunkaan nikotteluun.

Androidin päällä oleva TouchWiz-käyttöliittymä perussovelluksineen toimii huippunopeasti ja viiveet sovelluksia avatessa ja sovellusten välissä liikkuessa ovat minimaalisia. Vertailimme Galaxy S7 -mallien peruskäytön nopeutta mm. Nexus 6P:hen ja Huawei Mate 8:aan, jotka molemmat hävisivät Samsungin lippulaivamalleille nopeuskisassa. Myös edeltäjä Galaxy S6 oli rinnatusten vertailtuna tilanteesta riippuen vähemmän tai enemmän seuraajaansa hitaampi.

galaxy-s7-12

galaxy-s7-testitulokset

Testasimme Galaxy S7 -mallien raakaa suorituskykyä myös raskaammilla mobiilipeleillä (Asphalt 8, Modern Combat 5, Unkilled, Fallout Shelter) sekä yleisimmillä synteettisillä testisovelluksilla. Molemmat puhelimet pyörittivät raskaimpiakin testaamiamme pelejä ongelmitta täysillä grafiikka-asetuksilla. Molemmat puhelimet lämpenevät selvästi rasituksessa, mutta häiritsevän kuumaksi ne eivät kuitenkaan yltyneet. Havaitsimme myös pientä suorituskyvyn laskua pidemmässä rasituksessa, sillä esimerkiksi 3DMarkin Slingshot-testissä tulokset laskivat noin parilla sadalla pisteellä (2146->1948) 15 minuutin testijakson aikana. Järjestelmäpiirin suorituskyvyn rajoittaminen lämpötilan mukaan on nykypuhelimissa hyvin tyypillistä ja käytännössä suorituskyvyn laskua ei huomannut millään tavalla.

Synteettisissä testisovelluksissa kahdeksanytiminen Exynos 8890 -järjestelmäpiiri siivitti Galaxy S7 -mallit testaamiemme puhelimien piikkipaikalle. Ajoimme testit molemmilla malleilla, eikä niiden välille muodostunut merkittäviä eroja. Harmi, ettemme itse päässeet vertaamaan Exynos 8890:n suosituskykyä GS7:n Snapdragon 820 -piiriin pohjautuvaan versioon, mutta ulkomaalaisten sivustojen testien perusteella Snapdragon-versio on parempi yhden prosessoriytimen sekä erityisesti grafiikkasuorituskyvyn suhteen ja Exynos vetää puolestaan pidemmän korren moniydinsuorituskyvyssä kaksinkertaisen ydinmääränsä ansiosta. Snapdragon 820 -versio vaikuttaisi siis olevan kokonaisuudessaan hieman Exynos-versiota suorituskykyisempi, mutta siitä huolimatta kaikki GS7-versiot edustavat suorituskyvyltään markkinoiden ehdotonta kärkeä.

Otimme testeihin verrokiksi Galaxy S6:n, joka käyttää edellisen sukupolven Exynos 7420 -järjestelmäpiiriä. Verrokin tulokset näkyvät sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 4.0: 484,33/143,22/86,68/15,66 Mbit/s (320,43/142,21/79,24/20,01 Mbit/s)
  • AnTuTu 6.0.1 64bit: 130909 (77975)
  • Geekbench 3 (Single/Multi): 2126/6413 (1487/5024)
  • GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 81 FPS (59 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 39 FPS (26 FPS)
  • GFXBench Car Chase 1080p ES 3.1 offscreen: 15 FPS (- FPS)
  • Kraken 1.1: 2583,6 ms (3938,9 ms)*
  • PCMark: 4782 (5020)
  • Sunspider 1.0.2: 312,6 ms (352,4 ms)*
  • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 7521/3562/3299 (5461/2676/2619)
  • 3DMark Slingshot ES3.1: 2146 (1215)

galaxy-s7-edge-8

Samsung on kasvattanut Galaxy S7 -mallien akkukapasiteettia merkittävästi viime vuoden malleista, mutta odotuksemme akkukeston suhteen olivat silti maltillisia. Testin aikana puhelimet olivat mukana monenlaisissa luonnollisissa käyttötilanteissa – seassa oli sekä rauhallisia toimistopäiviä sekä aktiivisia ”reissupäiviä”, joten puhelimen käyttö ja sitä kautta virrankulutus vaihteli reilusti.

Perus Galaxy S7:n 3000 mAh akku osoittautui kestoltaan hyväksi. Tyypillisen arkipäivän (klo 8 – 24) aikana akun varaus laski keskimäärin 50-70 %:iin, jolloin näytön päälläoloajaksi kirjattiin 1 h 45 min – 2,5 tuntia. Akku kesti myös raskaammassa käytössä yhden päivän yli, eikä akku loppunut kertaakaan kesken päivän. Testijakson aikana Galaxy S7 sinnitteli useampaan otteeseen myös kahden päivän yli, jolloin akkua oli tyypillisesti toisen päivän iltana jäljellä noin 20-35 % näytön päälläoloajan näyttäessä 2,5-3,5 tunnin lukemia.

Kolmen päivän valmiusaikaan GS7 ei testijaksolla normaalikäytössä venynyt.

Galaxy S7 edgen suuremman 3600 mAh akun lisäkapasiteetti ei mene kokonaan suuremman näytön ruokkimiseen, sillä sen akunkesto on vielä sisarmalliaankin parempaa. Tyypillisen arkipäivän (klo 8 – 24) päätteeksi latausta oli keskimäärin jäljellä 70-85 %, kun näytön käyttöaika liikkui noin 1-2,5 tunnin välimaastossa. Raskaimmillaan näytön päälläoloaika oli päivän aikana noin neljän tunnin luokkaa, jolloin akusta oli silti jäljellä yli 40 %. GS7 edgellä pärjättiin helposti myös kahden päivän yli, kunhan käyttö ei ollut erityisen raskasta. Toisen päivän iltana akusta oli jäljellä noin 5-50 %, kun näytön aktiivisuusaika vaihteli 1,5-4 tunnin haarukassa. Kolmen päivän käyttöaikaa ei testijaksolla kokeiltu, mutta se olisi varmasti saavutettu hieman kevyemmällä käytöllä.

Yhteenvetona GS7-perusmallilla selviää yhdellä latauksella varsin vaivatta yhden päivän yli ja keskitasoisella käytöllä myös pari päivää. Edgelle parin päivän rupeama on puolestaan lähes peruskauraa, kunhan käyttö ei ole erityisen raskasta. Molempien puhelimien testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

GS7-mallien mukana toimitettavalla pikalaturilla (9 V 1,67 A) molemmat puhelimet latautuvat tyhjästä täyteen suunnilleen valmistajan ilmoittamassa ajassa, eli noin puolessatoista tunnissa. Runsaat kaksi kolmannesta latauksesta sujuu melkoista haipakkaa, kunnes laturi alkaa rajoittaa jännitettä akun lähestyessä täyttä varausta. Maininnan arvoisena seikkana Samsung tarjoaa mahdollisuuden kytkeä pikalatauksen pois käytöstä puhelimen akun asetuksista. Toisin kuin harmillisen moni muu nykypäivän high-end-puhelin, Galaxy S7 -mallit tukevat myös langatonta latausta, joka on kätevä tapa puhelimen toiminta-ajan pidentämiseen päivän aikana. Lisäksi GS7:t tukevat ensimmäisten joukossa langatonta pikalatausta, joka vaatii tosin toimiakseen Samsungin pikalaturin.

 

Loppuyhteenveto

galaxy-s7-molemmat-1

Galaxy S7 -malleja testatessa ei voinut välttyä ajatukselta, että Samsung olisi voinut tehdä melkein kaiken tämän jo vuosi sitten. Samsung on korjannut uusista huippumalleistaan lähes kaikki puutteet, joita kritisoin Galaxy S6 -artikkelissa vuosi sitten. On hullua, että parempaa järjestelmäpiiriä lukuun ottamatta kaikki parannukset olisivat olleet teknisesti toteutettavissa jo viime vuoden mallistoon. Se kertoo ehkäpä osaltaan myös älypuhelinmarkkinoiden viimeaikaisesta kehityksestä, sillä tälläkin reseptillä Samsung on saanut aikaan erittäin toimivan ja yhden markkinoiden parhaista älyluureista.

Samsung on korjannut uusista huippumalleistaan lähes kaikki puutteet, joita kritisoin Galaxy S6 -artikkelissa vuosi sitten.

Fyysisesti ja teknisesti Galaxy S7 -mallit ovat erittäin onnistuneita tuotteita. Muotoilu on kehittynyt edeltäjämalleista enemmän kuin ulkonäkö antaa ymmärtää ja laitteet tuntuvat erittäin mukavilta ja laadukkailta kädessä. Pieni kauneusvirhe on lasipintojen persous sormenjäljille. Sisuskalujen osalta Samsungille ei ole juurikaan käynyt lapsuksia. Näytöt ovat kummassakin malliversiossa erinomaiset, järjestelmäpiiri suorituskyvyltään markkinoiden kärkeä, tallennustilana erittäin nopeaa UFS-muistia, kamera markkinoiden parhaimmistoa ja akunkesto hyvällä tasolla. Ainoastaan sormenjälkitunnistimen toiminnassa olisi vielä petraamisen varaa.

galaxy-s7-molemmat-2

Vähiten Samsung onnistuu yllättämään positiivisesti ohjelmistopuolella, sillä uusin TouchWiz-käyttöliittymä muistuttaa varsin pitkälti sen vuoden takaista versiota, eivätkä uutuusominaisuudetkaan ole kovin mullistavia.

Game Center on mobiilipelaajan kannalta fiksun oloinen ominaisuus, mistä on potentiaalisesti hyötyä. Always On Display -ominaisuus tuntui mielestämme keskeneräiseltä ja sen virrankulutus ei ole hyväksyttävällä tasolla. Nokia on toteuttanut saman ominaisuuden paremmin jo puoli vuosikymmentä sitten. Edgessä yksinoikeudella olevat reunapaneelit eivät oikeasti hyödynnä juurikaan näytön kaarevaa reunaa, joten kyseinen ominaisuus voisi aivan hyvin löytyä myös perusmallista. Sen ideassa on potentiaalia, mutta toteutus ontuu ainakin toistaiseksi. Muut ohjelmistopuolen pienemmät uudistukset viilaavat puhelimen käyttökokemusta onnistuneesti parempaan suuntaan.

Vuosi sitten olin suoraan sanottuna pettynyt Galaxy S6 -mallien toteutukseen, vaikka kyse olikin monilta osin erittäin hyvistä puhelimista. Nyt Samsung on ilmeisesti kuullut toiveeni, sillä lähes kaikki GS6-mallien merkittävimmät puutteet on korjattu. Molemmat Galaxy S7 -mallit ovat erittäin vakuuttavia kokonaisuuksia – niiden puutteet löytyvät lähinnä pikkuseikoista, jotka on kohtalaisen helppo hyväksyä. Se, kannattaako edge-versiosta maksaa 100 euroa enemmän, jää jokaisen henkilökohtaisesti päätettäväksi. Lisähinnalla saa suuremman näytön – jonka pyöristettyjen reunojen hyöty on lähinnä muotoilullinen – sekä sisarmalliaan paremman akunkeston.

Niin tai näin, molemmat Galaxy S7 -mallit ansaitsevat Taskumuron toimitukset erityissuosittelut.

Hyvää

  • Laadukas, sulavasti muotoiltu ja tukevan tuntuinen metallirakenne
  • Pölyn- ja vedenkestävä
  • Hyvä akunkesto (edgessä erinomainen)
  • Huippuluokan Super AMOLED -näyttö
  • Exynos 8890 -järjestelmäpiirin suorituskyky huippuluokkaa
  • Kameran kuvanlaatu (myös videot)
  • Nopeasti ja sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä
  • Erittäin nopeasti ja luotettavasti toimiva sormenjälkitunnistin
  • Edeltäjämallista puuttunut muistikorttipaikka on nyt palannut
  • Näppärät yhden käden käyttöä helpottavat ominaisuudet ovat palanneet
  • Pikalataus (myös langattomasti)

Huonoa

  • Hinta (etenkin edgen) varauksin
  • Suomessa saatavilla vain 32 Gt malli
  • Virtasyöppö ja toiminnoiltaan vajaavainen Allways On Display -ominaisuus
  • GS7 edgen näytön reunat aiheuttavat virhepainalluksia
  • Sormenjälkitunnistin ei markkinoiden parhaiden toteutusten tasolla
  • Lasi ja metallirakenne on kuivissa käsissä liukas
  • Lasipinnat keräävät hanakasti sormenjälkiä
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa
  • Microsoftin sovellusten pakkosyöttö
  • Ei tue Marshmallowin mahdollisuutta integroida muistikorttia osaksi sisäistä tallennustilaa (Adoptable Storage)
  • Ei fyysistä kaksivaiheista kamerapainiketta

 

taskumurosuosittelee

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Galaxy S7 (SM-G930F)
  3. Galaxy S7 edge (SM-G935F)
  4. Kamerasovellus ja kameran kuvanlaatu
  5. TouchWiz-käyttöliittymä
  6. Suorituskyky, akkukesto & loppuyhteenveto