Uusimmat

Galaxy S7 (SM-G930F)

14.04.2016 12:04 Juha Kokkonen

galaxy-s7-1

Lyhyellä vilkaisulla Galaxy S7 (myöhemmin myös GS7) saattaa näyttää varsinkin perehtymättömän silmään lähes identtiseltä Galaxy S6:n kanssa. Pääpiirteissään design onkin pysynyt samana, mutta yksityiskohdissa ja käsituntumassa on tapahtunut muutosta enemmän kuin silmä alkaa ensialkuun ymmärtää.

Metallinen kehys on edelleen alumiinia, mutta sen tyyppi on vaihtunut kestävämmäksi 7000-sarjan seokseksi. Etu- ja takakuorta peittää kauttaaltaan Gorilla Glass 4 -suojalasi, joka 2,5D-tyyppinen, eli reunoistaan pyöristetty. Siinä missä Galaxy S6 sai kritiikkiä IP-suojausten puuttumisesta, on Samsung onneksi tuonut ne takaisin Galaxy S7 -malleihin. Molemmat GS7:t täyttävät IP68-luokituksen, eli ovat pölysuojattuja sekä kestävät vesiupotuksen 1,5 metrin syvyydessä puolen tunnin ajan.

Edeltäjämallin tapaan myös Galaxy S7 tarjoaa todella hyvän laatuvaikutelman ja on rakenteeltaan erittäin tukevan tuntuinen. Rakenne ei natise tai elä väänneltäessä yhtään. Mattapintainen alumiinikehys on sopivasti pyöristetty ja se on väriltään hieman Galaxy S6:n alumiinipintoja tummempi. Lasien pyöristetyt reunat tarjoavat erittäin miellyttävän kosketustuntuman, joka onkin parantunut huomattavasti edeltäjämalliin nähden. Muotoilultaan ja materiaaleiltaan Galaxy S7 on ehkäpä markkinoiden tämän hetken hiotuin kokonaisuus.

Värivaihtoehtoja on neljä, joista kolme – musta, valkoinen ja kulta – on saatavilla Suomen markkinoilla.

galaxy-s7-2

Ulkomittojen suhteen Galaxy S7 on kehittynyt positiiviseen suuntaan, sillä tärkeimmät dimensiot (leveys ja pituus) ovat pienentyneet Galaxy S6:een nähden sekä kohtuuttomasta ohuuden ihannoinnista on luovuttu ja paksuus on kasvanut noin millillä. Galaxy S7:n ulkomitoiksi kirjataan 142,4 x 69,6 x 7,9 mm, eli laite on millin lyhyempi, 0,9 mm kapeampi ja 1,1 mm paksumpi kuin GS6. Vaaka heilahtaa 152 grammaan, eli painoa on tullut lisää 14 grammaa. Se on kuitenkin edelleen hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa. Näytön ja ulkomittojen suhde on myös parantunut edeltäjästä – 72,1 % lukema hyvä tässä kokoluokassa.

Rautapuolelta Galaxy S7:stä löytyy mielenkiintoista tavaraa, sillä järjestelmäpiirinä toimii Samsungin uusi 14 nm FinFET LPP (Low Power Plus) -tekniikalla valmistettava Exynos 8890 Octa. Se koostuu neljästä Samsungin itse kehittämästä Mongoose-prosessoriytimestä sekä neljästä 1,6 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Mongoose-ytimet saavuttavat 1-2 ytimen rasituksessa jopa 2,6 GHz maksimikellotaajuuden sekä 3-4 ytimen rasituksessa 2,3 GHz maksimikellotaajuuden. Kaikki kahdeksan prosessoriydintä toimivat yhdessä big.LITTLE-konfiguraatiossa. Grafiikkasuorittimena Samsung on päätynyt käyttämään Mali T880MP12 -ratkaisua, joka on tällä hetkellä ARMin lippulaivavaihtoehto. Piirin LPDDR4-muistiohjain on kaksikanavainen ja toimii 1800 MHz kellotaajuudella. Integroitu Cat.12/13-nopeusluokan LTE-modeemi kykenee jopa 600/150 Mbit/s nopeuksiin.

Ulkomailla Galaxy S7:stä on olemassa myös Snapdragon 820 -järjestelmäpiirillä varustettu versio, joka tarjoaa testien mukaan jonkin verran paremman grafiikkasuorituskyvyn.

RAM-muistin määrää on kasvatettu neljään gigatavuun, joka alkaa olla nykypäivän high-end-puhelimien standardi. Samsung on palauttanut varustukseen paljon kaivatun micro-SD-muistikorttipaikan (maks. 200 Gt), jonka seurauksena tarjolla on enää vain 32 Gt tallennuskapasiteettivaihtoehto. Tallennustila perustuu nopeaan UFS-muistitekniikkaan. Ulkomailla myynnissä on myös 64 Gt versio, mutta sitä ei saa ainakaan toistaiseksi Suomesta.

galaxy-s7-3

Galaxy S7:n näyttö on pysynyt kooltaan 5,1-tuumassa, joka varmasti useimpien käyttäjien kannalta hyvä kompromissi (etenkin kun edge-version näyttö on nyt suurempi). Se perustuu Samsungin omaan Super AMOLED -paneeliin, jonka resoluutio on 1440 x 2560 pikseliä. Käytännössä siitä muodostuu siis 577 PPI:n pikselitiheys, joka takaa kuvan huippuluokan tarkkuuden ja terävyyden (Diamond Pentile -alipikseliasettelusta huolimatta). Näyttö ei valitettavasti tue napauttamalla herättämistä tai korkean herkkyyden tilaa (käyttöä hanskat kädessä).

AMOLED-tekniikalle tyypillisesti värintoisto on heleää ja tummat sävyt toistuvat erittäin syvinä. Adaptiivisessa tilassa puhelin säätää värejä ja kontrastia ympäristön mukaan, josta seuraa näyttävä mutta värintoistoltaan epärealistinen kuva. Luonnollista värintoistoa kaipaavan kannattaakin säätää näyttö perustilaan, jolloin värintoiston tarkkuus on huippuluokkaa.

Näytön kirkkaus on keskitasoa, mutta automaattiasetuksella se osaa kirkastaa itseään merkittävästi aurinkoisessa ympäristössä. Luettavuus auringonpaisteessa onkin hyvällä tasolla. Kokonaisuudessaan GS7:n näyttö on markkinoiden ehdotonta huippua.

galaxy-s7-4

Galaxy S7:n näytön ylä- ja alapuolelle jää noin 14 mm levyinen kaistale, joka on näyttölasin peitossa. Alareunassa kaistaleeseen on sijoitettu Samsungin puhelimille tyypillisesti fyysinen kotinäppäin sekä valaistut kapasitiiviset paluu- ja moniajopainikkeet. Samsung on jättänyt kiiltävän reunuksen pois kotinäppäimen reunoilta ja tehnyt siitä aavistuksen kulmikkaamman. Kotinäppäimeen on parin edellisen sukupolven tapaan sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka toimii asettamalla sormen näppäimen päälle. Näytön täytyy olla herätettynä, jotta tunnistin toimii, joten käyttäjän on ensin painettava joko virta- tai kotinäppäintä.

Testijakson perusteella tunnistimen nopeus ja tarkkuus eivät valitettavasti ole aivan markkinoiden parhaimmiston tasolla, vaan viive on pidempi kuin esimerkiksi Huawein puhelimissa ja tunnistusongelmia tuli vastaan lähes päivittäin. Välillä puhelin oli avattava suojakoodin avulla, kun sormenjälkitunnistus epäonnistui useamman kerran.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä, micro-USB-liitäntä, mikrofonin reikä sekä kaiuttimen ritilä. Samsung ei siis vielä päättänyt siirtyä USB Type-C-aikakauteen, johon ainakin osasyy löytyy yrityksen Gear VR -virtuaalilaseista, jotka käyttävät micro-USB-liitäntää. GS7:n micro-USB-liitäntä tukee USB 2.0 -tiedonsiirtonopeutta, OTG- ja Host-ominaisuuksia, mutta ei MHL:ää. Kuvan tuominen ulos puhelimesta kaapelin avulla ei siis onnistu. Sen sijaan puhelimeen voi kytkeä lisälaitteita ja sitä voi hyödyntää muiden laitteiden lataamiseen. Liittimestä on tehty vedenkestävä – se tunnistaa ja pyytää kuivaamaan itsensä, jos sen sisään on jäänyt vettä.

Mono-kaiuttimen äänenlaatu ei yllä markkinoiden parhaimmistoon – tähän osasyynä saattaa olla IP68-suojaus. Mittauksiemme mukaan kaiutin tuottaa 30 cm etäisyydeltä mitattuna noin 76 desibelin äänenpaineen, joka muihin mittaamiimme puhelimiin verrattuna keskitasoa. Ääni on laadultaan varsin diskanttipainotteista ja bassot toistuvat lähinnä kevyenä ”lätinänä”. Positiivisena seikkana kaiutin ei särje edes maksimivoimakkuudella.

galaxy-s7-5

Näytön yläpuolelle jäävän kaistaleen komponenttiasettelu on käytännössä identtinen Galaxy S6:n kanssa. Mustassa versiossa myös metallinen kaiutinritilä on musta, joten se soveltuu hillitysti laitteen värimaailmaan. Kuulokeritilän toteutus on muutenkin hyvä, sillä se ei kerää helposti pölyä itseensä. Etäisyys- ja valoisuusanturi sekä moniväriledi sijaitsevat kuulokkeen vasemmalla ja etukamera oikealla puolella. Viiden megapikselin etukameran kinovastaava polttoväli on laajakulmainen 22 mm ja sen valovoimaa on kasvatettu huippuluokan f-arvoon 1.7 (MALLIKUVA). Etukamera pystyy tallentamaan myös jopa QHD-tason (2560 x 1440) videokuvaa.

GS7:n yläpäädystä ei valitettavasti enää löydy infrapunalähetintä, mutta sen sijaan korttikelkka on siirretty sinne laitteen kyljestä. Korttikelkassa on paikat sekä micro-SD- että nano-SIM-korteille. Oli suorastaan älytöntä, ettei Samsung käyttänyt vastaavaa ratkaisua jo viime vuonna. Korttikelkan lisäksi yläpäätyyn on sijoitettu vastamelumikrofonin pieni pyöreä reikä.

galaxy-s7-6

Galaxy S7:n takakuori on lämpömuovattua (3D Thermoforming) Gorilla Glass 4 -lasia, joka kaartuu selvästi puhelimen pitkille sivuille. Samsungin mukaan muotoilussa on tavoiteltu mukavaa otetta ja siinä on myös onnistuttu erinomaisesti. Siinä missä Galaxy S6:n käsituntuma oli ihan hyvä, tuntuu Galaxy S7 vielä huomattavasti paremmalta. Takakuoren pyöristetyt reunat istuvat käteen lähes täydellisesti, jonka ansiosta käytännön ero on merkittävä. Sen lisäksi että lasi on pitkiltä sivuilta kaareva, on se myös reunoistaan pyöristetty. Lasin ja metallirungon saumassa on pieni porras, mutta se ei tunnu kämmentä tai sormia vasten. Metallirungon kyljet ovat kevyesti pyöristetyt, joka parantaa entisestään käyttömukavuutta.

Samsung on jättänyt metalliosien reunoista pois kiiltävät viisteet, mikä on ainakin omaan silmääni onnistunut muutos.

Pidon kannalta lasinen takakuori on kaksijakoinen ratkaisu – hieman kosteissa tai rasvaisissa näpeissä se on hyvinkin pitävä, mutta kuivissa käsissä taasen varsin liukas. Sen lisäksi lasipinta on melkoinen sormenjälkimagneetti, joka ei pysy juuri hetkeäkään puhtaana. Herkimmin sormenjäljet näkyvät puhelimen kullanvärisessä värivaihtoehdossa, kun taasen valkoinen värivaihtoehto on rasvatahrojen suhteen anteeksiantavaisin. Valoa vasten takakuoressa näkyy näyttävä heijastusefekti, joka tarjoaa erikoisen sumean syvyysvaikutelman.

galaxy-s7-7

Laitteen kylkinäppäinten sijainti (lukitus/virta oikeassa ja äänenvoimakkuuden säätö vasemmassa kyljessä) ja koko on lähes identtinen edeltäjämallin kanssa. Metallisten näppäinten muoto on aavistuksen pyöristetympi, eikä niiden reunoissa ole kiiltäviä koristeita. Tuntuma on parantunut aavistuksen GS6:sta – se on terävä ja vaatii keskitasoa enemmän voimaa, mutta ei tunnu aivan yhtä tahmealta. Kummankin kyljen näppäimet voisivat kuitenkin sijaita aavistuksen alempana, jotta ne olisivat optimaalisesti sormien ulottuvilla.

Takakuoren yläosaan kameran oikealle puolelle on sijoitettu GS6:sta tuttuun tapaan optinen pulssimittari, joka lähempää tarkasteltuna näyttää kuitenkin hieman erilaiselta kuin edeltäjämallissa. Sensorin avulla voi mitata hetkellisen pulssin ohella myös veren happikyllästeisyystason. Mittaaminen tapahtuu 5-10 sekunnissa asettamalla sormen sensorilinssin päälle.

Galaxy S7:n rakenne on umpinaista mallia, eli käyttäjä ei pääse käsiksi laitteen akkuun. Laitteen rakenteen sisään integroidun akun kapasiteetti on kasvanut merkittävästi (+18 %) edeltäjämallista ja on nyt tasan 3000 mAh (11,55 Wh). Akku tukee pikalatausta, joka mahdollistaa latauksen puolessa tunnissa 60 % varaukseen sekä 90 minuutissa tyhjästä täyteen. Tuettuna ovat myös langattomat Qi- ja PMA-standardit. Samsungin oma langaton pikalaturi mahdollistaa lisäksi langattoman latauksen 15 watin teholla.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Galaxy S7 (SM-G930F)
  3. Galaxy S7 edge (SM-G935F)
  4. Kamerasovellus ja kameran kuvanlaatu
  5. TouchWiz-käyttöliittymä
  6. Suorituskyky, akkukesto & loppuyhteenveto