Uusimmat

WSJ: Amazon muutti hakutuloksiaan muiden yritysten kustannuksella – Applea syytettiin juuri samasta asiasta

22.09.2019 11:50 Muropaketin toimitus

Amazonia syytetään samasta mitä Applea hieman aiemmin eli hakualgoritmiensa avulla omien nettikaupassaan omien tuotteiden tuomisesta kilpalijoita paremmin esille.

Kerroimme aiemmin, miten Apple on raportoidusti tuonut hakualgoritmiensa avulla omia tuotteitaan enemmän esille kuin kilpailijoidensa sovelluksia. Nyt Amazonia syytetään vastaavasta toiminnasta nettikaupassaan.

The Wall Street Journalin mukaan hakutoiminnon muutoksia vaati Amazonin myynnistä ja omista tuotteista vastanneet osastot. Väitetysti muutosten myötä tuotteet, joista Amazon tienaa enemmän rahaa, ovat saaneet enemmän näkyvyyttä hakutuloksissa. Tämä tietysti vaikuttaisi kuluttajan ostokäyttäytymiseen, eikä hän näin ollen välttämättä ostaisikaan itselleen parasta mahdollista tuotetta.

Hakutuloksia on muutettu The Wall Street Journalin mukaan mutkien kautta, jotta yritys välttyisi kartellisyytöksiltä. Hakualgoritmi keskittyisi siksi moniin eri tekijöihin, joiden kollektiivisena vaikutuksena asiakas ostaisi Amazonille tuottavampia tuotteita.

Amazon ei niele The Wall Street Journalin väitteitä, sillä ne eivät heidän mukaansa ole faktuaalisesti paikkansapitäviä.

– Emme ole muuttaneet hakukriteereitä niin, että tuloksiin vaikuttaisi tuottavuus, Amazon tiedotti.

– The Wall Street Journal on väärässä, Amazon lisäsi vielä myöhemmin.

Yrityksestä kuitenkin tiedotettiin niin ikään, että hakutuloksissa arvioidaan useita eri tekijöitä, kun uusia ominaisuuksia testataan. Amazonin mukaan yksi niistä on ”pitkän tähtäimen tuottavuus.” Amazonin mukaan tuottavuus ei kuitenkaan ole ainoa tekijä.

The Wall Street Journalin mukaan suurin osa tuotemyynnistä tulee hakutuloksien muutamasta ensimmäisestä rivistä.

Muropaketin uusimmat