Uusimmat

Arvostelu: Tämä tuli puskista – Pirullisen vaikea cyberpunk-räiskintä Huntdown on yksi kesän parhaista peleistä

03.06.2020 12:00 Ilari Hauhia

Loistavasti toteutetun Huntdownin cyberpunkia huokuvassa maailmassa kaduilla marssivat lakia rikkovat punkkarijengit ja kaikkea hallitsivat pahat korporaatiot. Näiden väliin asettuvat palkkamurhaajat, joille raha ei haise ja likainen työ hoituu oikeilla työkaluilla. 


Julkaisupäivä: 12.5.2020
Studio: Easy Trigger Games
Julkaisija: Coffee Stain
Saatavilla: PC (Windows), PlayStation 4 (testattu), Xbox One & Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 12 tuntia


Cyberpunk on ollut kova sana viime vuosina. Vaikka Cyberpunk 2077 onkin varmasti genren tämän hetken ylivoimaisesti odotetuin peli, on Huntdown loistava 2D-räiskintä Cyberpunk 2077:ää odotteleville, vaikka pelit edustavatkin aivan eri genrejä.

Huntdownin maailmassa valta on jakautunut valtaville korporaatioille, kun taas kaduilla partioivat punkkareiden rikollisjengit. Näiden välille sijoittuvat itsenäiset palkkionmetsästäjät, joita rikkaat palkkaavat hoitelemaan vihollisiaan.

Huntdownissa pelaaja voi valita hahmokseen yhden kolmesta palkkionmetsästäjästä. Vaihtoehtoja ovat ex-poliisi John Sawyer, palkkasotilas Anna Conda ja ja cyborg-mies Mow Man. Valittua hahmoa voi vaihtaa eri tehtävien välillä ja kytännössä hahmot eroavat toisistaan ulkonäkönsä ja aseistuksensa puolesta.

Huntdown on aitoa retro-run ’n’ gunia. Aseet ampuvat suoraan sivulle, joten tähtääminen on sikäli helppoa. Noin muuten peli on kuitenkin kaukana helposta, sillä tavallinenkin vaikeustaso on haastava. Vihollisia tulee varsinkin pelin edetessä vastaan paljon ja pelihahmo ei kestä kovin montaa osumaa. Vihollisten luoteja täytyy väistellä hyppimällä ja syöksähtelemällä sekä hakemalla turvaa pelimaailman antamasta suojasta.

Tasoissa voi taistella joko yksin tai samalta sohvalta yhdessä ystävän kanssa. Pelaaminen on haastavaa ja hauskaa sekä yksin että duona. Jos tavallinen vaikeustaso alkaa tuntua liian helpolta, on tarjolla myös vieläkin haastavampi vaikeustaso. Toisaalta jos jatkuva kuoleminen alkaa turhauttaa, voi vaikeustasoa myös laskea yhtä pykälää alemmas.

Erityisesti kenttien lopusta löytyvien pomovihollisten kanssa on hauska ottaa yhteen. Jokaisella loppuvastuksella on tälle käsin luotu uniikki taso, liikesarjat ja teema. Pomojen päihittäminen on haastavaa, mutta juuri siitä syystä kentän läpäiseminen tuottaa niin paljon mielihyvää. Pomovastuksien kirjo on laaja ja vastaan saattaa asettua vaikkapa lihaskimppu punkkari, showpainija tai pari teini-ikäistä samuraita.

Parasta Huntdownissa on se, että vaikka peli on vaikea, ei se ole turhauttava tai tunnu epäreilulta. Tasoissa matkat checkpointien välillä ovat lyhyet, joten hankalaa kohtaa on nopea kokeilla uudelleen ja uudelleen. Pelihahmo reagoi kontrolleihin hienosti ja kuolema johtuu käytännössä aina pelaajan omasta mokasta, ei pelin epäreiluudesta. Jos jokin kohta ei tunnu menevän läpi, kannattaa kokeilla eri lähestymistapaa tai asetta.

Huntdownin asevalikoima on valtava kattaus perinteisistä pistooleista ja rynnäkkökivääreistä aina laseraseisiin, sinkoihin ja vihollisten otsalohkoon täräytettäviin kitaroihin saakka. Huntdown ei ota itseään liian vakavasti, vaan peliin on kylvetty runsaasti huumoria ja ote cyberpunkiin on varsin karikatyyrinen. Ääninäyttely vedetään monessa paikka aivan överiksi, mutta kerrankin hyvällä tavalla.

Pelimekaniikkojen lisäksi myös Huntdownin taiteelliseen puoleen on panostettu. 16-bittiset pikseligrafiikat ovat kaunista katseltavaa ja pelimaailma näyttää hienolta. Pelissä kannattaa laittaa musiikit päälle, sillä taustalla soiva soundtrack on taidolla tehty ja se sopii Huntdownin tunnelmaan kuin irokeesi punkkarin päälaelle.

Kokonaisuudessaan Huntdown on haastava ja nopeatempoinen arcade-räiskintä, joka tyydyttää varmasti kaikkien retroräiskintöjen ystävien tarpeet. Kun loistavien pelimekaniikkojen lisäksi Huntdown tarjoaa upeat pikseligrafiikat ja hienolta kuulostavan soundtrackin, voi peliä suositella myös yleisesti cyberpunkin ystäville. Varsinkin kun peli maksaa vain 19,99 euroa.

HUNTDOWN

”Huntdown on pirullisen vaikea mutta silti reilu cyberpunk-retroräiskintä.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat