Uusimmat

Cyberpunk 2077:n kehittäjä saa kritiikkiä transfobisen meemin käytöstä

18.09.2018 07:00 Muropaketin toimitus

Cyberpunk 2077 -pelin virallinen Twitter-tili sortui hiljattain käyttämään transfobista meemiä Twitterissä. Pelisivusto Polygonin toimittaja käsittelee tapausta perusteellisesti tuoreessa artikkelissaan.

Elokuussa CD Projekt Red -studion kehittämän Cyberpunk 2077 -pelin virallinen Twitter-tili lähetti Gamescom-messuihin liittyvään kysymykseen meeminä tutun vastauksen: ”Et kai vain olettanut heidän sukupuoltaan?”

Myöhemmin yhtiö poisti twiitin ja julkaisi anteeksipyynnön, jossa ei myönnetty minkäänlaista syyllisyyttä tai monia pelaajia loukanneesta tapauksesta tai osoitettu edes oikein ymmärrystä loukattuja kohtaan. Sen sijaan yhtiö pyytää lausunnossaan anteeksi ”niiltä jotka loukkaantuivat”, ja korostaa, ettei ”tarkoitus ollut vahingoittaa ketään”.

Polygonin toimittaja William Antonelli pureutuu tapaukseen tuoreessa artikkelissa.

”Sukupuolen olettamiseen” liittyvä letkautus tunnetaan transfobisena meeminä, jonka tarkoitus on leimata transsukupuoliset henkilöt yliherkiksi ja helposti loukkaantuviksi. Antonelli korostaa, että erityisen loukkaavan meemistä tekee se, ettei se perustu mihinkään muuhun kuin stereotyyppiin.

Meemissä toistettu ”Did you just assume my gender?” -lause ei ole missään vaiheessa tiettävästi ollut transsukupuolisten laajassa käytössä, vaan se on lähtöisin transfobisesta vihapuheesta. Kyseessä on Antonellin mukaan pelkkä kuvitelma siitä, miten transsukupuoliset ajattelevat.

Pitkässä kritiikissään Antonelli käsittelee myös muita vastaavia tapauksia, kuten Sonic the Hedgehogin virallisella Twitter-tilillä vuonna 2016 julkaistua, sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa letkautusta. Hänen mukaansa yhtiöiden tulisi virallisilla somekanavillaan pohtia ensin, miksi meemi tai vitsi on hauska ja mihin se perustuu, ja julkaista vasta sitten.

CD Projekt Redin anteeksipyyntö aiheutti tietysti lisämyrskyn Twitterissä, mikä tietysti lisäsi myös transukupuolisten leimaamista herkiksi loukkaantujiksi. On vähintäänkin erikoista, että miljoonien pelaajien suosiossa oleva yhtiö ei pidä tarkemmin silmällä omaa someviestintäänsä.

Muropaketin uusimmat