Uusimmat

Ensituntumat: Mullistaako Google Stadia koko pelialan? Lyhyt kokeilu jätti palvelusta ristiriitaisen olon, mutta ohjain oli mainio

27.08.2019 20:11 Ilari Hauhia

Pääsimme Gamescom 2019 -messujen yhteydessä testaamaan Doom Eternalia Google Stadian välityksellä. Nopeatempoinen räiskintä sujui pääosin hyvin, mutta aivan sulavasti örkkien ammuskelu ei sujunut.

Googlen Stadia lupaa mahdollistaa konsoleilta ja PC:ltä tuttujen, parhaimmillaan AAA-tasoisten pelien pelaamisen suoratoiston avulla. Näin pelaajat voisivat välttää kalliin pelitietokoneen tai erillisen konsolin ostamisen.

Pelasimme alkavana syksynä lanseerattavalla Google Stadialla vain 15 minuutin ajan, joten kovin kokonaisvaltaista kuvaa Stadian toimivuudesta on ensikatsauksen perusteella vielä vaikea antaa. Doom Eternalista pelasimme ensin muutaman minuutin mittaisen tutorialin, jonka jälkeen pääsimme tuhoamaan hirviöitä erilaisilla aseilla jäjellä olevan peliajan verran.

Stadian eteen istahtaessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä peliohjaimeen, joka sopii käteen erittäin hyvin ja tuntuu jämäkältä. Tuntumaa voisi kuvailla välimuodoksi PlayStation 4:n ja Xbox Onen peliohjaimien väliltä. Peukalotatit on sijoiteltu PlayStation 4:n tavoin symmetrisesti vierekkäin, mutta muuten ohjain tuntuu käteen paljolti Xbox Onen ohjaimelta.

Tuntuma oli niin hyvä, että kolmesta vaihtoehdosta ainakin omaan käteen Stadian ohjain olisi oma suosikki.

Suurimman osan ajasta Stadialla pelaaminen tuntui samalta kuin millä tahansa muullakin konsolilla ja peli rullasi tavalliseen tapaan. Silloin tällöin vastaan tuli kuitenkin muutamia sekunteja kestäviä lagipiikkejä, jolloin eteneminen töksähteli pahasti ja räiskiminen ei sujunut. Kerran peli jäätyi noin kolmen sekunnin ajaksi täysin paikalleen, mutta katkoksen jälkeen pelaamista saattoi jatkaa normaalisti.

Mikäli hidastelut saadaan korjattua, on Stadiassa potentiaalia olla yhtä hyvä ”pelikonsoli” kuin PlayStation 4 tai Xbox Onekin. Kotioloissa Stadia-pelikokemus riippuu todennäköisesti pitkälti käytössä olevan internetyhteyden laadusta. Messuympäristössä pelattuna on mahdotonta sanoa, kuinka nopea internetyhteys testilaitteilla oli käytössä.

Googlen mukaan Stadian paras 4K-resoluutioinen, 60 fps ruudunpäivitynopeudella ja surround 5.1 -äänellä varustettu laatu vaatii 35 mbps nettiyhteyden. 1080p resoluutio ja 60 fps ruudunpäivitysnopeus vaatii noin 25 mbps nopeudella toimivan yhteyden, ja pienin suositeltu nopeus on 720p resoluutioon kykenevä 10mbps.

Laitteiston puolesta Google Stadia vaatii käytönnössä vain ruudun millä pelata.

Stadian saa toimimaan esimerkiksi TV:seen liitetyn Chromecast Ultran avulla ja tietokoneella palvelu toimii Chrome-selaimen kautta. Puhelimien tapauksessa Stadia saapuu ensimmäisenä Googlen Pixel 3 -malleihin erillisen sovelluksen avulla.

Myöhemmin tuki laajenee myös muille puhelimille.

Stadia saapuu Suomeen ensimmäisten maiden joukossa marraskuussa. Google tarjoaa innokkaimmille Stadian testaajille 129 euron hintaista Stadia Founder’s Editionia, joka sisältää Stadia-ohjaimen, Chromecast Ultran, kolmen kuukauden tilauksen Stadia-palveluun sekä kolmen kuukauden tilauksen annettavaksi yhdelle kaverille. Stadia Founder’s Edition on nyt ennakkotilattavissa Googlen verkkokaupassa. 

Pelkkä Stadia Pro -tilaus maksaa 9,99 euroa kuukaudessa, mutta se ei vielä sisällä palvelusta löytyviä pelejä, vaan ne täytyy ostaa erikseen. Mistään ”pelien Netflixistä” ei siis ole kyse.Uudet ostetut pelit säilyvät kuitenkin kirjastossa, vaikka maksullinen tilaus lopetettaisiin.

Ensi vuoden puolella tarjolle saapuu myös maksuton Stadia Base. Silloin erikseen ostettuja pelejä pääsee pelaamaan 1080p-resoluutiolla ja 60 fps ruudunpäivitysnopeudella ilman kuukausimaksua.

Stadialle käännetään useita AAA-luokan julkaisuja. Streamauspalvelu tarjoaa aikanaan pelaajille muun muassa Assassin’s Creed Odysseyn, The Division 2:n, viime vuosina rebootatun Tomb Raider -trilogian, Final Fantasy XV:n, Darksiders Genesiksen ja Metro Exoduksen. Muita Stadialle saapuvia pelejä ovat esimerkiksi Wolfenstein: Youngblood, Destiny 2, The Elder Scrolls Online, The Crew 2, Trials Rising, Borderlands 3, Mortal Kombat 11, ja Get Packed.

Yhteensä julkaisukatalogiin kuuluu 31 peliä.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat