Uusimmat

Intel Raptor Lake -suorittimissa on vakausongelmia – syy BIOS-asetuksissa

Kuva : @ Intel

23.02.2024 15:58 Muropaketin toimitus

Jotkut Intel Core i9-13900K- ja Core i7-13700K -suorittimien omistajat ovat havainneet vakausongelmia, vaikka he ovat kuormittaneet ylikellottamatonta suoritinta. Epävakauspulmat saattavat koskea myös Raptor Lake Refresh -mallistoa. Ongelmat ovat tulleet esiin ainakin pelaamalla.

Wccftech ja Tom’s Hardware tutki asiaa, ja he tiettävästi löysivät ratkaisuja ongelmaan. Pulmana voivat olla muun muassa suorittimen virtarajoitukset. Niille löytyy omat asetuksensa emolevyjen BIOSista, ja joskus eri nimillä kuin PL1 ja PL2.

Nopeiden Intel-suorittimen omistajat ovat saattaneet joutua tutustumaan maksimivirrankulutuksen arvoihin jo asentaessaan suoritinta. Intelin tehokkaimmat suorittimet kuumenevat herkästi, joten optimaalisten asetusten löytämiseen kannattaa käyttää aikaa.

Suorittimien epävakausongelmien taustalla on ollut ainakin nyt uutisoiduissa tapauksissa esimerkiksi rajoittamaton PL2-arvo. Jos järjestelmä on epävakaa pelaamisessa, PL2 kannattaa laskea esimerkiksi vakioarvoon, joka on 253 wattia. Myös suorittimen jännitearvon laskemisesta voi olla apua.

Tom’s Hardwaren ehdotus on laskea maksimikellotaajuutta 200 megahertsillä. Sopivien asetusten löytämiseen voi käyttää BIOS-seikkailujen lisäksi myös Intel XTU -sovellusta. Päätä pahkaa asetuksia ei kannata lähteä muuttelemaan, ja asetuksia ja niiden muutosten vaikutuksia kannattaa opiskella netin tarjoamista lähteistä.

Muropaketin uusimmat