Uusimmat

Jälkipyykki: Suuria paljastuksia pantannut E3 2019 osoitti, että pelimessujen merkitys on laskenut

16.06.2019 10:00 Tuukka Hämäläinen

Sonyn poissaolo tuntui E3-messuilla, eikä uusissa julkistuksissa nähty monia suuren luokan AAA-pelejä. Xboxin uutuuskonsoli ja Cyberpunk 2077 ovat herättäneet eniten huomiota pelimediassa.

Aiemmin tällä viikolla Los Angelesissa järjestetyt E3-messut ovat pelimaailman suurimpia tapahtumia, ja perinteisesti messut ja niiden kyljessä järjestettävät tiedotustilaisuudet ovat olleet merkittävä areena pelijulkistuksille. Tänäkin vuonna nähtiin kaikkiaan valtava määrä trailereita, pelidemoja ja esittelyjä, mutta suuren luokan julkistuksia tarjoiltiin vähemmän.

Merkittävin muutos koko messuilla oli Sonyn vetäytyminen tapahtumasta, mikä tiedettiin ennalta jo kuukausia sitten. Sonylla on tulossa monia suuren luokan PlayStation-julkaisuja, mutta yhtiö näyttää valinneen uuden linjan paljastuksissaan: PlayStation 5:n ensimmäiset tiedot kerrottiin ilman suurempaa spektaakkelia huhtikuussa, ja esimerkiksi yksinoikeuspeli Death Stranding sai julkaisupäivän ja trailerin pari viikkoa sitten.

Uusi suunta näyttää olevan, että yhtiöt tekevät suuret julkistukset omilla ehdoillaan, ja messuilla keskitytään kertomaan peleistä lisätietoja tekemään pienempiä julkistuksia.

Microsoft otti kuitenkin Sonysta poikkeavan linjan, ja esitteli seuraavan sukupolven konsolinsa messuja edeltäneessä tilaisuudessaan. Project Scarlett ei vielä saanut virallista Xbox-nimeään, mutta konsolista kerrottiin kuitenkin paljon. Xboxin uusi pelialusta saapuu markkinoille loppuvuodesta 2020, ja yksi sen julkaisupeleistä on Halo Infinite.

Pelaamisen tulevaisuus näkyi myös uusissa palveluissa: Ubisoft nimittäin julkisti E3-messuilla uuden Uplay+ -palvelunsa, ja Microsoft taas laajensi Xbox Game Pass -palvelun myös PC:n puolelle.

Xboxin muita suuria paljastuksia olivat Gears 5:n sekä Ori and the Will of the Wispsin julkaisupäivät, sekä Microsoftin äskettäin ostaman, Hellblade: Senua’s Sacrificesta tunnetun Ninja Theory -studion uusi kilpailullinen taistelupeli Bleeding Edge.

Xboxin shown varasti kuitenkin CD Projekt Redin odotettu Cyberpunk 2077, jonka uusi traileri paljasti itse Keanu Reevesin tähdittävän tulevaa peliä. Ensi vuoden huhtikuussa ilmestyvän pelin hype nousi jälleen kattoon, ja Cyberpunkin voi helposti ennustaa olevan vuoden E3-messujen puhutuin peli.

Paljon huomiota keräsi messujen ennakkotilaisuuksissa myös Id Softwaren tuleva Doom Eternal, josta paljastettiin julkaisupäivä, parikin veristä traileria, sekä nippu kuvia kansikuvaa myöten. Nintendo puolestaan herätti huomiota paljastamalla parin vuoden takaisen hittipelinsä The Legend of Zelda: Breath of the Wildin jatko-osan, joka ilmestyy vasta hamassa tulevaisuudessa.

Messuilla paljastettiin toki useita julkaisupäiviä odotetuille peleille. Esimerkiksi Fallout-kehittäjien roolipeli The Outer Worlds, Bandai Namcon vampyyrirope Code Vein, sekä Final Fantasy VII Remaken ensimmäinen osa saivat julkaisupäivänsä E3:n yhteydessä.

Täysin uusia pelijulkistuksia E3-tilaisuuksissa olivat esimerkiksi Dishonored-sarjasta tunnetun Arkane Studiosin uutukainen Deathloop, The Evil Within -kauhupelin kehittäjien yliluonnollinen toimintapeli GhostWire: Tokyo, sekä Ubisoftin mytologinen toimintaroolipeli Gods and Monsters. Myös ennakkoon huhuiltu FromSoftwaren ja Game of Thronesin luojan George R. R. Martinin yhteistyöpeli The Elden Ring sai julkistustrailerinsa.

Ubisoft taas jatkoi Tom Clancy -lisenssin lypsämistä paitsi aiemmin julkistetun Ghost Recon: Breakpointin trailerilla, myös uudella PvE-räiskintä Rainbow Six: Quarantinellaja mobiilipeli Elite Squadilla. Yhtiö esitteli ennakossaan myös Lontooseen sijoittuvaa Watch Dogs Legionia.

Muutamista uusista julkistuksista huolimatta perjantaina päättyneet E3-messut eivät tarjonneet valtavasti yllätyksiä. Uutisoitavaa itse messujen tapahtumista ja pienemmistä peleistä riittää kuitenkin vielä viikkokausiksi, joten E3-messujen tarjonta ja jälkipyykki eivät suinkaan ole ohitse.

Näyttää kuitenkin siltä, että suurten pelitapahtumien merkitys voi olla laskemassa – tai pikemminkin muuttumassa. E3 ei ehkä ole enää niin merkittävä areena kaikkein suurimmille julkistuksille, mutta se on yhä suuren yleisön keräävä foorumi pelejä koskevalle keskustelulle ja tulevien julkaisujen esittelylle.

Kaikki E3-uutisemme voit lukea tästä.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat