Uusimmat

Arviossa tuoreet Collector’s Edition -pelioppaat: Dark Souls Remastered ja Ni No Kuni II

29.07.2018 10:27 Henrik Savonen & Joonas Pikkarainen

Suomessa on ihan kiitettävä tilanne, mitä tulee pelilehtien määrään ja laatuun. Pelikirjoja sen sijaan on tarjolla kehnommin. Varteenotettavista pelialan teoksista kiinnostuneiden onkin turvauduttava englanninkieliseen tarjontaan.

Muropaketin toimitus perehtyi heinäkuun helteiden keskellä Future Press -kustantamon tuoreiseen pelioppaisiin: Ni no Kuni II: Collector’s Edition Guideen ja Dark Souls Remastered: Collector’s Edition Guideen.

Ni no Kuni II: Collector’s Edition Guide

Videopeleistä useimmilla on tarjota runsaasti tekemistä niin pääjuonen rinnalla kuin vielä sen jälkeenkin. Sisältörikkaudesta johtuen pelissä voi jäädä helposti asia jos toinenkin läpipeluun aikana pimentoon, joka on kuitenkin internetin aikakaudella helposti ja nopeasti selvitettävissä. Mikään ei siltikään voita vanhan koulukunnan strategiaopasta, jolla on tarjota kaikki tieto yksissä kansissa. Eikä täyteen ahdettu Ni no Kuni II: Collector’s Edition Guide ole poikkeus.

Ni no Kuni II:n Revenant Kingdomin jälkimainingeissa julkaistuun Ni no Kuni II: Collector’s Edition Guide -kirjaan on sisällytetty kaikki, mitä pelin täydelliseen läpikahlaamiseen voidaan vaatia. Kokoa kirjalla piisaa, sillä 680 sivun opuksesta ei olla jätetty juurikaan mitään uupumaan. Kirjan sisältö on jaettu yhdeksään lukuun. Näistä jokainen keskittyy käsittelemään hyvin laajalti tiettyä pelin aihealuetta. Esimerkiksi hahmojen kustomointi, sivutehtävät sekä neuvot oman Evermore-valtakunnan hallinnointiin löytyvät kaikki omista osioistaan. Myös pomotaisteluihin on niihinkin tarjolla omat strategiavinkkinsä.

Laajasta tietokannastaan huolimatta erityisesti kirjan alkupuoli on pyritty pitämään täysin juonipaljastuksista vapaana. Riski spoilereille kasvaa odotetustikin kuitenkin sitä mukaan, mitä pidemmälle kirjaa selailee. Sataprosenttisen läpipeluun kannalta olennaisen tiedon rinnalla mukaan on myös sisällytetty roppakaupalla erinäistä – enemmän tai vähemmän tarpeellista – nippelitietoa pelin maailmasta ja sen hahmoista. Kaiken kattavan infopaketin sivuja kruunaa konseptitaiteilija Yoshiyuki Momosen kädenjälki, joka tekee kirjan lukemisesta selkeän ja helposti lähestyttävän.

Strategiaopas toimii kaiken kaikkiaan täydellisenä apuvälineenä niin Platinum Trophy -saavutusta havitteleville kuin myös jo vain meneillään olevan pomotaistelun kanssa painiville. Lukijaystävällisenä teoksena se soveltuu erinomaisesti myös peliä vasta aloittaville, jotka eivät halua jo matkan alkuvaiheilla jättää pienintäkään nurkkaa koluamatta. Se voi myös kannustaa yrittämään uusin silmin jo aiemmin aloitettua, mutta sittemmin turhan vaikeaksi koitunutta seikkailua. Itselläni kirja sai jatkamaan julkaisun ajoilta peräisin olevaa, hieman yli 20 tuntia pelattua tallennusta, minkä lisäksi monet pelin erinäisistä sivupuuhasteluista tuntuivat nyt strategiaoppaan syventämänä astetta mielekkäämmältä touhulta.

Kokonaisuutena Ni no Kuni II: Collector’s Edition Guide on kunnianhimoinen, pelille uskollisesti toteutettu teos, joka kelpaa ihan jo Momosen konseptitaiteen puolesta fanin kuin fanin hyllyyn ilman varsinaista käyttötarkoitustakaan. Eikä 32,99 euron suositushinnassakaan ole valittamista. Suomessa kirja on saatavilla ainakin seuraavilta jälleenmyyjiltä: Adlibris (31,50 euroa) ja Booky.fi (35,30 euroa)

Henrik Savonen

 

Dark Souls Remastered: Collector’s Edition Guide

Laajalti kehutun toimintaroolipeli Dark Soulsin saatua uusintajulkaisunsa toukokuussa 2018 päätti pelin strategiaoppaasta vastaava Future Press päivittää niteensä niin ikään uusiksi. 450 sivun Dark Souls Remastered: Collector’s Edition Guide -raamattu sisältääkin jotakuinkin kaikki pelin salaisuudet yksissä kansissa, mutta nykypäivänä samat tiedot saa helposti myös verkon lukuisista ilmaisista wikeistä.

Onko kirja siis hintansa väärti?

Puhtaasti sisältöä ajatellen vastauksesta ei ole epäilystäkään. Seitsemään osaan jaettu strategiaopas käy perusteellisesti läpi pelin jokaisen kuviteltavissa olevan elementin. Jo pelkästään pelin varusteita, vihollisia ja pelialueita käsittelevät osuudet kattavat noin kolmensadan sivun edestä yksityiskohtaista infoa muun muassa aseiden vahingonskaalauksesta, vihollisten päihittämisstrategioista ja havainnollistavista kartoista.

Verkosta löytyviin infopankkeihin verrattuna tiedon määrä ei tilasyistä johtuen ole aivan samaa luokkaa, mutta Dark Soulsin lukemattomia pieniä muuttujia on silti onnistuttu ahtamaan kansien väliin kiitettävä määrä. Etenkin kartat ansaitsevat erityisen kiitoksen selkeydellään. Samaa ei valitettavasti voi sanoa pieniksi jätetyistä ruudunkaappauksista, joilla on pyritty havainnollistamaan muun muassa pomojen liikesarjoja.

Näiden ohella Dark Souls Remastered: Collector’s Edition Guiden loppupäähän on siunattu vielä muutama kymmen sivua pelaajien väliseen taisteluun keskittyviä vinkkejä sekä pelin taustatarinaa avaava kappale. Harmillisesti jälkimmäisen osalta tekijät ovat tarkoituksella tyytyneet kopioimaan pelissä olevan dialogin ja tuoteinfon sellaisenaan lukijan itsensä tulkittavaksi, sen sijaan, että pelimaailman saloihin olisi kunnolla sukellettu.

Itse jäin kaipaamaan sivuille myös enemmän konseptitaidetta, jotka olisivat auttaneet tekemään kirjasta hieman yksilöllisemmän ja halutumman keräilijäkappaleen verkkoverrokkeihin verrattuna.

Vaan kuten kaikki hyvät strategiaoppaat, myös Dark Souls Remastered: Collector’s Edition Guide tarjoaa runsaasti apuja niin aloitteleville pelaajille kuin pelisarjan veteraaneille. Toki pääpaino on nimenomaan ensikertalaisten opastuksessa, mutta samat vinkit, statistiikat ja hahmojen tarinalinjat auttavat virkistämään kokeneidenkin pelaajien uusintapeluukertoja. Dark Souls -pelit ovat erityisen tunnettuja jaetun tiedon niukkuudesta, joten kirjan sivuilta löytyviä murusia kaipaa vielä satojen tuntienkin jälkeen.

Suurempi kysymys nouseekin juuri tiedon fyysisyydestä. Täsmälleen samat infot – ja rutkasti enemmän – on tarjolla netissä täysin ilmaiseksi, huomattavasti nopeammalla kikkailulla ja vieläpä videoiden kera. Vaikka opusta ei suoranaisesti ole hinnalla pilattu (Adlibris 27 euroa, Suomalainen kirjakauppa 34,95 euroa), ei se myöskään ole oikein hintansa väärti kuin korkeintaan keräilijöille tai ilman verkkoyhteyttä eläville. Eivätkä kummatkaan saa oikein muuta kuin netistä kopioitua tekstiä.

Joonas Pikkarainen