Uusimmat

Onko odotettu The Day Before pelkkä kusetus? Se on vielä epäselvää, mutta markkinoinnin katastrofi peli ainakin on

07.02.2023 13:31 Tuukka Hämäläinen

Moneen kertaan lykättyä The Day Before -peliä on epäilty jopa huijaukseksi. Ainakin Fntastic-studio on aivan totaalisesti epäonnistunut pelin viestinnässä.

Tuleva toimintapeli The Day Before on aiheuttanut paljon myrskyä pelimaailmassa. Vuoden 2021 alussa peli julkistettiin näyttävällä trailerilla, joka lupasi AAA-tason avoimen maailman MMO-peliä postapokalyptisessa suurkaupungissa. The Day Before nousi äkkiä Steamin odotetuimmaksi peliksi, mutta sen jälkeen on sattunut vaikka ja mitä.

The Day Beforea on esimerkiksi lykätty useampaan kertaan erilaisista syistä. Hiljattain se myös katosi Steamista, minne se ei ole vieläkään palannut. Tälle annettiin kehittäjien taholta kaksi erilaista selitystä: ensin puhuttiin teknisestä ongelmasta, sitten kyse olikin oikeuksista pelin nimeen. Kun tämän perään sitten pelin julkaisua lykättiin taas puolella vuodella eteenpäin, alkoivat monet pelaajat epäillä koko juttua.

Itseasiassa, kuten tubettaja JackFrags kertoo alla olevalla videolla, on The Day Beforesta liikkunut huijausepäilyjä jo alusta asti. Fntastic-studion peli näytti pölähtävän täysin tyhjästä, viestintä pelistä on ollut poukkoilevaa, eikä sille ei ole järjestetty minkäänlaisia beta-testejä. Kun sitten studio esimerkiksi ilmoitti vaihtavansa pelimoottoria Unreal Engine 5:een kesken kehityksen ja epärealistisen tiukalla aikataululla, herätti sekin paljon epäilyksiä.

Tämän hetken kysymys onkin: onko The Day Before ihan oikea peli?

Ei tarvitse mennä ihan salaliittojen tasolle todetakseen, että The Day Beforessa on jotain epäilyttävää. Se vähintään voidaan sanoa, että pelin viestinnässä on epäonnistuttu pahasti. Ristiriitaiset kommentit, hyvin satunnainen uuden materiaalin julkaisu ja toistuvat lykkäämiset eivät tee hyvää pelin tai pelistudion maineelle.

Fntasticin tyypeiltä tekisikin mieli kysyä: Ettekö oppineet mitään Cyberpunk 2077:n julkaisusta?

The Day Beforen tuorein pelikuvatraileri herätti sitten lisää meteliä. Peli nimittäin näyttää tuoreella videolla huomattavasti ankeammalta grafiikoita ja designia myöten. Lisäksi kehittäjät lupasivat uuden pelikuvavideon esittelevän uusia ominaisuuksia, mutta mitään erityisen uutta ei nähty.

Indiekehittäjän pyörittämä YouTube-kanava iDentity tarjoaa uuteen pelikuvatraileriin kiinnostavan näkökulman. Alla olevalla videolla pelikehittäjä perkaa nopeasti, kuinka yksinkertaisesti vastaavan pelikuvatrailerin voisi oikeastaan koota, esimerkiksi nyt juuri Unreal Engine 5:llä. Ostamalla valmiita assetteja esineistä vihollisiin ja varustevalikoihin voisi periaatteessa tehdä vastaavan pelikuvatrailerin sangen nopeasti, tekemättä mitään kokonaista peliä.

Kehittäjä kiinnittää huomiota esimerkiksi tällaiseen yksityiskohtaan: tuoreella pelikuvatrailerilla näkyvät zombit eivät koskaan pääse hyökkäämään pelihahmon kimppuun, ne ammutaan ennen sitä. Tämä tarkoittaa, että vastaavan videon tehdäkseen ei tarvitse edes ohjelmoida tarkkaa käyttäytymismallia ja hyökkäyksiä zombeille, vaan ne voidaan yksinkertaisesti laittaa juoksemaan pelihahmoa kohti.

Jos siis lähtee etsimään todisteita siitä, että The Day Before on pelkkää kusetusta, ei tarvitse edes katsoa kovin tarkkaan.

Forbesin toimittaja Paul Tassi summasi pari päivää sitten omia ajatuksiaan tapauksesta. Hän nosti esiin sangen uskottavan mahdollisuuden, että The Day Beforen trailerit ovat ns. vertical slice -esittelyjä, eli niitä varten on viilattu viimeisen päälle hyvin rajallinen osa tekeillä olevasta pelistä.

Tällaisia esittelyjä tehdään peleistä etenkin alkuvaiheessa rahoittajia varten, mutta pelaajien kannattaa suhtautua niihin varauksella. Varhaiset esittelyt tekevät peleistä usein monia lupauksia, joita ei sitten pystytäkään toteuttamaan. Usein ne myös näyttävät paremmilta kuin lopulliset pelit.

Tassi arvelee, että tällä hetkellä mahdollisuudet ovat 50/50 tuleeko The Day Before koskaan ilmestymään. Joka tapauksessa se tuskin tulee olemaan sellainen ”unelmien täyttymys”, jollaisena kehittäjät itse ovat peliä mainostaneet.

Miten tahansa tässä käykään, voivat julkaisijoiden PR- ja viestintätyöntekijät jatkossa käyttää The Day Beforea varoittavana esimerkkinä. Näin tulevan pelin esittelyä ja viestintää ei ainakaan kannata hoitaa!

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat