Uusimmat

Operation Flashpoint 2: Dragon Rising – ensitesti osa 1

30.04.2009 10:30 Jukka O. Kauppinen

Operation Flashpoint. Siinäpä vasta peli. Teos joka saa monet pitkän linjan PC-pelaajat sykkimään. Flasari kun oli se ensimmäinen suorastaan sotasimulaatioksi kutsuttava PC-peli, jossa oli tunnelmaa, vaaraa ja sodankäynnin fiilistä kasapäin. Sitä ennen oli vain räiskintöjä. Sen jälkeen oli myös sotapelejä.

Flashpoint saa lopultakin jatkoa, vaivaiset kahdeksan vuotta esikoista myöhemmin. Tilanne on kuitenkin jännittävä, jopa tulenarka. Ensimmäisen Flashpointin tehneen Bohemian välit kun ovat katkenneet Codemastersiin, joka omistaa pelisarjan nimen ja oikeudet. Joillekin tämä on jo lähtökohtaisesti hirveä synti. Siitä huolimatta Dragon Rising vaikuttaa hyvältä ja odottamisen arvoiselta peliltä.

Bohemia ja Codemasters ovatkin vaihdelleet kuumia kommentteja, enkä epäile yhtään etteivätkö kiihkeimmät Bohemia/Flashpoint-fanit säntäisi tännekin julistamaan Codemastersin olevan pahuuden asialla. Ei tilanne ole silti pelkkää mustaa ja valkoista, sillä Codemasters tekee oikeasti Flashpointia, oikeasti sotaa simulaatiotasolla kuvaavaa toimintapeliä.

Samalla Bohemia itse pakertaa oman Armed Assaultinsa parissa. Hyvä peli ja ArmA II:ta odotellaan kovasti. Hyviä pelejä nekin. Simulaatiotasoisia, realistisia sotapelejä. Kuten Operation Flashpoint 2: Dragon Rising.

Sota on julistettu

Sodankäynti Flashpoint 2:n maailmassa alkoi lupaavissa merkeissä, sillä pelin esittelijän mukaan eDome oli aivan ensimmäisten pelin pelattavaan versioon tutustuvien joukossa. Vaikka räplättävänä oli vasta vasta alpha-prototyyppi, silti peli tuntui jo nyt toimivalta ja kiinnostavalta.  Ja ihan oikealta Flashpointilta. Siltä peliltä, jota minäkin pelasin aikoinaan PC:llä hyvin innokkaasti.

Siitäkin huolimatta, että koeajossa oli Xbox 360 -versio.

Flashpoint-peleillä on huikea maine, etenkin vihkiytyneiden joukossa. Miten se voidaan tuoda nykypäivään ja istuttaa konsolimaailmaan?

Ilmeisen onnistuneesti. Kun lähtökohdat ovat terveet ja tekijät tähtäävät korkealle, niin homma toimii.

Pelin alkutilanne sijoittuu kuvitteelliseen rajasotaan, jossa Kiina tallaa ikävästi Venäjän karhun varpaille. Karhu uikuttaa ja pyytää Kotkaa kaverikseen. Paikalle ratsastaa NATOn iskujoukko, joka rantautuu kiistan kohteena olevalle luonnonvaroja pursuavalle saarelle. 20×20 kilometrin kokoisesta alueesta leivotaan näin kuuma sodan taistelutanner, jossa NATOn, Venäjän ja Kiinan joukot kamppailevat. Kävellen matka pelialueen halki kestää noin kolmisen tuntia, mutta jalkahommien ohella pelaaja voi myös huristella yli 50 erilaisella amerikkalaisella, kiinalaisella ja venäläisellä  sotilaskulkuneuvolla? Ja ehkäpä ajettavaksi löytyy vaikkapa se FarmA II:n traktorikin. Ja jokunen helikopteri.

Pelissä on myös 24 tunnin vuorokausijärjestelmä yöllisine taisteluineen. Ajoneuvoissa on perusteellinen vaurio- ja fysiikkajärjestelmä, joka huomioi erilaisten ammusten läpäisykyvyt erilaisiin pintoihin. Osuman ja läpäisyn jälkeen lasketaan vielä dynaamisesti paljonko vahinkoa oikein syntyi.

Taistelukentällä on myös vaurioituvat ja tuhoutuvat rakennukset, joihin pääsee sisällekin.

Avoimuuttakaan ei ole unohdettu. Pelialue on yhtenäinen vyöhyke, jossa pelaaja voi kulkea ilman keinotekoisia rajoitteita. Pelaaja saa suunnitella kulkureittinsä vapaasti ja lähestyä kohdettaan miltä suunnalta parhaaksi katsoo. Ja miten. Suoraan räimien päin ja äänetön stealth-hiipiminen ovat ne ääripäät.

Erikoisesti peli pohjautuu Codemastersin alkujaan autopeleihin suunnittelemaan EGO-pelimoottoriin, josta Flashpointin tapauksessa on näemmä kaivettu esiin yllättäviä ominaisuuksia. Eipä heti uskoisi että autopeliytimestä syntyy myös moninpelattava, realistinen taktinen räiskintäpeli. Mutta näin on käynyt. Peli sekä näyttää että tuntuu hyvältä. Ihmeellistä väkeä nuo pelikooderit.

Tekoäly kieroilee ja juonittelee

Tällaisessa pelissä yksi kaikkein tärkeimmistä ominaisuuksista on tekoäly. Toimiiko se samojen sääntöjen mukaan kuin pelaaja? Toimiiko se uskottavasti? Mitä omat kaverit tekevät? Entä viholliset?

Codemasters uhosi tekevänsä peliin maailman parhaan sotapelitekoälyn, joka ei tyydy pelkästään purkitettuihin ratkaisuihin vaan tekee päätöksiä dynaamisesti, tilanteen mukaan.

Jos Codemastersin poikien hypesanoja uskoo, niin tarjolla on taatusti kova peli, oikein ”aito sotilaallinen simulaattoripeli.”

Kävin taistelukentällä yhden testitehtävän muodossa. Siitä lisää myöhemmin. Yhteenvetona meininki oli kuitenkin – konsoliympäristöstä huolimatta – aitoa Flashpointia. Käyttöliittymä ja komentojärjestelmä toimivat hyvin, taistelussa oli vahva annos realismia ja fiilistä. Mikä veikeintä, tekoäly tuntuu heti kättelyssä kunnolliselta. Sitä onkin työstetty reilusti, etenkin kun tekoälyä verrataan esikuvaansa.

Kaikessa erinomaisuudessaan Flashpointissa oli omat ongelmansakin, kuten vähän liiankin hyvin näkevät ja ampuvat viholliset, jotka eivät tunteneet lainkaan pelkoa. Dragon Risingissa tätä puolta on yritetty inhimillistää – tekoäly ei näe esteiden läpi eikä aavista pelaajan sijaintia yliluonnollisin keinoin. Lisäksi tekoälysotilaatkin simuloivat tunteita ja kuolemanpelkoa.

Jos pelaaja yrittää esimerkiksi käskeä alaisiaan rynnäköimään avoimen maaston halki kohti vihollisten asemia, saattavat kaverit tehdä tenän. Myös suojatulen pitäisi tehota – vihollinen pitää päätään matalana, kun ympärille ropisee luoteja. Vastatulikin on hajanaisempaa ja epätarkempaa. Tekoälysotilaatkin yrittävät nyt sinun tappamisesi ohella myös pysyä itse hengissä ja omat alaiset ovat oma-aloitteisia, reagoiden muuttuviin tilanteisiin ilman eri käskyjä.

Codemastersin Clive Lindop kehuu, että ”toimintapelien tekoäly on usein skriptattua, mutta meidän tekoälymme on ihan oikeasti tekoäly. Se katsoo ympärilleen ja saa informaationsa siitä, mitä hahmot oikeasti näkevät. Päätöksensä ja taktiikkansa tekoäly tekee vain ja ainoastaan näkemänsä perusteella.”

”Vaikeinta on saada tekoäly tekemän virheitä. Sitä onkin yritetty inhimillistää. Tekoäly tuntee, ajattelee, katsoo montako kaveria ympärillä on, tekee omin päin päätöksiä ja ilmaisee tunteitaan niin pelaajalle kuin tovereilleen.”

”Se on nyt dynaamisempi, joustavampi ja reagoivampi. Se osaa tehdä päätöksiä, kiertää sinut, paeta, väijyttää ja kieroilla.”

Testipelin havaintojen ohella Cliven esimerkit aiemmista testipeleistä vahvistivat kuvaa dynaamisesti toimivasta järjestelmästä. Sama skenaario kun sai joka pelissä hyvin erilaisia lopputuloksia, joista mielenkiintoisimmissa passiivinen, hyvin hitaasti yhtenä ryhmänä edennyt pelaaja huomasikin vihollisosaston jakautuneen kolmeen osaan. Näistä yksi pysytteli odotetusti paikallaan pitäen pelaajan huomion itsessään, mutta kaksi muuta kiersi huomaamatta sivustoille. Yhtäkkiä pelaaja huomasikin olevansa kolmelta suunnalta satavan luotimyrskyn keskellä motissa ja hävisi pelin.

Sama skenaario, sama pelaaja, uusi yritys. Nyt pelaaja jakoi osastonsa kolmeen osaan, jotka kiersivät sivusta ja lähestyivät sitten vihollisosaston oletettua sijaintia eri suunnista. Mutta – vihollinen ei ollutkaan enää samassa paikassa kuin viimeksi. Ne olivat ottaneet jalat alleen, leiriytyneet uuteen paikkaan ja aloittivat hyökkäyksen pelaajan paljastettua osastojensa sijainnin. Tällä kertaa vihollinen toimikin yhtenä ryhmänä ja nujersi pelaajan pienet osastot ylivoimallaan.

Esimerkit kertovatkin, että luvassa on melkoisia kahakoita, joihin ei kannata suhtautua liian yliolkaisesti – tai luottaa tekoälyn passiivisuuteen.

Tähän kun yhdistetään pelin hiekkalaatikkomeiningin avoimuus, niin mahdollisuudet ovat häikäisevät.

Lisää Operation Flashpoint 2: Dragon Risingista ensitestin toisessa osassa, jossa vierailemme taistelukentällä ja juttelemme enemmänkin projektipomo Clive Lindopin kanssa.

Jatka lukemista: Operation Flashpoint 2: Dragon Rising – ensitesti osa 2

 

Tekijä: Codemasters
Julkaisija: Codemasters
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – kesä 2009
Pelaajia: 1-?
Pelin kotisivu: http://www.codemasters.com/flashpoint/
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Armed Assault (PC)

Finnish Defence Forces julkaistu Armed Assaultiin

Operation Flashpoint demotesti (PC)

Operation Flashpoint Elite (Xbox)

Operation Flashpoint -ennakko (PC)

Lue myös

Blood Bowl – verta pahvikentällä

G.I. Joe – lelusankarit hyökkäävät valkokankaalle ja peliruuduille – ensikosketus

Housemarque haastattelussa 2: pelintekeminen PSP:llä

Microsoft Sidewinder X8 –hiiren leveästä takapuolesta saa tuhdin otteen

Overlord II:ssa uppoudutaan pahuuden ytimeen – ensikosketus

Wiikon wanha: Prince of Persia

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 7)