Uusimmat

Sähkön hinnan nousu näkyy myös videopeliharrastuksessa – 10 tunnin pelaaminen PlayStationilla ei ole silti vieläkään järin kallista puuhaa

13.09.2022 14:58 Tuukka Hämäläinen

Sähkön hinta on yksi alkusyksyn kuumimmista puheenaiheista. Myös pelaaminen vie energiaa, joten laskimme paljonko konsolipelaaminen kuluttaa sähköä ja paljonko pelaamiselle tulee hintaa.

Useimmiten kun puhutaan pelaamisen hinnasta, puhutaan vain tietokoneista, konsoleista, ohjaimista ja peleistä. Nämäkin ovat olleet viime aikoina tapetilla, sillä uuden sukupolven konsolit PlayStation 5 ja Xbox Series X ovat huomattavan kalliita, kuin myös niiden viralliset ohjaimet. Lisäksi uudet suuren luokan pelit ovat viimeisen parin vuoden aikana kallistuneet, ja nykyiset konsolipelit voivat maksaa uutena 80 euroa.

Pelaaminen tuottaa kuitenkin hiljaisia kustannuksia, joita ei tule ajatelleeksi. Etenkin energianhintojen noustessa huimasti, moni miettii pelaamisen todellista hintaa. Muun muassa brittilehti Metro kirjoitti aiheesta viime viikolla.

Teimme yksinkertaisen laskelman pelaamisen sähkönkulutuksesta ja sen hinnasta. Otimme esimerkiksi PlayStation 5 -konsolin energiankulutuksen, ja laskimme mukaan myös laajakaistamodeemin ja television kulutuksen. Sähkön hinnaksi otamme elokuun pörssisähkön keskimääräisen hinnan, joka oli 32,426 senttiä / kWh.

On sanomattakin selvää, että laskelma on tarkoitettu vain suuntaa-antavaksi.

PlayStation 5 -konsolin energiankulutus on PlayStationin sivujen mukaan hyvin riippuvainen siitä, mitä konsolilla tekee. PS5:n enimmäistehoksi on ilmoitettu 350 wattia, mutta käytännön testeissä konsolia ei ole saatu kuluttamaan tällaista määrää sähköä. Sony testien mukaisesti laskemme, että konsolilla pelataan PS5-peliä, jolloin kulutus on noin 0,2 kWh (vähän resoluutiosta riippuen). Tämä on samaa luokkaa kannettavien tietokoneiden ja digiboksien energiankulutuksen kanssa.

Televisioiden energiankulutuksesta löytyy useita keskiarvoja, ja esimerkiksi 42-tuumaisen LED-telkkarin kulutuksen voidaan arvioida olevan yläkanttiin 0,1 kWh. Laajakaistamodeemien kerrotaan eri lähteissä kuluttavan vuoden aikana 51 kWh. Tästä voi lasketa jotakin sellaista, että keskimääräinen kulutus on siis noin 0,006 kWh.

Yksi pelitunti PS5:llä kuluttaisi tällä laskelmalla 0,306 kWh. Jos siis pelaat esimerkiksi viisi tuntia viikossa, maksaisi se tällä matematiikalla noin 49,6 senttiä. Jos peliaikasi on pikemminkin 15 tuntia viikossa, maksaa tämä jo noin 1,49 euroa.

Jos sama hinta pysyisi koko vuoden ja pelaisit noin 10 tuntia viikossa, olisi tämän harrastuksen sähkölasku noin 51,60 euroa vuodessa. Tämä kaikki siis laskematta konsolin, pelien, pelipalveluiden ja nettiyhteyden hintaa. (Jos esimerkiksi pelaat Pleikkarilla verkkopelejä, voit tilata PS Plussan vuodeksi hintaan 119,95 euroa ja siihen päälle 100 megan nettiyhteyden korotuksen hintaan 9,90 euroa kuukaudessa, jolloin kustannukset nousevat huomattavasti.)

Kulutuksessa on huomattavia eroja alustojen välillä.

Esimerkiksi Xbox Series X:n kulutus pelatessa on Xboxin sivujen mukaan 153 W, mutta kevyemmän Xbox Series S:n vain 62 W. Paljon vaikuttaa myös se mitä, konsolilla tekee: esimerkiksi Netflixin tai Blu-ray -leffan katsominen kuluttaa vähemmän kuin aktiivinen pelaaminen. Konsolit kuluttavat virtaa myös lepotilassa, etenkin jos samalla on yhteydessä nettiin tai lataa ohjaimia, mutta tämä kulutus on häviävän pientä etenkin rahallisesti.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat