Uusimmat

Xbox Live Vision – webbikameraleikkejä Xbox 360:llä

01.11.2006 17:00 Jukka O. Kauppinen

Kauan tätä on ehdittykin odottaa, mutta nyt se on täällä. Xbox 360 –konsolin oma webkamera. Mutta onko siitä hyötyä? Iloa? Haluatko varmasti näyttää naamaasi kaiken maailman pelureille? Toimiiko se ylipäätään?

Webbikamerat ovat olleet viime vuosina häikäisevän suosittuja. Chattailu tietokoneella webkameralla on ollut joskus hauska, joskus käytännöllinen tapa chattailla kaverien ja tuntemattomien kanssa. Mutta miten tämä soveltuu konsolimaailmaan? Xbox 360:lle?

Konsolimaailmassa webkameraleikit ovat olleet niukassa. PlayStation 2:lle julkaistu EyeToy-kamera oli hauska laite, ja sille tehtiin myös EyeToy Chat –niminen ohjelma, jonka avulla käyttäjät voivat jutella keskenään internetin yli, videokuvan kera. Chat oli kuitenkin totaalisen täydellinen floppi. Ketään ei kiinnostanut. Ei siis ketään.

Xbox 360:llä homma on kuitenkin aivan eri kantimissa. 360 toimii upeasti internet-verkossa. Nettipelaajia on paljon. Xbox Liven viestintämahdollisuudet ja muut toiminnot ovat omassa luokassaan. Niinpä Live-kamerallekin luulisi olevan tilausta.

Johto kiinni, kuva näkyy

Live Vision kameran käyttöönotto on todella vaivatonta. Kamera vain sopivalle tasolle ja piuha kiinni Xboxin usb-liittimeen.

Jos käyttäjä on vastaanottanut Livestä Xbox-päivityksen näkee konsolin käyttöjärjestelmä kameran heti. Kaikki toimii sen sileän tien. Kameran voi liittää myös pc-tietokoneeseen, eikä homma ole tietokoneympäristössä sen vaikeampaa. Windows näkee kameran ja asentaa sen. Tämän jälkeen se on heti pikaviestinohjelmien ja muiden webkamerasoftien käytössä.

Kuten mainittua, Xboxilla kamera toimii heti sellaisenaan mutta sen asetuksia voi säätää halutessaan. Käyttäjän tarvitsee vain siirtyä asetukset-ruutuun, josta tarkkasilmäinen huomaa valikkoon ilmestyneen Xbox Live Vision –välilehden. Täältä käsin käyttäjä voi muutella kameran perusasetuksia, jotta sen valoisuudensäätö vastaa huonetta mahdollisimman hyvin. Itse totesin, että automaatt osasi säätää kuvan eri valaistusolosuhteissa käsisäätöjä paremmin, joten pullat ovat hyvin uunissa tällä sektorilla.

Kamerassa ei ole zoomia, joten käyttäjän on rajattava ruudulle tuleva kuva kameran asettelulla. Ainoa säädettävä ominaisuus on kuvan terävöittäminen tietylle etäisyydelle kameran linssiä ympäröivää rullaa kiertämällä.

Mitä hyötyä?

Kameran kaksi näkyvintä, ensimmäistä käyttötapaa on viestiminen ja pelaaminen. Joskus molemmat yhdistyvät.

Webkameran ja Liven kommunikointimahdollisuuksien avulla kaverukset voivat jutustella keskenään konsolin välittämän videokuvan avulla.

Seuraava kameran hyötykäyttö löytyy seurapelien maailmasta. Kameran ostaneet saavat sen höysteenä täysversion erinomaisesta Uno-korttipelistä. Maailmanlaajuisesti tunnettu ja suosittu seurapeli tukee Live Vision –kameraa, joten jokainen kameraa käyttävä pelaaja näkyy toisille pelaajille.

Muita kameran sosiaalisia ominaisuuksia tukevia pelejä ovat esimerkiksi biljardipeli Bankshot Billiards 2, Texas Hold’em ja muut Xbox Live Arcaden seurapelit. Joihinkin toisten pelaajien tiiraaminen sopii, joihinkin ei. Ainakin netissä pokeria pelaa mieluummin täysin kasvottomana, jos menestymisen ottaa yhtään vakavasti. Se heijastuu myös Activisionin järeämpään pokkapeliin World Serioes of Poker: Tournament of Championsiin. Miksi näyttää naamaansa muille, kun voi piiloutua täydellisen pokerinaaman taakse?

Astetta erikoisempi Live-kameran käyttötapa liittyy Ubisoftin Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas –peliin. Ubisoftin mukaan pelaaja voi ottaa itsestään kasvo- ja kokovartalokuvan kameralla, ja siirtää kuvat peliin omalle hahmolleen. Toisin sanoen – Vegasin pelaaminen onnistuu aivan sinun itsesi näköisillä hahmoilla. Kiva idis muttei vielä mikään varsinainen hittijuttu.

Kameraa varsinaiseen pelaamiseen hyödyntäviä pelejä on vielä tarjolla vain niukalti. Ainoastaan Live-peli Totemball mahdollistaa pelihahmon kontrolloinnin ja pelimaailmaan vaikuttamisen pelaajan omilla liikkeillä. Niinpä toistaiseksi Live Visionin hyöty rajoittuu nimenomaan sosiaaliseen viihteeseen. Viestimiseen, chattailuun ja pelikaverien katseluun. Oman kasvokuvan laittamiseen Xbox-gamertagiin, jonka tosin vain omalla kaverilistalla olevat näkevät. Ja niin edelleen.

Mikä sinällään ei ole tietenkään yhtään hullumpaa. Kamera on ominaisuuksiltaan hyvin perustasoinen weppikamera, joka toistaa parhaimmillaan 640×480-resoluution videokuvaa. Peleissä ja chatissa kuva ei kuitenkaan ollut täydellisen sulava, jopa jos videokuva on pienikokoinen. Tyypillisen webkameramainen siis. Kuva on kuitenkin kirkas ja tarkka, eli juttukumppaninsa erottaa hyvin. Kameran 1,3 megapikselin kenno luo todella hyvän kuvan, vaikka vähän hämärämmästäkin huoneesta. Siinä mielessä Live Vision suoriutuu todella hyvin.

Riippuu kuitenkin paljon ihmisestä itsestään miten paljon Live Visionista saa irti. Joillekin vekotin voi olla enemmän sosiaalisen kanssakäynnin väline. Toiset kaipaavat siitä enemmänkin erikoista, sanoisinko jopa ”sonymäistä” peliohjainta.

Xboxin verkko-ominaisuuksien ja vähäisen pelituen ansiosta sosiaalikuppi painaa tällä hetkellä enemmän, mutta toivottavasti pelipuolellekin tulee jotain kunnollista. Itsensä vilauttelu tai toisten pelaajien katselu kun eivät kiinnosta kaikkia. Aina pelikumppaneitaan ei viitsisi edes kuunnella, saati sitten katsoa. Saati että pitäisi muistaa vetää housut jalkaan pelin aloittaessaan. Ja ylivoimaisesti suurin osa tähän mennessä kamerassa vilahneista pelikavereista ovat olleet miespuolisia.

Xbox Live Vision on teknisesti hyvälaatuinen lisälaite, mutta se kaipaa lisää softaa. Pelkkä chattailu ja oman kuvan lisääminen peliin ei riitä. Lisää kunnon kamerapelejä ja nopsaan, kiitos. Esimerkiksi PS2:lle äskettäin ilmestynyt EyeToy-Lemmings olisi mitä hauskin peli Xbox-kameralle. Toivottavasti pelitalot julkaisevat hyviä kameraa hyödyntäviä pelejä, eivätkä vain pienten Livestä ladattavien puuhailupelien muodossa.

 

Xbox Live Vision sisältää:
  • Kameran
  • Kuukauden Xbox Live Gold –tunnuksen
  • Kuulokkeet
  • Täysversion Uno-seurapelistä
  • Ohjekirjan
Xbox Live Vision vaatii Xbox 360:llä:
  • Itse konsolin
  • Xbox Live Gold –tilin webkamera-höysteiseen nettipelaamiseen
Xbox Live Vision vaatii pc:llä:
  • Päivitetty Windows XP –käyttöjärjestelmä
  • Vapaan USB-liittimen
  • Toimii myös Maceilla.

Mihin käyttäisit webkameraa mieluiten?

Katso tilanne vastaamatta