Uusimmat

American Truck Simulator (Linux, Mac,PC)

15.02.2016 17:20 Matti Leinonen

AmericanTruckSimulator_arv_0kansiTekijä: SCS Software
Julkaisija: SCS Software
Testattu: PC Windows 7 64-bit, AMD Phenom x4 960t, Radeon R9 280
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows 7 tai uudempi, 3.0Ghz Quad Core -prosessori, 6 Gt muistia, GeForce GTX 760 -tason näytönohjain 2 gigan muistilla, 3 Gt kovalevytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.americantrucksimulator.com
Arvostelija: Matti Leinonen

AmericanTruckSimulator_arv_03

 

Pakkasta 30 astetta. Scanian vesipumppu jäätyy, MAN ei lämpene ajaessa ja Volvon letkut paukkuvat puhki. Perjantaina ei pääse kotisohvalle perjantaikossu kourassa istumaan, vaan nojailet rattia vasten odotellen purkuvuoroasi samalla kun radiosta kuuluu vanhoja listahittejä eikä Matti Airaksinen voi olla hiljaa. Älä enää suotta kiusaa itseäsi, vaan heitä hanskat naulaan ja suuntaa Amerikan lämpöön, jossa pitkäkeulaiset rekat odottavat kuljettajaansa eikä pakkanen tule edes pahimpiin painajaisiin

Tšekkiläinen SCS Software otti rekkakolonnan johtamisvastuun vuonna 2002 ilmestyneellä Hard Truck: 18 Wheels of Steel-pelillä. Luultavasti liiallisen Kozelin maistelun seurauksena heput innostuivat rahtaushommista liiaksi asti, ja liukuhihnalta on tullut ulos useampi rekkailupeli. Rekkasimulaatioiden uusin osa, American Truck Simulator, palaa sinne mistä kaikki aikoinaan alkoi, Kalifornian ja Nevadan asvalttiteille

Pelin idea on pysynyt samana kuin Euro Truck Simulatoreissa. Alussa luodaan oma toiminimi ja tehdään aluksi kuljetushommia muiden renkinä. Keikoista saa kokemusta ja kun uusi taso kilahtaa tauluun, voi pisteitä lykkiä haluamiinsa kuljetuskohteisiin. Haluatko kuskata ADR-rahtia? Tai kenties ajaa pitempää matkaa?

AmericanTruckSimulator_arv_01

AmericanTruckSimulator_arv_03

Kuljetettava tavara vaihtelee kulutuselektroniikasta ajoneuvoihin ja vaarallisiin aineisiin. Pitkän matkan ADR-kuljetuksesta irtoaakin isompi tili kuin 200 kilsan mittaisesta hiekkakuljetuksesta. Pisteitä voi lätkiä ADR-kuljetuksiin, arvotavaraan, helposti särkyvään kuormaan, pitkän matkan kuljetuksiin sekä polttoainetalouteen. Kun kuorma on määränpäässä, pysäköinnissä on kolme vaihtoehtoa. Joko tekoäly hoitaa parkkeerauksen, pysäköit itse johonkin nurkkaan tai maksimaalisen tuloksen haluavalle tarjolla on ”peruuta 200 metriä, käännä vaunu metri kertaa metri alueella, heitä voltti ja pysäköi ruutuun”-vaihtoehto.

Kun taskut pursuavat rahaa, on aika siirtyä rengin paikalta oman itsensä pomoksi ja suunnata rekkakauppaan. Tarjolla on Kenworthia ja Peterbiltiä, tosin alussa vain yksi auto kummaltakin. Tason noustessa avautuu uusia rekkoja ja parannusosia ulkonäköön, alustaan ja moottoriin. Jos massiivisen Detroit Dieselin murina ei kiihota, pelistä löytyy radio, jonka kanavalista onkin kattava. Isokoneisella Kenworthilla on mukava kiskoa lavetin päällä lepäävää maansiirtokonetta samalla kun menneiden vuosien flower power -hitit raikaavat taustalla.

Yksin ei tarvitse kaikkia firman ajoja hoitaa. Omaa yritystä voi hoitaa muun muassa ostamalla lisää autoja, palkkaamalla niiden rattiin kuljettajia ja laajentamalla yritystä ostamalla talleja muista kaupungeista. Kuljettajat keräävät kokemusta rahtia kuljettaessa, ja kaikki ADR-luvat omistava kuski tuokin enemmän rahaa taloon kuin aloitteleva rahtari. Kuljettajien rahtierikoistumista voi muutella haluamakseen, tasaisesti kaikenlaista tavaraa kuskaava ottaa sen työn mitä eteen tulee, arvotavarakuljetuksiin erikoistuva napsii puolestaan päältä vain arvokkainta lastia sisältävät keikat.

Tässä vaiheessa moni lukija, joiden piirturissa on useampi ajotunti Euro Truck Simulator 2:n parissa, miettinee ”hei, iha niinku ETS2:ssa!”

Tuttua ja turvallista siis. Liiankin tuttua

Käyttöliittymä on kierrätetty ETS:stä. Ajokeikat ovat kierrätetty. Ainoat isot muutokset ovat rekat ja ajettavat alueet. Ensimmäisten mailien jälkeen mietinkin pelaanko itsenäistä peliä vaiko ETS:n modia.

AmericanTruckSimulator_arv_04

AmericanTruckSimulator_arv_02

Saakelin tunarit

Euro Truck Sim 2:ssa minua riepoivat aivan erityisesti muut autoilijat. Tekoälykuskit ajoivat autonsa liian usein aavistuksen verran väärään paikkaan ja tukkivat liikenteen. ATS kärsii samasta tekoälyn aivopieruista. Monesti olen saanut käännellä yhdistelmää ympäri etsiäkseni kiertoreitin tai ajaakseni vastaantulevien kaistaa pitkin pois solmukohdasta.

Tien päällä liikkuvat poliisit ovat myös ihmeellisiä tapauksia. Jos nopeusmittari näyttää edes yhden mailin ylitystä nopeusrajoituksesta, sakkoa tulee. Mutta vakionopeudensäädin päällä ylitys katsotaan sormien läpi. Sakkoa tulee herkästi jos yhdistelmä ei pysähdy ajoissa valoihin, hipaiset hiemankin toista autoa tai ajovalot eivät ole yöaikaan päällä.

Ostaakko vai eikö ostaa, kas siinä meillä pulma, sanoisi entinen opettajani herra Pulma. Kaksi osavaltiota, kaksi eri rekkavalmistajaa ja kummaltakin vain yksi rekkamalli on aika vähän sisältöä. Onneksi toimiva modaajayhteisö on jo käärinyt hihansa, ja peliin löytyy jo useampi modi, jotka lisäävät ajoneuvoja ja muuta pientä kivaa. Tulevaisuudessa ilmaispäivityksenä saapuu Arizonan osavaltiota ja Volvo kolmanneksi rekkamerkiksi.

AmericanTruckSimulator_arv_05

American Truck Simulator ei ole huono peli. Se on yhtä mukavaa rekkailua kuten edeltäjänsä, mutta sitä vaivaa kova sisällön puute ja copypastemaisuus. Suosittelen siis odottamaan että peli laajenee hieman enemmän. Juuri nyt se vaikuttaa enemmän 20 euron hintaiselta USA-modilta kuin itsenäiseltä peliltä.

 

 

Lisää aiheesta

Euro Truck Simulator (PC)

Euro Truck Simulator 2 (PC)

Euro Truck Simulator 2 tukee Oculus Rift -virtuaalilaseja

Mulkaisu: Euro Truck Simulator 2

Nettirekkakuskit oli vuoden 2014 paras modi