Uusimmat

Amped 2 (Xbox)

10.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Xboxin julkaisun yhteydessä kauppoihin ilmestyi lumilautailupeli nimeltä Amped, joka otti lumilautailuun varsin realistisen näkökulman. Nyt pelin jatko-osa on ilmestynyt kauppoihin eikä julkaisuajankohta voisi olla pahempi. EA:n SSX 3 -lumilautailu julkaistiin nimittäin juuri, ja peli on kerännyt kehuja ympäri maailmaa. Amped 2 kuitenkin uskoo itseensä ja siihen, että jossain määrin realistinen lumilautailu lyö itsensä läpi kovasta kilpailusta huolimatta. Ainakaan tällä kertaa usko ei siirrä vuoria, ja siksipä Amped 2 jää pahasti paitsioon.

Realistisuutta painottava Amped 2 ei tarjoa pelaajalle arcademaista lumilautailua hirmuisine ilmalentoineen ja yli-inhimillisen tasapainon omaavine lautailijoineen. Pelin pääosa-alueet ovat uramoodi ja moninpeliosuus. Uran aikana pyritään luotsaamaan oma lautailija maailman maineeseen laskettelemalla vuorten rinteillä. Pelissä menestyminen jakautuu muutamaan eri osa-alueeseen.

Laskettavaa pelistä löytyy vaikka millä mitalla, mutta suurin osa vuorista on aluksi lukittuja. Uusia reittejä sekä vuoria avautuu rikkomalla ennaltamäärättyjä pisterajoja, tekemällä temppuja ja tuhoamalla ratojen varsille tehtyjä lumiukkoja. Tavoitteiden täytyttyä päästään osallistumaan valokuvaussessioihin, joissa tanssitaan valokuvaajan pillin mukaan ja mm. lautaillaan radalla lilluvien renkaiden läpi. Sponsorikeikoilla pitää tehdä temppuja, joista mahdollinen sponsori tykkää. Pro-osuudessa päästään mittelemään todellisia taitureita vastaan, ja tavoitteena on tietysti näyttää heille kuka on vuoren kingi. Silloin tällöin vastaan tulee myös kisoja isompaa lautailijaryhmää vastaan. Uusien ratojen lisäksi pelissä menestyminen avaa kasoittain erilaisia videoita ja muuta pikkukivaa. Porkkanaa siis löytyy, mutta se ei tässä tapauksessa riitä.

Kaiken tämän temppuilun, itsensä telomisen, bonusten avaamisen ja vauhdin hurman hajottaa surkea pelituntuma. Viimeistään Amped 2 osoittaa, että SSX ja kotimainen Transworld Snowboarding ovat valinneet oikean reitin keskittymällä arcade-hengessä toteutettuun lautailuun. Mahtavien hyppyjen ja uskomattomien temppukombojen tekeminen on vain paljon hauskempaa kuin lähellä realismia olevien nysähyppyjen hyppely. Realismi johtaa myös siihen, että liikevalikoima on varsin rajallinen, eikä erityisen upeita temppuja nähdä.

Temppuja voi yrittää ketjuttaa manual-tyyppisen butter-liikkeen avulla, mutta sen käyttö on kovin hankalaa, koska tasapainotteluun käytettävää tattia tarvitaan myös lautailijan ohjaamiseen. Tämä onkin kontrollien suurin ongelma, sillä raileja pitkin liu’uttaessa kaatuu usein vain siksi, että seuraavaan hyppyyn lähdettäessä pieni ennakointi kääntää tasapainomittarin punaiselle. Muutenkaan kontrollit eivät ole erityisen hyvät. Hahmon ohjaaminen on nimittäin valitettavan kankeaa, ja tällaisessa pelissä se on anteeksiantamatonta. Vaikeustasoakin löytyy kohtalaisesti. Eniten hommaa vaikeuttaa hankala alastulo, sillä jo muutaman asteen heitto laudan nokan ja kulkusuunnan välissä aiheuttaa komean kaatumisen.

Tästä huolimatta Xbox Livessä Amped 2 tarjoaa mukavaa viihdettä. Muiden ihmispelaajien kanssa kilpailu ei ole kovin ryyppyotsaista, vaan hyvissä peleissä meininki on rentoa ja onhan se hienoa nähdä miten todelliset pro-lautailijat vipeltävät menemään. Livetys tuntui toimivan kaikin puolin hyvin ja rapakon takaisia pelikumppaneitakin löytyi kohtalaisesti. Pelaajamäärä kasvanee vielä reippaasti, kunhan peli rantautuu tänne Eurooppaan.

Amped 2:a voi myös sanoa muodollisesti päteväksi. Hahmot sekä animaatiot ovat ihan mukavan näköisiä, tosin muutamissa animaatioissa on vähän turhaa jäykkyyttä. Myös ympäristöt näyttävät upeilta kunhan ei jää liiaksi jarruttelemaan. Lähempi tarkastelu nimittäin osoittaa, että esimerkiksi puut ovat selkeästi kaksiulotteisia ja vähän palikkamaisia. Sääefekteistäkin tulee pari irtopistettä. Musiikkia pelistä löytyy vaikka kuinka paljon ja useat eri musiikkigenret ovat hyvin edustettuna. Musiikin laatu vaihtelee jonkin verran, mutta jokaiselle pitäisi olla jotakin. Ääniefektit ovat kohtalaisia, jotakuinkin samaa tasoa kuin muissakin lumilautailupeleissä. Taustalla on myös kommentaattori, joka piikittelee kaatuilevaa pelaajaa sarkasmilla tai vaihtoehtoisesti ylistää pilviin mikäli homma sujuu upeasti.

Amped 2 on samaa sarjaa edeltäjänsä kanssa, mutta tällä kertaa kontrollit tuntuvat olevan todella pahasti metsässä. Myöskään realistinen ote ei vakuuttanut allekirjoittanutta, vaan jättää tunteen, että ollakseen todella viihdyttävää lumilautailu on pakko toteuttaa arcade-hengessä. Amped 2 jää pahasti SSX 3:n varjoon, ja ilman sinivalkoisia lasejakin on helppo todeta, että myös kotimainen Transworld Snowboarding päihittää Microsoftin uutuuslautailun.