Uusimmat

Arvostelu Bramble: The Mountain King on verinen ja kaunis kauhuseikkailu, joka on K18-ikärajansa ansainnut

03.05.2023 20:30 Tuukka Hämäläinen

Ruotsalaisstudion kehittämä Bramble: The Mountain King on parhaimmillaan silloin, kun se uskaltaa olla täysin omanlaisensa pelikokemus.


Bramble: The Mountain KingJulkaisupäivä: 27.4.2023
Studio: Dimfrost Studio
Julkaisija: Merge games
Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 5 (testattu), Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arviota varten: 4,5 tuntia


Aidosti pohjoismaiselta tuntuvaa miljöötä ja kulttuuria ei turhan usein peleissä nähdä. Siksi Dimfrost Studion uusi kauhuseikkailu Bramble: The Mountain King on ainakin pohjoismaisille pelaajille kiinnostava tapaus. Vaikka studio onkin ruotsalainen, on pelissä paljon myös suomalaisille tuttua tunnelmaa ja ympäristöä.

Bramble: The Mountain King perustuu pohjoismaisiin satuihin, mutta se ei tarkoita, että kyse olisi mistään koko perheen seikkailusta. Peli on nimittäin synkkä, verinen ja monella tapaa armoton, niin tarinan kuin pelattavuudenkin osalta.

Tarina on pohjimmiltaan yksinkertainen, kuten sadulle on sopivaa. Nuori poika Olle herää yöllä painajaiseen ja huomaa isosiskonsa sängyn olevan tyhjä. Tyttö onkin lähtenyt seikkailulle öiseen metsään, mutta sitä lapset saavat vielä katua. Metsässä lapset nimittäin huomaavat ensin kutistuvansa pikkuisiksi ja pian sisko tulee valtavan peikon sieppaamaksi. Pelastusretkelle lähtevä Olle ajautuu sitten läpi toinen toistaan synkempien satujen.

Ensituntuma Bramblesta on todella vaikuttava. Vaikka kyse on pienehköstä indiepelistä, se näyttää (ainakin PS5:llä) perhanan kauniilta. Etenkin metsäinen maisema ja upeat valoefektit saavat suorastaan pysähtymään ja ihailemaan toteutusta. Siitepöly leijailee kultaisena ilmassa, valkovuokot keinuvat kun niiden lomassa juoksentelee pikkuotuksia ja lumpeet kelluvat verkkaisesti veden pinnalla. Vaikka hahmomallit ovat välillä vähän kankeita ja nukkemaisia, on tämä oikeasti todella kaunis peli.

Sekin tulee pian vastaan, että Bramble todellakin on aikuisten satu. Verta ja suolenpätkiä ei säästellä, ja osa tarinan käänteistä on vatsaakääntävän julmia. Pelissä on joulukoristeelta näyttäviä tonttuja ja hassuja käpyotuksia, mutta myös lapsiin ja eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa, sisäelimien mössöä ja ankeita kohtaloita.

Ja kun pieni tonttu juoksee karhunrautaan, siitä on riemu kaukana.

Bramble on parhaimmillaan tyylikkään ensimmäisen pelitunnin aikana. Tässä kohtaa peli keskittyy enemmän taianomaiseen tunnelmaan ja hyvin kevyeen tasohyppelyyn ja pulmanratkontaan. Maisemille ja satumaailman outoudelle annetaan mukavasti aikaa ja tilaa.

Valitettavasti pelin edetessä ongelmat alkavat kasaantua ja tähdet vähentyä arvion perästä.

Bramblessa on joukko pelillisiä elementtejä, jotka tuntuvat joko tuhat kertaa nähdyiltä, huonosti toteutetuilta tai molemmilta samaan aikaan. Esimerkiksi vahvasti hiiviskelyä painottava kohtaus on tuskastuttavan geneerinen, mutta heikoin lenkki ovat lopultakin pelin muutamat boss-taistelut.

Bramblessa ei pääasiassa taistella, mutta mukaan on ympätty neljä taistelua, joista kaksi viimeistä ovat erityisen ärsyttäviä. Pelin ohjaustuntuma on tahmea ja hidas, eikä ollenkaan sellaisella tasolla, jolla toimintapelin pitäisi olla. Tunnelmallisessa seikkailussa se ei haittaa, mutta sitten kun pitäisi väistellä iskuja salamannopeasti, alkavat ärräpäät lennellä. Lisäksi tarina ja pelikokonaisuus olisivat toimineet aivan hyvin ilman näitä taisteluja, joten ne tuntuvat huonolla tavalla ylimääräisiltä.

Taisteluissa myös Bramblen kiinteät kamerakulmat muuttuvat rasittaviksi. Metsämaiseman halki seikkaillessa fiksattu kuvakulma on usein kelpo ratkaisu ja sen avulla tehdään elokuvallisia hetkiä, mutta sitten kun pitäisi suorittaa tarkkaa tasohyppelyä tai vaikka väistellä niskaan putoavia kiviä, on kiinteä kuvakulma pelkkä rasite.

Bramblessa on aivan valtavasti hyvää, mutta epätasaisuus, pelisuunnittelun heikommat ratkaisut ja pelin edetessä latistuva tunnelma tekevät hallaa koko pelille. Se on parhaimmillaan kaunis ja vaikuttava indieseikkailu, mutta heikoimmillaan parempien AAA-pelien kömpelöä jäljittelyä.

Mutta onhan se myönnettävä, että kun pelihahmo juoksee valkovuokkojen halki ja Suvivirsi alkaa soida taustalla (tosin ruotsiksi), tarjoaa Bramble ainakin hyvin uniikkeja kokemuksia pelimaailmassa.

BRAMBLE: THE MOUNTAIN KING

Arvosana: 3/5

”Ruotsalaispeli Bramble: The Mountain Kingissä on valtavasti hyvää, mutta viime kädessä hyvät ainekset jäävät heikon pelisuunnittelun jalkoihin.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat