Uusimmat

Arvostelu Darkest Dungeon 2 synkistelee viiden tähden arvoisesti

10.05.2023 21:00 Joonas Pikkarainen

Darkest Dungeon 2

Red Hook Studiosin odotettu jatko-osa Darkest Dungeon 2 hioo, ehostaa ja sujuvoittaa muutaman vuoden takaisen mestariteoksen entistä nautinnollisemmaksi.


Darkest Dungeon 2Julkaisupäivä: 8.5.2023
Studio: Red Hook Studios
Julkaisija: Red Hook Studios
Saatavilla: PC (Windows)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arviota varten: 30 tuntia


Vanha ystäväni,

On jälleen aika lujittaa mielesi ja kivettää sydämesi. Maailmamme vääjäämätön loppu on jo täällä, eikä meillä ole enää aikaa hukattavaksi. Sinun on uskaltauduttava matkaamaan läpi kosmisten kauhujen ja epätoivon, jotka odottavat heti kartanon oviesi takana. Kerää ympärillesi vain heidät, joilla ei ole mitään menetettävää. Kellään muulla ei ole enää toivoa… tai mahdollisuutta pelastukseen. Kenties ei edes heilläkään.

Vaan, hyvä ystäväni, emme voi muuta. Meidän täytyy rohjeta käymään vielä kerran kohti synkintä tyrmää. Ennen kuin on liian myöhäistä meille kaikille.

– Esivanhempi

Red Hook Studiosin vuonna 2016 julkaistu Darkest Dungeon on yksi roguelike-genren synkimpiä timantteja, jonka raudanluja pelattavuus ja lohduton tunnelma ovat onnistuneet koukuttamaan miljoonat pelaajat. Fanit ovatkin odottaneet hartaasti lisää pelattavaa arvostetuilta kehittäjiltä, jotka tuovat nyt viimein jatkoa kehutulle roolipelille.

Darkest Dungeon 2 vie alkuperäisen konseptin valjakoille, kun esivanhemmalta peritty kartano jätetään pelin aluksi taakse. Uusi kohde on horisontissa siintävä kaksiteräinen vuori, jonka tyvessä odottavia syntejä kohti matkataan tutuista hahmoista koostuvan seurueen voimin. Jatkuva liike ei kuitenkaan ole rikkonut pelaajien rakastamaa pelattavuutta, vaan ainoastaan hionut sen entistä eheämmäksi ja sujuvammaksi.

Darkest Dungeon 2

Omaa nelihenkistä seuruetta johdetaan nyt kärryjen sisältä tämän matkatessa läpi helvetillisten maisemien. Satunnaisesti luodut etapit sisältävät niin vaarallisia kohtaamisia, hetkellisiä levähdyksiä kuin ison liudan muita tapahtumia, joiden väliltä pelaaja joutuu jatkuvasti valitsemaan. Yksittäisten pisteiden välillä on lisäksi omat vaarat, jotka vaihtelevat vaunua rikkovista esteistä, väijytyksiin ja maailmantilan pahentumiseen. Toisinaan paras reitti kohti tavoiteltua päämäärää ei olekaan aina se otollisin tai palkitsevin.

Kukin juoksu koostuu alussa valikoidusta synnistä, joita avautuu lisää aina aiemman läpäistyä, riippuen muutamasta tasosta useampiin. Esikuvasta poiketen yksittäisiä pelikertoja ei siten lasketa kymmenissä tunneissa, vaan muutamissa – pahimmillaan jopa kymmenissä minuuteissa, jos toivo loppuu ennen alkujaan. Kunkin tason välillä levähdetään majapaikassa, jossa oman seurueen hermoja voi lieventää, suhteita parantaa sekä varusteita parantaa. Samaisessa majapaikassa valmistellaan ja korjataan myös vaunu sekä valitaan seuraava etappi muutamasta vaihtoehdosta. Läheskään koskaan kaikkeen ei kuitenkaan ole varaa, mikä heikentää seuraavan välimatkan onnistumista ja alkaa kasaantua pidemmissä juoksuissa.

Toisin sanoen pelaajien kannattaa varautua toistuviin epäonnistumisiin.

Darkest Dungeon 2

Roguelike-genren hengessä turmiot eivät ole yksiselitteisesti vain huono asia, vaan kustakin yrityksestä palkitaan kynttilöillä. Näitä käytetään avaamaan lukuisia eri bonuksia, kuten uusia hahmoja ja näiden parannuksia, entistä hyödyllisempiä varusteita sekä erinäisiä helpotuksia tuleville matkoille. Avattavaa löytyy pelistä sadoittain, mikä pitää uudelleenpeluukerrat palkitsevina vielä useiden kymmenien tuntien jälkeen.

Varsinainen pelattavuus on silti monille palkinnoista suurin ja nautinnollisin, eikä sitä ole onneksi lähdetty jatko-osaan liiaksi muokkaamaan. Matkalla kohdattavat lukuisat vaarat vievät pelaajan vuoropohjaisten taisteluiden tiimellykseen, joissa seurueen jäsenet putsaavat tienoita niin epäkuolleista, ryöstelijöistä, sikaihmisistä kuin muista kosmisista kauhuista. Erilaisia vihollistyyppejä on lukemattomia, mikä tekee jokaisesta koitoksesta oman taktisen haasteen selvitettäväksi. Mukana on lisäksi tuttuun tapaan mekaanisesti herkullisia pomovastuksia sekä salaisia hirviöitä, jotka saattavat päättää hyvin alkaneen matkan varsin yllättäen. Alkuperäisen Darkest Dungeonin fanit ovat siis kuin kotonaan.

Darkest Dungeon 2

Taisteluiden suola on juuri niiden syvyydessä, joka yltää pidemmälle kuin on järjellistä edes sukeltaa. Erilaisten vihollistyyppien lisäksi myös pelattavat hahmot, joita on kaksitoista, ovat keskenään täysin yksilölliset omine erikoisuuksineen, vahvuuksineen ja heikkouksineen. Lisäksi jokaiselle voi avata lisää kykyjä vierailemalla maailmasta löytyvillä pyhätöillä, jotka paljastavat samalla näiden taustatarinaa. Lisäkyvyt tuovat puolestaan mukanaan kokonaan uusia pelityylejä hahmoluokille, joten kun tähän lyö vielä päälle synergiat eri hahmojen välillä, ei monipuolisuudesta voi liioin valittaa.

Taistelut itsessään toimivat silti hyvin yksinkertaisella pohjalla, jossa riveittäin seisovat yksiköt toimivat omalla aloitteellaan kykyjensä mukaisesti. Jokaisella erikoisliikkeellä on kuitenkin usein tiukat määritteet näiden aktivoimiseksi. Jos esimerkiksi oma eturivin tankki työnnetään vihollisen hyökkäyksen seurauksesta takariviin, joutuu tämä kuluttamaan useita vuoroja päästäkseen takaisin eteen voidakseen käyttää omia kykyjä ja ollakseen hyödyllinen. Sama koskee tietenkin myös toisinpäin ja vihollisrivien rikkominen tai kriittisten yksiköiden vetäminen suopeammalle tulilinjalle on usein taktisesti kannattavinta.

Darkest Dungeon 2

Pelkän lihallisen verilöylyn lisäksi myös mielen lujuudella on merkittävä rooli niin taistelukenttien kuin yleisen matkan kulussa. Hahmojen moraali laskee näihin kohdistuvien kauhujen ja heikentyvän valon myötä, eikä hermoheikot kestä kauaa Darkest Dungeonin maailmassa. Hermoromahdukset johtavat nopeasti dominoiden kaatumiseen, jossa tiimin sisällä kytevä eripura ja katkeruus johtavat lopulta ennenaikaiseen turmioon. Hahmojen elinvoiman lisäksi onkin tärkeää seurata näiden mielenterveyttä.

Darkest Dungeon 2 esittelee uutena mekaniikkana hahmojen välisen dynamiikan, joka muuttuu joko positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan matkan taittuessa. Riittävän korkean tai alhaisen kiintymyksen myötä hahmojen välille syntyy suhteita, jotka siten auttavat tai vaikeuttavat pelaamista. Esimerkiksi hetkelliset rakastavaiset saattavat antaa toisilleen bonuksia tiettyjä kykyjä käyttäessä tai kostaa rakkaalle tehdyn iskun, kun taas katkeruus näkyy puolestaan kykyihin liitettyinä negatiivisina haittoina. Näiden lisäksi hahmot saattavat olla kateellisia myös muulloinkin, jos eivät saa esimerkiksi parantajan antamaa rohdetta, mikä johtaa jälleen huonontuviin väleihin.

Eräs todella hyvin alkanut juoksuni päättyi viimeiselle loppuvastukselle, kun tätä edeltävällä etapilla kohdatut kauhut laskivat koko köörin aiemmin tapissa olleet välit pohjalukemiin. Viimeisellä levähdyspaikalla ei juurikaan ollut mitään enää tehtävissä, joten pomoa vastaan lähdettiin taistellen melkein kaikki kyvyt miinuksilla. Eihän siitä lopulta mitään tullut, joskin myönnän olleeni hieman katkera itse peliä kohtaan.

Darkest Dungeon 2

Alkuperäisen pelin faneille taisteluihin ei ole kuitenkaan tehty mitään mullistavia muutoksia, joskin pellin alla tasapainotuksia, lisäyksiä ja muita on luonnollisesti tapahtunut runsaasti. Jatko-osa jättää myös aiemman mikromanageroinnin vähemmälle esimerkiksi ruuan ja valaistuksen suhteen, mikä voi joillekin olla kokemusta heikentävä tekijä. Rytmitykseltään Darkest Dungeon 2 onkin paljon lähestyttävämpi ja aavistuksen nopeatempoisempi, joten siihen on helpompi tarttua. Pelaajan ei siten tarvitse varautua jokaisella pelikerralla esikuvan lailla maratoniin, vaan sprintteihin. Silti varsinainen juokseminen on säilytetty aivan yhtä palkitsevana.

Visuaalisesti kehittäjät ovat sen sijaan pistäneet koko komeuden uuteen uskoon. Alkuperäiset sprite-hahmot on korvattu kunnollisilla kolmiulotteisilla malleilla, joskin esikuvalleen uskollisesta 2D-näkymästä ei ole taisteluiden osalta luovuttu. Ilme tuntuukin kotoisalta, mutta näyttää huomattavasti yksityiskohtaisemmalta ja elävämmältä kiitos parempien hahmojen. Sama koskee myös viiden eri lokaation lohdutonta yleisilmettä, joita päästään kauhistelemaan tällä kertaa kolmiulotteisessa – mutta edelleen hyvin rajatussa – tilassa vankkurin kyydissä. Tuotantoon palaavat säveltäjä Stuart Chatwood sekä kertojana kuultava Wayne June viimeistelevät kokonaisuuden synkän melankolisilla sovituksillaan, jota ilman Darkest Dungeon ei olisi nimensä veroinen.

Darkest Dungeon 2 on erinomainen evoluutio monien rakastamasta roolipeliklassikosta. Pelin sydämenä sykkiviin komponentteihin on tehty ainoastaan maltillista hienosäätöä ja parannuksia, kun taas muuta runkoa on suoraviivaistettu tarjoamaan huomattavasti jouhevampi ja helpommin lähestyttävämpi kokemus. Siten jatko-osa eroaa edeltäjästään riittävästi tuntuakseen tuoreelta, mutta ei liiaksi kadottaakseen aiempaa taikuutta. Genren ystäville luvassa on jälleen yksi mestariteos.

DARKEST DUNGEON 2

Arvosana: 5/5

”Uskaltaudutko matkaamaan mielesi syvimpiin sopukoihin ja selviämään koitoksesta järjissäsi?”

Suosittelemme

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat