Uusimmat

Arvostelu: Farming Simulator 17 on peli todellisille maajusseille

29.12.2016 10:15 Matti Leinonen

Farming Simulator 17Tekijä: Giant Software
Julkaisija: Focus Home
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: 3DS, Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, 2 GHz prosessori, GeForce GTS450 tai Radeon HD 6770 -tasoinen näytönohjain & 6 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1, 2-16 (internetissä)
Arvostelija: Matti Leinonen

farmingsimulator2017_arv_03

Sveitsiläinen Giants Software on kasvattanut Farming Simulator -viljaa useamman vuoden ajan ja nyt uusi sato on putkahtanut ulos.

 

Farming Simulator 17 heittää pelaajan omalle maatilalle, joita on valittavana kaksi erilaista. Farminsa voi perustaa idyllisen amerikkalaisen pikkukaupungin nurkille tai venäläishenkisille seuduille. Ihan tyhjältä pöydältä ei lähdetä, sillä omistuksesta löytyy pari peltoplänttiä, pari traktoria sekä muuta kalustoa, jolla pääsee farmauksen makuun. Pankkilainakin on muistettu mallintaa.

Tutoriaali opastaa alkuun melko hyvin, mutta pientä toivomisen varaa on. Kun koneiden ohjaus ja laitteiden käynnistely on opetettu, niin loput jätetään itseopiskelun varaan. Pienen session jälkeen farmaus kuitenkin sujuu rutiinilla.

Pelkkään viljan kasvattamiseen ei tarvitse tyytyä. Tilalle saa elämää lehmien, sikojen ja kanojen kasvatuksen myötä. Metsässä kasvaa puita, jotka odottavat moottorisahan kanssa liikkuvaa pelaajaa. Kerätty sato ja puutavara ovat käypää kauppatavaraa leipomoissa ja sahoilla. Ihan ensimmäiseen vastaantulevaan paikkaan satoa ei kannata myydä, sillä maksettavat hinnat vaihtelevat eri paikkojen välillä, riippuen myös siitä mitä viljaa tarjolla on.

Farming Simulator 17

Kalustovalikoima on erinomaisen laaja. Valmistajia on monta kymmentä, aina Massey-Fergusonista Valtraan ja Fendtiin. On traktoria, puimuria, kuorma-autoa, kylvökonetta, kyntöauraa, peräkärryä, yhteensä 250 erilaista laitetta, mikä on vakuuttava määrä. Hintalaput ovat myös suuria, mutta pankki tarjoaa onneksi lainaa ja konekauppa osamaksua.

Kun kalustolaivue kasvaa ja pankkitili paisuu, uusiin peltoihin pystyy myös sijoittamaan. Omistettujen peltoalueiden määrän kasvaessa työmääräkin nousee, mutta kaikkia peltotöitä ei itse tarvitse tehdä. Traktorin puikkoihin kun voi palkata myös apulaisen, joka hoitaa työt loppuun. Myös naapuritiloilla on töitä tarjolla lannoittamisen, viljan puimisen ynnä muun merkeissä.

Mukavana yllätyksenä mukana on moninpeli, joten traktoreilla pääsee ajelemaan kavereidenkin kanssa.

Farming Simulator 17

Farming Simulatorilla on ongelmansa. Vaikka maatilan isännöinti onkin aiheena kiinnostava, muuttuu se nopeasti itseään toistavaksi. Kun peltoja on kyntänyt ympäri kymmenennen kerran ja taas vaihteeksi ajanut puimurin rinnalla kauraa kyytiin keräten, alkaa päässä pyöriä pieni toive vaihtelusta.

Pelin kontrollitkin ovat ikävän sekavat, kun näppäinkombojen avulla täytyy erikseen nostaa, laskea ja käynnistää traktorin edessä ja takana olevat laitteet. Piirtoetäisyyskin on onneton, kun muutaman kymmenen metrin päässä pellolla kasvava vilja pompsahtelee näkyviin. Ja ensimmäistä kertaa ikinä kaipasin peliin tosissani suomenkieltä, kun konekauppiaan tarjoamien laitteiden myyntikatalooki aiheutti ymmärrysvaikeuksia.

Mutta ei se maatilan hoito oikeassakaan elämässä ole mitään suurta jännitystä.

Farming Simulator 17 onnistuu siis hyvin toteuttamaan viljan kasvatuksen salaisuudet. Itselleni jäi hieman vaisuhko maku suuhun, mutta traktoreiden ja muiden koneiden äärellä enemmän aikaa viettäneet siskonpojat tykkäsivät tosissaan. Peli on siis pätevä hankinta intohimoiselle simulaattorikeräilijälle tai kasvavalle pelaajasukupolvelle, jotka tunnistavat Caset, Valtrat ja John Deeret kilometrien päästä.

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat