Uusimmat

Arvostelu Vanhoilta pieruilta haiseva Goat Simulator 3 on täysin turha peli

24.11.2022 17:00 Tuukka Hämäläinen

Goat Simulator 3 ei jaksa aikuista pelaajaa kauan kiinnostaa, ellei sitten ole pieruhuumorin ja ala-arvoisten vitsien suuri ystävä. Rasittavalla musiikilla varustettu sekoilupeli paljastuu jo tunnin jälkeen täysin ontoksi pelikokemukseksi.


Goat Simulator 3Julkaisupäivä: 17.11.2022
Studio: Coffee Stain North
Julkaisija: Coffee Stain Publishing
Saatavilla: PC, PlayStation 5 & Xbox Series X/S (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: 3 tuntia


Vuonna 2014 julkaistu Goat Simulator herätti paljon huomiota vapaalla sandbox-pelityylillään ja huvittavalla idealla vuohesta, joka riehuu pistämässä ihmisten maailmaa remonttiin. Pelistä tuli kohtuullinen menestys, joka käännettiin useille alustoille, mutta se tunnetaan myös erittäin bugisena pelinä, josta kriitikoilla ei ollut paljoa hyvää sanottavaa.

Nyt kun alkuperäisestä pelistä on vierähtänyt jo yli kahdeksan vuotta ja vitsi alkaa olla vanhentunut, on pelin täysmittainen jatko-osa viimeinkin täällä. Goat Simulator 3:n nimi on tarkoitettu huumoriksi, sillä kakkososaa ei ole koskaan julkaistu. Nimi onkin osuva kuvaus koko pelistä, sillä Goat Simulator 3 on pohjimmiltaan juuri laimea vitsi, joka ei paljon naurata.

Perusidea Goat Simulator 3:ssa samankaltainen kuin edeltäjässään: pelaaja ohjastaa vuohta, joka lähtee rellestämään vapaasti avoimessa pelimaailmassa. Vuohi voi puskea, tarttua esineisiin kielellään ja tehdä erilaisia temppuja. Mukana on paljon räsynukkefysiikkaa ja muuta simppeliä vuohihuumoria, joka jaksaa aikuista pelaajaa huvittaa korkeintaan hetkisen.

Päällisin puolin Goat Simulator 3 toimii, vaikka bugejakin kyllä löytyy. Mekaniikat ottaa helposti haltuun, mutta paikoin epätarkka ohjaus ja vuohen liikkuminen ovat vähän rasittavia. Peli myös näyttää ihan kohtuullisen hyvältä, mutta ei mitenkään uuden sukupolven peliltä. Onkin pieni yllätys, ettei Goat Simulator 3:a ole julkaistu ollenkaan Xbox Onelle ja PlayStation 4:lle. Kyllä tämän pelin luulisi niilläkin toimivan.

Goat Simulatorin suurin ongelma on se, että vuohisekoilun alla ei ole kovinkaan kiinnostavaa peliä.

Perusteiltaan vuohisimulaattori paljastuu äärimmäisen simppeliksi open world -seikkailupeliksi, jossa ei mitään oikeaa tarinaa ole. Muutamasta eri alueesta koostuva pelimaailma on täynnä irrallisia pikkutehtäviä, suoritettavia temppuja ja keräiltävää roinaa. Pisteitä keräämällä saa ostettua vuohelle lisää asusteita ja varusteita, joista osa on hyödyllisiä ja osa vain koristeita. Lisäksi pelissä etenemällä saa auki uusia alueita linnoituksesta, jonne pääse teleporttaamaan eri puolilla maailmaa olevista torneista.

Vaikka vuohiseikkailusta tykkäisi, alkaa peli toistaa pian itseään. Tehtävät ovat lyhyitä ja yksinkertaisia, eikä pelissä ole mitään syvempää sisältöä tai kunnollista saavutettavaa. Se alkaa äkkiä tuntua kuin pahimmanlaatuisen Ubisoft-pelin suorituslistalta, mutta ilman tarinaa, hahmoja tai uusia avautuvia peliominaisuuksia, jotka motivoisivat oikeasti pelaamaan.

Asiaa ei auta, että kaikki Goat Simulator 3:ssa on laimeaa läppää. Tehtävissä esimerkiksi kiusataan hippejä, pyllistetään taitokilpailun tuomareille ja uhrataan variksenpelättimiä paholaiselle. Jotkut jutut ovat tarpeeksi absurdeja ollakseen hauskoja, mutta valtaosa vitseistä tuntuu todella laiskoilta. Kun muu ei auta, voidaan luottaa pieruvitseihin.

Maailma ja tehtävät ovat myös niin täynnä pop-kulttuuriviittauksia, että pelillä ei oikeastaan mitään omaa persoonaa olekaan: kirkonkelloilla soitetaan Imperial Marchia, minipelissä räiskitään Counter-Striken kartalla ja heti alkumetreillä hassutellaan The Elder Scrolls V: Skyrimin (2011) intron hengessä. Kaikki tämä olisi ihan OK, jos sen ohella pelillä olisi jotain omaakin annettavaa.

Goat Simulator 3 alkaa toistaa itseään ja tuntua ontolta jo tunnin pelaamisen jälkeen. Ärsyttävyyttä ei yhtään vähennä pelin yksi ja ainoa, jatkuvasti toistuva soundtrack-musiikki. Sävellys on niin raivostuttava korvamato, että koko peli ansaitsisi tasan nolla tähteä yksinomaan tämän infernaalisen tuotoksen takia.

Goat Simulator 3:n keskeisin uudistus lienee moninpeli, joka toimii jopa kolmen kaverin kanssa, joko samalla laitteella tai verkon välityksellä. Painotan kuitenkin, että peli onnistuu vain kavereiden kanssa, sillä mitään matchmakingia ei Coffee Stain -pelistudio ole vaivautunut tekemään. Kaverilistalta pitää siis löytyä peliseuraa omasta takaa, ja peli ei myöskään tue eri alustojen välistä yhteispeliä. Tästä syystä itseltäni jäi kokeilematta sekä tehtävien suorittaminen porukalla että yksinomaan moninpelissä toimivat minipelit.

Kolmen tunnin jälkeen Goat Simulator 3:n pelaaja on jo niin kurkkuaan myöten täynnä ärsyttävää musiikkia, ilmiselviä pop-kulttuuriviittauksia ja merkityksettömiä pikkutehtäviä, ettei mikään saisi enää palaamaan pelin pariin uudelleen. Luultavasti vuohisekoilu sopii parhaiten lapsenmielisille pelaajille – ja sittenkin pari pelikaveria ja runsas määrä alkoholia voisi tehdä kokemuksesta edes hieman viihdyttävän.

GOAT SIMULATOR 3

”Goat Simulator 3 on läpeensä turha peli.”

Muropaketti

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat