Uusimmat

Arvostelu Humanity on viiden tähden peli, joka räjäyttää tajunnan useampaan kertaan

Kuva: © Tha / Enchance

15.05.2023 19:00 Tuukka Hämäläinen

Humanityssa ohjastetaan valtavia ihmisjoukkoja halki toinen toistaan vaikeampien tehtävien. Hämmästyttävän pulmapelin parissa ei malta laskea ohjainta käsistään.


HumanityJulkaisupäivä: 16.5.2023
Studio: Tha
Julkaisija: Enhance
Saatavilla: PC (Windows), PlayStation 4 & 5 (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arviota varten: 19 tuntia


Hyvä pulmapeli on jotain muutakin kuin sarja aivonystyröitä kutkuttavia tehtäviä. Tätä tulee ajatelleeksi, kun pelaa tuoretta ”toiminta-pulmapeliä” Humanity. Se on nimittäin niin kekseliäs peli, että sen pelattuaan tuntuu rima nousseen kaikilta tulevilta puzzle-peleiltä. Jatkossa tulen väkisin vertaamaan pulmapelejä siihen, miten hyvin Humanity on suunniteltu.

Japanilaisen Tha-studion kehittämässä pelissä jo ideakin erottuu joukosta. Perusideana on, että pelaaja ohjastaa loputtomia ihmismassoja halki surrealististen pelikenttien. Pelihahmona toimii hehkuva shiba-koira, joka asettaa haukkumalla erilaisia komentoja pelitasoille: käänny tähän suuntaa, hyppää tässä kohtaa ja niin edelleen.

Tämä on kuitenkin vasta alkua. Humanityn kehittäjät eivät ole tyytyneet rakentamaan peliä vain muutaman mekaniikan varaan ja tekemään toinen toistaan monimutkaisempia tehtäviä. Sen sijaan peli esitteleekin edetessään jatkuvasti uudenlaisia pelitapoja, mekaniikkoja ja ominaisuuksia. Heti kun pari tasoa alkaa tuntua samankaltaisilta, peli tekee jotakin eri tavalla. Mekaniikat nojaavat kuitenkin toisiinsa ja niiden yhdistelmistä muodostuu, ei vain uusia pulmia, vaan uudenlaisia tapoja, joilla puzzlet rakentuvat.

Pelitasot on järjestetty noin 10 tehtävän sarjoihin, joissa kaikissa on oma teemansa. Esimerkiksi kohtaloon liittyvässä sarjassa kaikki käskyt pitääkin antaa ennalta, eikä niitä voi muuttaa ihmisvirran lähdettyä liikkeelle. Seuraavaksi mukaan tulevat kilpailevat ihmisjoukot, mikä muuttaa pelin taas täysin. Ja ennen pitkää ihmiskunta keksii myös aseet, ja sitten peli vasta näyttääkin kyntensä!

Kaikkia ominaisuuksia ei myöskään tee mieli paljastaa. Humanity nimittäin yllättää iloisesti monta kertaa, kun päästäänkin tekemään jotain sellaista, mitä alun perusteella ei olisi koskaan ajatellut.

Teemat ja uudet peliominaisuudet liittyvät Humanityn tarinaan, joka on… hämärä. Alussa pelaaja herää koiran hahmossa tässä omituisessa todellisuudessa, jossa outo ääni puhuttelee häntä. Tavoitteena on kerätä ihmisiä Testing Grounds -nimiseen tyhjiöön, mutta vasta tarinan edetessä selviää mistä oikeastaan on kysymys.

Jos selviää sittenkään! Humanityn tasoja yhdistävä tarina on sen verran omituinen metafora ihmiskunnasta, että siitä voi jokainen muodostaa oman tulkintansa. Jotenkin se silti toimii, ja tarina tarjoaa monia riemastuttavia ja hämmentäviä hetkiä.

Tarina ja pulmanratkonta osuvat yhteen äärimmäisen miellyttävästi, mutta kaiken kukkuraksi Humanity on erinomaisesti tasapainotettu. Sen uudet haasteet ovat välillä kinkkisiä, mutta eivät koskaan epäreilun vaikeita. Joistakin tasoista voi muodostua pullonkauloja, mutta niidenkään kohdalla ei malta laskea ohjainta käsistä. Peli koukuttaa jatkuvasti kokeilemaan uusia ratkaisuja: mutta jos työntäisikin ensin tuon laatikon vasemmalle, sitten kiertäisi tuolta ja tulisi sitten vasta liukuhihnalle ja… ja… ja…

Tasoilla on myös pari eri ratkaisutapaa. Ne voi kulkea suoraan läpi tai kerätä tasoille kylvetyt kultaiset Goldyt (jotka pelin mukaan edustavat ihmisen toiveita ja unelmia tai jotain sinne päin). Goldyja tarvitsee jonkin verran etenemiseen, mutta niiden kaikkien kerääminen on eräänlainen lisähaaste. Osa vaikeimmista tasoista on myös aseteltu ikään kuin sivutehtäviksi, eli niitäkin voi halutessaan palata ratkomaan myöhemmin.

Lisähelpotuksena peli tarjoaa tehtäville jopa ratkaisuvideot. Itse en kokenut tarpeelliseksi turvautua niihin, mutta tällä tapaa Humanityssa on mahdollista ”huijata” päästäkseen vaikeasta kohdasta läpi. Pelaajalle jää vapaus valita, haluaako vinkkejä vai ei.

Humanity on myös pitkä peli (tasoja on peräti 84!), ja sitten vielä kaiken kukkuraksi mukaan on lisätty mahdollisuus rakentaa omia pelikenttiä ja pelata muiden pelaajien jakamia tasoja. Nämä ominaisuudet ovat vielä tässä vaiheessa beta-versioita, mutta tasojen rakentelu ja muiden pelaajien kehittämät haasteet tuovat rutkasti lisätekemistä sittenkin, kun pääpeli on kaluttu puhki.

Humanitysta on vaikea keksiä moitittavaa. Ohjaustuntuma on välillä vähän turhankin ”liukas”, joten koira tulee usein pudonneeksi laidan yli tai kuiluihin. Tällä ei tosin ole mitään seurauksia, joten se ärsyttää vain kaikkein tiukimmissa pelitilanteissa. Joskus myös kamerakulmat tuntuvat olevan pelaajaa vastaan, mutta näitä tilanteita on vain muutamia.

Visuaalisesti Humanity on suunniteltu pikemminkin käytännöllisesti kuin koreilevasti, mutta minimalistisessa tyylissä ja sulavasti vyöryvissä ihmisvirroissa on myös kauneutta. Vaikea tosin arvioida, kuinka tuhansittain tulvivat ihmismassat toimivat kevyemmällä raudalla tai PS4:llä, mutta ainakin uudemmalla Pleikkarilla ihmisten paljous on parhaimmillaan huikeaa katsottavaa.

Kaiken kaikkiaan Humanity on äärimmäisen hyvä pulmapeli. Se on jatkuvasti kekseliäs, pitkä muttei suinkaan ylipitkä ja haastava muttei epäreilu – ja  mikä tärkeintä, aivan tolkuttoman viihdyttävä. Tarina ja sen teemat kohottavat sitten pelikokemuksen pelkkää puzzle-ratkontaa korkeammalle tasolle.

Humanity painiskelee ihmiskunnan suurten kysymysten, kuten vapaan tahdon, kilpailun, sotimisen, teknologian ja loputtoman kasvun kanssa. Mitä se niistä sanoo, on sitten ihan liian vaikea kysymys vastattavaksi. Mutta näitä pohdiskellessa voi yrittää vielä kerran saada kaikki Goldyt pelastettua. Ja sitten vielä kerran ja vielä kerran…

HUMANITY

Arvosana: 5/5

”Humanity on aivonystyröitä kutkuttava, täydellinen pulmapeli, jossa koira johtaa koko ihmiskunnan kulkua.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat