Uusimmat

Arvostelu: Judgmentia voi suositella kaikille Yakuza-pelien faneille sen pienistä bugeista huolimatta

27.06.2019 20:40 Henrik Savonen

Pieneksi käyvässä Kamurochossa riittää vielä tilaa loistaville tarinoille.


Julkaisu: 25.6.2019
Studio: Ryu Ga Gotoku Studio
Julkaisija: Sega
Pelaajia: 1, minipeleissä 1-2
Ikäraja: K18
Peliä pelattu: Yli 20 tuntia


Lännessäkin suositun Yakuza-sarjan maailmaan palaileva sivuosa, Judgment, sivuaa Japanin alamaailmaa lain oikeammalta puolelta. Vaikka Judgment turvautuu osittain jo aiemmista peleistä tuttuun sisältöön, onnistuu se kuitenkin luomaan uutta perspektiiviä Kamurochon kaduille mukaansatempaavan tarinan avulla.

Pelissä seurataan juristin hommat taka-alalle jättänyttä yksityisetsivä Takayuki “Tak” Yagamia. Pelin tapahtumat sijoittuvat Yakuza-peleistä tutulle, Tokion kuvitteelliselle Kamurochon alueelle, jossa yakuza-klaanien yhteenotot ovat yhtä arkipäivää kuin pääsarjassaankin. Tehtävien saralla rötöstely ja muu älämölö on kuitenkin vaihtunut tällä kertaa hieman asiallisempiin toimeksiantoihin, kuten todisteiden etsimiseen ja niillä todistamiseen, joskin hieman lain harmailla poluilla sivuten.

Yagami saa tutkittavakseen Kamurochon aluetta riivaavan sarjamurhaajan, joka jättää uhrinsa lojumaan silmät päästä kaivettuna. Epäiltyjen listalle on päässyt Matsugane-perheen kapteeni Kyohei Hamura, joka turvautuu Yagamiin ja tämän etsivätoimistoon todistaakseen syyttömyytensä. Aluksi vain tehtävänä muiden joukossa suoritettava tapaus leviää kuitenkin odotettua suurempiin mittoihin ja syöksee Yagamin keskelle klaanien välisiä konflikteja, muodostuen lopulta tälle myös astetta henkilökohtaisemmaksi urakaksi.

Ensimmäisillä pelitunneilla pelin juonikuviot saattavat tuntua hieman kankeilta ja tuotapikaa kolutuilta. Siinä toisen luvun kohdilla tarinassa päästään kuitenkin jo hyvään vauhtiin. Yksinomaan Yagamilla tahkottava seikkailu ei jää myös vain yhtä sankaria pönkittäväksi kasvutarinaksi, sillä myös muut pelissä tavatut hahmot saavat hyvin ruutuaikaa, jäämättä näin pelkäksi pintaraapaisuksi. Peli on pelattavissa niin englanniksi kuin alkuperäiskielellään japaniksi puhuttuna.

Taistelumekaanikoiltaan Judgment on sitä samaa, mitä Yakuza-peleissä on tottunut näkemään.

Kazuma Kiryulta tutut lyönti-, potku- ja tarttumaliikkeet sujuvat siis hyvin myös Yagamilta. Yakuza 0:n tapaan hahmo kykenee vaihtamaan taistelutyyliään lennosta kahden vaihtoehdon väliltä. EX-mittarin paukkuessa tappiin pelaaja saa myös käytettäväkseen erikoishyökkäyksiä, jotka myös vaihtelevat lähiympäristön ja aseena käytettävien esineiden mukaan. Kontrollit ovatkin siis likimain tuttua kauraa sarjan veteraaneille, joskin helposti omaksuttavissa uusienkin pelaajien käsissä. Mikäli nyrkistä meinaa kuitenkin tulla aivan joka kulman takaa, voi oloa keventää helpommalla vaikeustasolla – myös aloitetun läpipeluun aikana.

Sarjan peleistä tutun turpaanvedon lisäksi Judgment laajentaa tehtäväkirjoa tutkimiseen ja todisteiden kaiveluun painottuvalla tekemisellä. Näistä osa tuntui ajoittain melko puuduttavalta, joskin päähahmon ammattitaustan huomioiden peliin siltikin istuvalta. Pelaaja päästetään esimerkiksi nuuskimaan rikospaikkoja veriläikkien ja muiden huomiotahrojen toivossa sekä seuraamaan annettua kohdetta todisteiden saamiseksi. Luvassa on myös niin todisteiden kuin vastalauseidenkin esittämistä hieman Ace Attorneyn hengessä. Muutamia päätehtävien uusia elementtejä on sisällytetty myös sivutehtävien varrelle.

Mitä Judgmentin muuhun puuhasteluun tulee, kumpuaa Kamurochossa yhtä sun toista tekemistä juonikuvioista taukoa pitäville.

Sivutehtäviä värittävät erilaiset aktiviteetit aina siviilien ongelmien auttamisesta mahjongiin, pokerinpeluuseen sekä drone-lennokeilla käytäviin kilpailuihin. Halutessaan pelaaja voi myös kuluttaa aikaansa Yakuza-peleistäkin tutuilla Club Sega -pelihalleilla, jotka tarjoilevat pelattavaksi muun muassa Fighting Vipersin ja Virtua Fighter 5:n kaltaisia Sega-helmiä. Näistä osa paljastui vieläpä aivan täysverisiksi arcade-versioiksi. Pelihalleissa pelatut ilmestyvät saataville myös päävalikon minipelit-osioon, jossa esimerkiksi VF5:n pariin voi palata mäiskimään yhdessä kaverin kanssa.

Pelin ydin on kuitenkin pyritty pitämään tarinassa. Sivutehtäviä ilmestyi Yagamin puhelimen kautta nähtävään side case -kansioon siis melko harvakseltaan ja lähinnä sitä mukaan, miten itse päätehtävissä jaksaa edetä.

Viimeisimmissä Yakuza-peleissä päästiin jo vierailemaan muuallakin päin Japania, kuten Okinawassa. Judgment on sen sijaan päättänyt kunnioittaa ensimmäisten osien linjaa ja setviä  tapahtumansa Kamurochon sisällä. Vaikka alueella piisaakin jälleen aktiviteettia suuntaan jos toiseenkiin, saattaa lopulta hyvinkin pienen alueen kadut käydä tympimään parin tunnin raatamisen jälkeen. Myös kaupunkialuetta halkovien, näkymättömien seinien olisi toivonut jo jääneen kenttäsuunnittelun historiaan.

Sarjan aiemmat osat perin pohjin kolunneet viihtynevät kuitenkin taas alueen kulmilla kuin kotonaan. Lisäksi mukaansa tempaiseva tarina piti ainakin allekirjoittaneen otteessa loppuun asti, vaikkei niinkään peliympäristö itse – erityisesti paria lukua myöhemmin – olisi pitänyt enää mielenkiintoa yllä.

Judgmentin kantavaksi voimaksi nousee eittämättä sen erinomaiseksi kirjoitettu, omillaan kantava tarina, joka lisäilee myös uutta ja kaivattua eloa noin muuten lähes ennallaan pysyneen Kamurochon kaduille. Alkupuolen laahailusta päästyään pelistä paljastuu henkeäsalpaava seikkailu, joka onnistuu kantamaan useita lankoja samanaikaisesti kasassa aina loppumetreille saakka. Koska kyseessä ei ole mikään suora jatko-osa, voi peliä helposti suositella myös Yakuza-peleihin aiemmin tutustumattomille. 

JUDGMENT

”Judgmentin hyväksi kynäilty tarinankerronta ei anna pelin pienten vikojen hidastaa menoa.”

Henrik Savonen

Muropaketin uusimmat