Uusimmat

Arvostelu: Luna The Shadow Dust on visuaalisesti upea point & click -peli, jolla on kuitenkin yksi iso ongelma

19.02.2020 20:05 Ilari Hauhia

Käsin piirretty animaatio ja siihen perustuvat point & click -pelit ovat ajaton klassikkogenre. Tuore Luna The Shadow Dust on erittäin hyvä esimerkki upeasti esitetystä pelimaailmasta, mutta sen tarjoamat pulmapähkinät olisivat kaivanneet vielä hieman miettimistä.


Julkaisupäivä: 13.2.2019
Studio: Lantern Studio
Julkaisija: Coconut Island Games
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arvostelua varten: 4,5 tuntia


Luna The Shadow Dust heittää pelaajan kirjaimellisesti keskelle pelimaailmaa selittelemättä liikaa.

Nimetön, Adventure Timen Finnia muistuttava huppupäinen nuori poika tippuu ilmojen halki, kunnes maaginen voima ottaa kopin ja laskee pojan hellästi maan kamaralle. Lähistöltä löytyy ovi, joka ei aluksi näytä johtavan minnekään, kunnes sen ympärille syntyy yhtäkkiä valtava taivaisiin saakka kurottava torni.

Tästä alkaa pojan matka kohti korkeuksia. Alkuminuuttien jälkeen pelaaja pelastaa tornista myös maagisen kissan, jolle puolestaan Adventure Timen Jake lienee toiminut inspiraationa. Yhdessä parivaljakko jatkaa kipeämistään huone kerrallaan yhä ylemmäs ja ylemmäs, tietämättä mitä huipulla odottaa.

Luna The Shadow Dustissa tornin jokainen huone on yksittäinen pulma, joka täytyy ratkaista, jotta matkaa pääsee jatkaamaan. Huppupäinen poika kävelee toisesta ovesta sisään, mutta huoneesta eteenpäin johtava ovi on joko lukossa tai muuten tavoitettamattomissa. Pulman ratkaiseminen avaa lukon tai muulla tavoin päästää kaksikon eteenpäin.

Luna The Shadow Dustin pelimaailma on yksi kauneimmista, mitä olen koskaan kohdannut. Käsin piiretyt tasot ovat kuin lasten satukirjoista, ja ne ovat täynnä hauskoja yksityiskohtia. Useissa tasoissa leikitellään valoilla ja varjoilla ja tornin huoneet huokuvat kodikasta tunnelmaa, josta pysähtyy mielellään nauttimaan.

Taustalla soiva soundtrack on yhtä lailla upeaa kuunneltavaa, ja osassa tasoista pelimusiikki on yhdistetty huoneisiin erittäin kauniisti. Esimerkiksi yhdessä huoneessa pelaajan täytyy muodostaa taikakissoista kuoro. Kun se on valmis, laulavat kissat sävelmän, jota tekee mieli jäädä kuuntelemaan pidemmäksikin aikaa. Luna The Shadow Dustia kannattaakin ehdottomasti pelata kuulokkeet päässä tai hyvälaatuisten kaiuttimien kanssa.

Pelissä nähdään varsin harvoja hahmoja, eivätkä ne puhu tai kirjoita kertaakaan koko tarinan aikana. Sen sijaan kaikki kommunikaatio käydään symboleiden ja eleiden avulla. Ratkaisu on ymmärrettävä ja se sopii pelin tyyliin, mutta ikävä kyllä siihen liittyy myös Luna The Shadow Dustin pahin ongelma.

Osa pulmista on jokseenkin epäloogisia, eikä niiden ratkaisuun ole oikein muuta tapaa kuin asioiden kliksuttelu niin kauan, että toivottuja asioita alkaa tapahtumaan. Esimerkiksi eräässä pulmassa rotalle täytyy osata syöttää oikeaa ruokaa, jotta se osaa maagisesti hönkiä liekkejä tien katkaisevaan piikkipensaaseen. Rotan päälle täytyy myös ymmärtää hypätä tai muuten mitään ei tapahdu.

Pelimaailmaan on myös kätketty pienen pieniä vihjeitä, joita ei välttämättä huomaa ensisilmäyksellä tai joita ei tajua vihjeiksi. Eräässä toisessa pulmassa pelaajan täytyy osata kävellä oikeista ovista oikeassa järjestyksessä. Voi mennä hetki, ennen kuin pelaaja ymmärtää, että seinille ripustetut taulut katsovat aina siihen suuntaan, mistä seuraava ovi löytyy.

Outoa logiikkaa noudattelevat pulmat ovat yleinen kompastuskivi point & click -peleille, ja ikävä kyllä myöskään Luna The Shadow Dust ei onnistu välttämään tuttua ansaa. Kaikeksi onneksi suurin osa noin neljästä viiteen tuntia kestävän seikkailun huoneista on kuitenkin kohtuullisen järjellisiä tai ainakaan niiden ratkaiseminen klikkailemalla satunnaisesti ei vie tuhottomasti aikaa.

Myös Luna The Shadow Dustin tarina kärsii paikoin liiasta mystisyydestä.

Kertomuksesta voi olla vaikea saada kiinni, kun kaikki selitetään epäsuorasti symboleiden ja pelimaailman yksityiskohtien kautta. Uudelleenpeluuarvoa Luna The Shadow Dustilla ei juuri ole, mikä alleviivaa sen lyhyehköä kestoa. Toisaalta peli maksaa muutenkin vain 20 euroa, jonka maksaa ilolla upeasta ja valtavirrasta eroavasta pelikokemuksesta.

Pienistä puutteistaan huolimatta Luna The Shadow Dust on loistava peli rauhalliseen koti-iltaan. Sen hidas tempo, kauniit musiikit ja upea käsinpiirretty pelimaailma antavat pelaajalle mahdollisuuden hengähtää kiireen keskellä ja syventyä maagiseen unimaailmaan.

LUNA THE SHADOW DUST

Luna The Shadow Dustin satumainen maailma on kokemisen arvoinen, vaikka sen tarjoamat pulmat eivät aina olekaan loogisimmasta päästä.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat