Uusimmat

Arvostelu Talven hittipeli Palworld lainaa Pokémoneilta härskisti, mutta ei se haittaa

28.01.2024 15:07 Ilari Hauhia
Palworld

Kuva: © Pocketpair

Palworld on noussut hetkessä käsittämättömäksi hittipeliksi. Räjähtäneelle suosiolle on hyvät perustelut, sillä Palworld on outo, mutta hauska sekoitus Pokémonia, aseita ja selviytymistä. Parhaimmillaan peli on koettuna ystävien kanssa.


Julkaisupäivä: 19.1.2024
Studio: Pocketpair
Julkaisija: Pocketpair
Saatavilla: PC (testattu), Xbox
Ikäraja: K-12
Pelaajia: 1 + online co-op
Peliä pelattu arviota varten: noin kahdeksan tuntia


Palworld on eittämättä outo peli. Kauniisti sanottuna kyseessä on Ark: Survival Evolvedin kaltaisten selviytymispelien ja Pokémonin sekoitus, jossa yhdistellään oman tukikohdan rakentelua, resurssien keräämistä sekä maailmaa asuttavien Pal-olioiden nappaamista.

Outous tulee siitä, kuinka Palworld yhdistelee söpöjä Pal-kaveruksia väkivaltaan.

Siinä missä Pokémonissa pokémonien nappaaminen hoidetaan lapsiystävällisesti otusten välisissä kamppailuissa, juostaan Palworldissä Palsphere-pokepalloihin napattavien Palien kimppuun veitsen kanssa tai vaikkapa rynnäkkökiväärillä ampuen. Samalla jo napatut Palit voivat tietysti antaa oman osansa tulitukena omilla kyvyillään. Yhtä lailla aseista ja Pal-taistelukavereista on hyötyä myös silloin, kun tietokoneen ohjaamat roistot hyökkäävät pelaajan tukikohtaan ja tunkeilijat on pysäytettävä raa’alla voimalla.

Viittaukset Pokémoniin ovat muutakin kuin hienovaraisia.

Usean Palin kohdalla yhdennäköisyys Pokémoneihin on enemmänkin kuin vain inspiraatiota, ja välillä kopiointi vaikuttaa lähes häikäilemättömältä. Lakijuttua Pocketpairin ja Nintendon välille ei näillä näkymin kuitenkaan ole syntymässä, joten suoranaisesta plagioinnista ei ainakaan oikeudellisessa näkökulmassa ole kyse. Palworld ottaa muutenkin runsaasti pesäeroa Pokémoniin esimerkiksi sillä, että nälkäinen pelaaja voi kirjaimellisesti teurastaa Palin ja popsia sen suihinsa.

Palworld

Kuva: © Pocketpair

Selviytymistä ja tehdastyötä

Vaikka Palien ja Pokémonien yhdennäköisyys on selvää, ei Palworld ole silti mikään suora Pokemon-kopio, vaan peli on pelimekaniikkojen puolesta lähempänä Ark: Survival Evolvedia ja muita selviytymisgenren pelejä. Pelaaminen on pitkälti resurssien keräämistä, ja alkuvaiheessa paljon aikaa kuluu esimerkiksi puun keräämiseen tukikohdan rakentamista varten.

Tukikohdan kehittäminen on koukuttavaa. Pal-kaverukset voi orjuutt… – anteeksi – laittaa töihin omassa tukikohdassa, jolloin esimerkiksi vesityypin Palit voivat huolehtia kasvien kastelusta ja tulityypin Palit uunin pitämisestä lämpöisenä. Pelin edetessä omaan tukikohtaan voi rakentaa jopa liukuhihnoja, jotka tuottavat esimerkiksi ammuksia automatisoidun tehtaan tavoin. Suuri osa hauskuudesta onkin Palien hyödyntäminen niin, että oma tukikohta toimii mahdollisimman automaattisesti.

Pelaaminen muuttuu vielä huomattavasti hauskemmaksi, mikäli mukaan saa houkuteltua lisää pelaajia. Yhdessä kavereiden kanssa esimerkiksi resurssien kerääminen on vähemmän työlästä ja pelaamisen taustalla on mukava jutella mukavia vaikkapa Discordissa, sekä miettiä esimerkiksi sitä, kuinka oman tukikohdan tehtaan saisi optimoitua vielä pidemmälle. PvP-elementtejä Palworld ei vielä sisällä, mutta pelaajien väliset kamppailut ovat kyllä luvassa peliin myöhemmin.

Pelimaailma on laaja ja siinä seikkailu on hauskaa. Erityisen mukavaksi pelaaminen muuttuu siinä vaiheessa, kun pelaaja saa käyttöönsä mahdollisuuden ratsastaa ja lentää napattujen Palien kyydissä. Tarjolla on paljon erilaisia alueita, joilta voi kerätä uusia resursseja, joiden avulla voi luoda uusia tarvikkeita, jotka puolestaan mahdollistavat tukikohdan kehittämisen ja entistä laajemman seikkailun sekä samalla uusien Palien kohtaamisen. Juuri tämä kierre koukuttaa Palworldin pelaamiseen.

Palworld

Kuva: © Pocketpair

Hauska jo Early Accessissa

Monet karsastavat Early Access -pelejä, sillä usein ennakkotestaukseen julkaistaan todella pahoja raakileita joiden pelaaminen ei juuri tuota iloa. Palworldin tapauksessa jo early accessiin julkaistu versio tarjoaa kattavasti tehtävää ja paljon ominaisuuksia, ja pelaaminen on aidosti hauskaa jo tässä vaiheessa.

Myös teknisesti Palworld on jo kohtuullisen hyvässä kuosissa.

Vaikka pelissä on luonnollisesti bugeja, eikä ruudunpäivitysnopeus pysy aina kovin tasaisena, on pelaaminen kokonaisuudessaan hauskaa eivätkä tekniset ongelmat ole liian ärsyttäviä että ne estäisivät itse pelaamisesta nauttimista. Peli näyttää muutenkin graafisesti ihan kivalta, monilta osin jopa paremmalta kuin Switchille julkaistut ”oikeat” Pokémon-pelit.

On kiinnostavaa nähdä, kuinka Palworld kehittyy tulevaisuudessa. Pelin suosio on ollut lähes käsittämättömän kova, ja se nousi hetkessä Steamin kaikkien aikojen toiseksi suosituimmaksi peliksi yli kahdella miljoonalla yhtäaikaisella pelaajalla. Peliin luvatut sisältöpäivitykset, kuten mainittu PvP-taistelu, ovat lupaavia ja tekevät kokemuksesta varmasti nykyistäkin monipuolisemman.

Palworld

Kuva: © Pocketpair

Toisaalta voi olla, että räjähtävää suosiota seuraa myös pelaajien nopeasti hiipuva kiinnostus.

Esimerkiksi Valheim oli pari vuotta sitten jonkin aikaa huikea hitti, jonka suosio kuitenkin hiipui sangen nopeasti ja peli poistui parrasvaloista. Syynä tähän saattoi olla osaltaan se, että peliin julkaistiin uutta sisältöä kohtalaisen verkkaisesti, ja peliin uppoutuneet pelaajat menettivät kärsivällisyytensä ja mielenkiintonsa. Jos Palworldin päivitysrytmi pysyy vauhdikkaana, saattaa se välttää saman sudenkuopan.

Mikäli selviytymisen ja Pokéilun sekoittava pelikonsepti kuulostaa hauskalta idealta, voi Palworldin pariin hypätä siis suosiolla vaikka heti. Hittipelin pariin on myös juuri nyt todennäköisesti helpompi houkutella pelikavereita, jotka tekevät kokemuksesta huomattavasti hauskemman. Kannattaa kuitenkin muistaa, että toistaiseksi Steam- ja Xbox / Xbox Game Pass -versioiden välillä ei ole yhteispeluuta, ja Xbox-versiot saavat muutenkin hitaammin päivityksiä.

PALWORLD (EARLY ACCESS)

Arvosana: 4/5

”Palworld on hauska selviytymispeli, joka yhdistää tuttuun resurssien keräämiseen ja rakenteluun Pokémon-henkistä Palien nappaamista.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat