Uusimmat

Arvostelu Upealta näyttävä The Last of Us Part I on vuoden turhimpia pelijulkaisuja

31.08.2022 18:00 Tuukka Hämäläinen

The Last of Us Part I on erinomainen tapa kokea moderni peliklassikko PlayStation 5:llä, mutta peli tuntuu aivan samalta kuin ennenkin.


The Last of Us Part IJulkaisupäivä: 2.9.2022
Studio: Naughty Dog
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla: PlayStation 5
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arviota varten: 6 tuntia


The Last of Us Part I -uusintaversiosta liikkui huhuja jo ennakkoon, mutta koko projekti on pohjimmiltaan pienoinen yllätys. Naughty Dogin alkuperäisestä klassikkopelistä on kulunut aikaa vasta yhdeksän vuotta, ja se myös remasteroitiin näyttävästi PlayStation 4:lle vuonna 2014. Pari vuotta sitten olisi ollut vaikea arvata, että juuri tästä pelistä ilmestyisi taas uusi versio ja näin nopeasti.

Nyt The Last of Us on kuitenkin pistetty jälleen uuteen uskoon, tällä kertaa PlayStation 5:lle, ja myös PC-käännös on tulossa lähitulevaisuudessa. Huomiota ja kritiikkiäkin on herättänyt etukäteen se, että vanhan pelin kierrätystä myydään täyteen 79,95 euron hintaan.

The Last of Us on paikkansa lunastanut pelihistoriassa, eikä itse pelin arviointi uudelleen vuonna 2022 tunnu oikein mielekkäältä. Tämä arvostelu keskittyykin lähinnä PS5-käännökseen.

Lyhyesti voi kuitenkin todeta, että The Last of Us on edelleen maineensa veroinen mestariteos, jonka tarina on vaikuttava ja pelattavuus erinomainen. Nyt ilmestyvä PS5-versio on täysin uskollinen alkuperäiselle, joten se on ehdottomasti pelaamisen arvoinen uusille pelaajille. Mutta jos The Last of Us on tullut kaluttua läpi jo pariin kertaan, saattaa uutukaisesta jäädä rahastuksen maku suuhun.

Heti alkuun käy selväksi, että The Last of Us Part I ei ole niinkään remake kuin remasterointi. Pelin kaikki osat ja ominaisuudet ovat ennallaan, eikä niihin ole tehty mitään muutoksia tai esimerkiksi lisätty The Last of Us Part II:n (2020) uusia mekaniikkoja vanhojen rinnalle.

Pelillisesti uutukainen on siis alkuperäistä vastaava. Sen kerrotaan kyllä olevan ”rakennettu uudelleen PS5:lle”, mutta tämä on tehty niin, ettei pelituntumassa ole mitään eroa.

The Last of Us Part I:n uudistukset ovatkin lähes yksinomaan visuaalisia, mutta ne kyllä erottaa. Hahmomallit ja kasvojen animaatiot ovat elävämmät, ja etenkin välivideot ovat todella vaikuttavaa jälkeä. Uudistukset tukevat pelin tarinaa ja dramaattisia hetkiä, mutta itse pelitilanteessa niitä ei tule ajatelleeksi.

Oikeastaan ainoa pelaamiseen vaikuttava uudistus ovat entistä dynaamisemmat valoefektit, jotka tekevät etenkin hämäristä kohtauksista intensiivisempiä. Pelin tekstuurit ja pienet yksityiskohdat ovat myös upeaa jälkeä, ja pelimaailmaa pysähtyy välillä erikseen ihailemaan tai taltioimaan Photo Modella.

Mutta valtaosan ajasta The Last of Usin uutta versiota pelaa aivan kuin vanhaakin versiota, eikä uudistuksia tule edes ajatelleeksi. Se tekee koko päivityksestä vähän kyseenalaisen.

DualSense-ohjaimen haptiset värinät ja adaptiiviset liipaisimet ovat kyllä käytössä, mutta nämäkään lisäefektit eivät suuremmin säväytä. Monissa peleissä on jo käytetty DualSenseä tehokkaasti, mutta The Last of Us Part I:ssa sain erikseen kiinnittää huomiota tähän ja fiilistellä ohjaustuntumaa, että huomasin mitään erityistä.

Toivoin kovasti The Last of Us Part I:n tuovan jotain uutta klassikkopeliin, mutta niin ei vain käynyt. Naughty Dogin uusi käsittely tekee pelistä jälleen hieman vaikuttavamman, mutta aiempi The Last of Us Remastered oli jo ajalleen poskettoman kaunis peli, joka toimii nykyisilläkin alustoilla. Uusi julkaisu tuntuu siis jotenkin tarpeettomalta, vaikka se onkin kaunis kuin mikä ja toimii erittäin hyvin.

Tätä ei pidä ymmärtää The Last of Usin kritiikiksi, sillä kuten sanottu, peli on edelleen mestariteos. The Last of Us Part I onkin ehdottomasti uusille pelaajille suositeltava versio pelistä. Mutta jos olet jo pari kertaa Joelin ja Ellien tarinan tarponut läpi, kannattaa odottaa alennusmyyntiä tai jättää tämä versio kokonaan väliin.

THE LAST OF US PART I

Arvosana: 4/5

”The Last of Us on vieläkin upea toimintaseikkailu, mutta PS5-versio tuntuu ylihintaiselta ja turhalta.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat