Uusimmat

Arvostelu Like a Dragon: Ishin tuskin tuo Yakuza-pelisarjalle uusia faneja

28.02.2023 16:00 Tuukka Hämäläinen

Like a Dragon: Ishin on uusintaversio liki 10-vuotiaasta pelistä, eikä se tunnu vuoden 2023 peliltä edes PlayStation 5:llä. Samuraiseikkailu viihdyttää hetkittäin, mutta hidas ja toisteinen peli ei ole kaikille.


Like a Dragon: IshinJulkaisupäivä: 21.2.2023
Studio: Ryu Ga Gotoku Studio
Julkaisija: Sega
Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 5 (testattu), Xbox One, Xbox Series X/S
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arviota varten: 9 tuntia


Yakuza-pelisarja vaihtoi hiljattain virallisesti nimensä muotoon Like a Dragon, mitä se onkin ollut kaiken aikaa Japanissa. Ensimmäinen tällä nimellä julkaistu uusi peli on kuitenkin remake vuodelta 2014, pääsarjan historiallinen spin off -peli Like a Dragon: Ishin!

1800-luvulle sijoittuvan Like a Dragon: Ishinin päähahmo on samurai Sakamoto Ryoma, joka tulee alkumetreillä lavastetuksi oppi-isänsä murhasta. Ryoman adoptoinut ronin oli perustanut vastarintaliikkeen, ja kun Ryoma lähtee kostoretkelle, ajautuu hän keskelle juonittelua Japanin tulevaisuudesta.

Tunnustan heti kättelyssä, että en ole pelannut aiempia Yakuza-pelejä, mutta sarjan pääpiirteet näyttävät olevan läsnä myös Ishinissä. Päätarinan ohella tarjolla on runsaasti sivutehtäviä, minipelejä ja tutkittavaa. Kaikki Ishinissä on myös niin överiä ja suureellista kuin osasin odottaakin – unohtamatta älyttömiä hetkiä.

Ishin on virallisesti ”uusintaversio”, mutta peliä ei suuresti ole lähdetty uudistamaan alkuperäisestä versiosta. Niinpä ikä painaa Ishinissä niin pelisuunnittelun kuin ulkoasunkin osalta. Tekstuurit ovat huippuluokkaa, mutta hahmomallit, animaatio ja pelimaailma eivät pääse samalle tasolle. Lisäksi avoin pelimaailma on nykystandardein hyvin pieni ja monin paikoin ankea. Samaten välivideot eivät varsinaisesti päätä huimaa näyttävyydellään, vaikka Ishinillä on myös kauniit hetkensä.

Välivideoiden ja dialogin määrässä Like a Dragon: Ishin on samaa luokkaa Metal Gear Solid -pelien kanssa, mutta sillä erotuksella, että ainakin MGS:n videoissa tapahtui enemmän. Ishinin tarinaa kuljetetaan eteenpäin pitkissä dialogeissa, joissa ei yleensä tapahdu juuri muuta kuin muutaman hahmon seisoskelua paikassa tai toisessa. Niitä katsoakseen täytyy olla todella mukana tarinassa tai muuten ajatus lähtee harhailemaan.

Pelin tarina on sinänsä ihan passelia samurai-seikkailua, josko nyt ei mitään kovin omaperäistä. Sitä seuraa ihan ilokseen, mutta etenkin sivutehtävissä kaikuva, idealistinen lässytys ”maailman muuttamisesta” tuntuu kovin sisällöttömältä. Peli yrittää punoa tarinaa oikeudenmukaisuudesta sanomatta kuitenkaan mitään konkreettista.

Parhaiten Like a Dragon: Ishinissä toimii hack and slash -taistelu. Taistelutyylejä on neljä, ja niissä yhdistellään miekalla huitomista, ammuskelua ja paljain käsin hutkimista. Taistelut ovat sopivan nopeatempoisia, ja kykyjä kehittämällä niihin saa entistä enemmän monipuolisuutta. Pelin edetessä tosin perustaistelut muuttuvat suhteettoman helpoiksi verrattuna tarinan suurempiin taisteluihin, mutta tämä ei varsinaisesti häiritse.

Like a Dragon: Ishin loistaa taisteluiden lisäksi pienissä, usein vähän hassuissa yksityiskohdissa. Hauskimmat hetket löytyvät sivutehtävistä, jotka tosin harmittavan usein ovat pelkkiä tekosyitä jälleen yhdelle tappelulle. Vaihtelua tuovat minipelit ovat myös vaihtelevan mielekkäitä: esimerkiksi 1800-luvun versio karaokesta on huvittava rytmipeli, mutta kalastus taas on turhauttavan epätarkkaa.

Kaikkine sisältöineen Like a Dragon: Ishin tuntuu pitkältä kuin nälkävuosi, etenkin jos ei keskity pelkkään päätarinaan. How Long to Beatin mukaan jo pelkkä päätarina on vienyt pelaajilta yli 20 tuntia, ja suoraan sanoen pelkkiin päätehtäviin keskittymällä missaa olennaisimman osan peliä. Jos siis samurai-hommiin lähtee, kannattaa varata reilusti peliaikaa.

Like a Dragon: Ishinin suurimmat miinukset ovat vanhahtava ulkoasu ja pelisuunnittelu. Myös videoiden ja dialogien hidas tempo voi käydä nykyaikaisiin peleihin tottuneiden hermoille. Todennäköisesti Like a Dragon: Ishin onkin herkkua vain vannoutuneille Yakuza-faneille, eikä se vaikuta parhaalta mahdolliselta sisäänheittopeliltä muuhun pelisarjaan.

LIKE A DRAGON: ISHIN!

Arvosana: 3/5

”Like a Dragon: Ishin! tuntuu vanhalta, mutta tarjoaa parhaina hetkinä viihdyttävää samurai-seikkailua.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat