Uusimmat

Battlefield Vietnam (PC)

12.04.2004 00:00 Mikko Matilainen

Toinen maailmansota on inspiroinut pelien kehittäjiä varmasti enemmän kuin mikään muu tapahtuma. Call of Dutyn ja Medal of Honorin kaltaiset pelit ovat tuoneet sodan kauhut kotimonitoreille yhä uudestaan ja uudestaan. Kun edellä mainitut keskittyvät pääasiassa yksinpelikokemukseen, on tarjolla ollut myös selvästi moninpeliin keskittynyt Battlefield 1942, joka on nyt saanut seuraajan. Battlefield Vietnam heittää pelaajan Vietnamin sotaan jenkkien ja paikallisten sissien välisiä konflikteja selvittelemään. Toinen maailmansota on siis jäänyt taakse, mutta ovatko pelin edeltäjää vaivanneet ongelmatkin historiaa?

Battlefield Vietnamin yksinpeliosuus on onneton. Varsinaista kampanjaa pelissä ei ole ollenkaan, vaan taistelut käydään yksittäisillä taistelutantereilla botteja vastaan. Yksinpelikentät ovat samoja kuin moninpelissä, joten botteja vastaan pelaaminen kelpaa lähinnä pelialueiden opetteluun. Vihollisten tekoälykään ei ole kovin erikoinen, joten on täysin turha ostaa Battlefield Vietnamia yksinpeliä varten. Siihen hommaan kannattaa valita mieluummin vaikkapa kaikin puolin loistava Call of Duty.

Battlefield Vietnamin yksi erikoisuus ovat ajoneuvot, joita tästä pelistä löytyykin reilusti. Jalkapatikassa kulkeminen on tietysti yksi vaihtoehto, mutta kun vaihtoehtona on mahdollisuus kaahata tankilla, hävittäjällä tai vaikkapa veneellä, on valinta usein selvä. Ajoneuvojen fysiikanmallinnus ei ole lähelläkään realistista, vaan joka asiassa on otettu huomioon mahdollisimman hyvä pelattavuus. Tankitkaan eivät ole mitään kaiken kestäviä ylitehokkaita tappokoneita, vaan niissäkin on omat miinukset. Uutuutena mukana ovat helikopterit, joiden avulla voi jopa kuskata muita ajoneuvoja ilmateitse paikasta toiseen.

Ajoneuvojen ja normaalien aseiden välinen tasapaino on varsin hyvä, mutta samaa ei voi sanoa jenkkiarmeijan ja vietkongin sissien välisestä tasapainosta. Jenkit nimittäin tuntuvat omaavan huomattavasti vastapuolta paremmat varusteet, joka toki on realistista, mutta pelaamisen kannalta turhauttavaa. Moninpelistä katoaa osa mielenkiintoa, kun toinen osapuoli on selkeästi toista parempi. Jonkinlainen päivitys olisi paikallaan.

Myös pelin tekniikasta löytyy valittamisen aihetta. Vaikka Battlefield 1942:n pelimoottoria on pistetty uusiksi, on peli silti raskas ja lataustauot ovat pitkiä. Myös nettikoodi on parantunut jonkin verran, mutta verkkoviive on edelleen pieni ongelma. Grafiikka on hyvää kaikilta osin. Kenttäsuunnittelukin on pääosin onnistunut ja äänimaailmakin toimii. Erityiskiitosta on annettava ääniraidalle, jolta löytyy todellista 60-70-luvun klassikkokamaa, jota ollaan kuultu useissa sotaleffoissakin. Musiikki tuo pelaamiseen elokuvamaisen tunnelman ja tästä isot propsit EA:lle.

Battlefield Vietnam on erittäin hyvä jatko-osa. Sen edeltäjän parhaat elementit ovat säilyneet ja mukaan on lisätty kasa uusia ominaisuuksia. Mitään maailmaa mullistavia uutuuksia ei kuitenkaan ole. Moninpelinä tämä on loistava, vaikkakin tiimit tuntuvat olevan pienessä epätasapainossa. Yksinpelistä ei valitettavasti ole juuri mihinkään.

Muropaketin uusimmat