Uusimmat

Battlefleet Gothic: Armada –ennakko – sotaa Warhammer-avaruudessa (PC)

20.04.2016 15:25 Miikka Lehtonen

Battlefleet Gothic: ArmadaTekijä: Tindalos Interactive
Julkaisija: Focus Home
Testattu: PC
Tulossa: PC – 21.4.2016
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, neliydinprosessori, 4 Gt muistia, 1 Gt DirectX 11 -näytönohjain, 10 Gt levytilaa
Pelaajia: 1, 2-?
Muuta: Kehitteilä oleva early access -peli, ladattava peli, hinta 39,99 euroa (Steam http://store.steampowered.com/app/363680/?l=finnish)
Pelin kotisivu: http://www.battlefleetgothic-armada.com
Testaaja: Miikka Lehtonen

 

Keisarillisen laivaston kuriirialus pyrkii epätoivoisesti kohti turvapaikkaa. Kyydissä on jotain kallisarvoista, joka ei saisi joutua vihollisten ksiin. Kuriiri ei kuitenkaan pääse koskaan perille.

Läheisen tähtisumun syövereissä kun piileskelee iloisten örkkimerirosvojen lippulaiva, jonka torpedoputket ovat jo auki ja jonka tykit valmistautuvat täyslaidalliseen. Waaagh!

Games Workshopin Battlefleet Gothic oli aivan tautisen hyvä miniatyyripeli. Se mallinsi Warhammer 40K –universumin avaruustaistelua kiinnostavalla ja tautisen koukuttavalla tavalla. Eikä ihme: BFG suunniteltiin mekaniikoiltaan samanlaiseksi kuin historiallista meritaistelua kuvaavat pelit.

Alukset ovat hitaita ja kankeita, ja niiden liikkumista täytyy suunnitella silmä tulevaisuuteen tuijottaen. Tämä ei ole mitään nopeatempoista refleksikaartotaistelua, vaan amiraalien välistä vääntöä. Ilahduttavasti Battlefleet Gothic: Armada siirtää huisin hyvän figupelin erinomaisesti tietokoneiden ruudulle.

Battlefleet Gothic: Armada

’Ere we go, ’ere we go, ’ere we go!

Battlefleet Gothic: Armada ilmestyy vasta kuun lopussa, joten tämä ei ole arvostelu. Pelailin kuitenkin betaversiota kuuden tunnin ajan niin ihmisiä kuin tekoälyäkin vastaan ja jo sen perusteella pystyn sanomaan, että kyseessä on erinomainen peli.

Betaversiosta ei löydy vielä yksinpelitarinaa, jossa seurataan pelin esikuvana toiminutta Gothic-sektorin avaruussotaa ihmisten imperiumissa uraputkea kulkevan komentajan perspektiivistä. Niinpä siitä en voi vielä sanoa kuin että sellainen on ja toivottavasti se on hyvä. Mutta tiedättekö, rehellisesti sillä ei ole mitään väliä, onko yksinpeli hyvä vai ei, sillä Battlefleet Gothic: Armada toimisi erinomaisesti puhtaana moninpelinäkin.

Moninpelissä – jota voi pelata joko toisia ihmisiä tai tekoälyn laivastoja vastaan – pelaaja kasaa itselleen laivaston haluamansa rodun riveissä. Tarjolla on kultaista keskitietä kulkeva ihmisten imperiumi, sekä näiden ikiaikaiset sielunviholliset, kaaoksen petturilegioonat. Kaaoksen laivat ovat vähän ketterämpiä ja heikompia kuin keisarillisessa laivastossa, joten niillä täytyisi harrastaa nopeaa liikkumista ja yrittää juoksuttaa hitaita imperiumin koiria kuin talutushihnassa.

Jos tällainen ei kiinnosta, tarjolla on myös kaksi muukalaisrotua: brittiläiset futishuligaanit mieleen tuovat örkkimerirosvot, sekä huipputeknologiaan luottavat, mutta vähälukuiset eldarit. Örkit tykkäävät tietenkin taistella niin lähietäisyydellä kuin mahdollista eldareiden luottaessa salamaiskuihin, joiden jälkeen singotaan taas karkuun ennen kuin uhri ehtii lyömään takaisin.

Valinta ei ole mitenkään lopullinen, sillä yhtä aikaa voi pyörittää useita laivastoja, mutta tiettyyn pisteeseen asti keskittyminen kannattaa. Jokaisen taistelun jälkeen siihen osallistuneet laivat keräävät kokemuspisteitä, mikä avaa mahdollisuuden kustomoida niitä ja niiden miehistöä. Tuunattu ja kokeneella miehistöllä varustettu alus saa merkittävän etulyöntiaseman suoraan telakalta purjehtineeseen paattiin verrattuna, mutta loppujen lopuksi taisteluita ei ratkaista numeroilla, vaan komentajan taidoilla.

Ei kannata antaa RTS-nimikkeen pelottaa pois Battlefleet Gothic: Armadan parista, sillä kyseessä on ihan oikea strategiapeli, joskin sujuvan pelattava ja tappavan addiktiivinen sellainen.

Battlefleet Gothic: Armada

30 astetta tyyrpuriin! Laukaiskaa torpedot!

Battlefleet Gothicissa taistelut käydään tavoitteet mielessä. Tarjolla on useita skenaarioita, joissa on aina hyökkäävä ja puolustava osapuoli. Joskus hyökkääjän pitää vaikka yrittää ninjata kallisarvoista lastia sisältävät kuljetusalukset vastustajan karttapuoliskolle kun taas puolustajan pitää runnuttaa ne päreiksi.

Ennen taistelua molemmat valitsevat skenaarioon sopivat laivat omasta laivastostaan, kuin figupelissä konsanaan. Mitä tylympi ja paremmin varusteltu laiva, sitä enemmän se vie pisteitä rajallisesta budjetista. Näin joutuukin tekemään vaikeita valintoja: otanko 171 pistettä maksavan lippulaivani, Da Duke of Orkin, vai olisiko fiksumpaa ottaa pari kevyempää alusta? Mitään yksiselitteistä vastausta tähän kysymykseen ei ole, vaan se riippuu tilanteesta, laivoista ja komentajan pelityylistä.

Sitten on aika sotia. Tempo on strategiaksi sangen nopea, mutta kaikki kestää silti melko kauan. Laivoissa on reippaasti inertiaa, eivätkä nopeat liikkeet onnistu kuin käyttämällä hyvin rajallisia ja ajan myötä palautuvia hätävoimavaroja. Niinpä Battlefleet Gothic: Armadassa kaikki täytyy suunnitella ennakkoon. Laivaa ei suunnata sinnepäin, missä vihollinen nyt on, vaan sinne, missä tämä tulee olemaan hetken kuluttua, ellei tämä muuta suuntaansa.

Pelaaminen on kuin tappavan baletin katselemista. Laivat pyörivät toistensa ympärillä pienempien hävittäjien sujahdellessa kolossien keskellä. On hienoa nähdä, miten ennakkoon suunnattu torpedoviuhka on matkalla suoraan kohti vihollisen lippulaivan kylkeä ja tietää, että paskiainen ei voi tehdä enää mitään muuta kuin toivoa, että pamaus ei ole kovin suuri.

Battlefleet Gothic: Armada

Laivat hoitavat sen varsinaisen rutiinitaistelun pitkälti itse. Tykkipatterit ampuvat tarjolla olevia kohteita prioriteettien mukaan, mutta erikoisemmat jutut – kuten erikoisaseiden ja –kykyjen käytöt – pitää mikromanageroida itse. Tekoälylle voi antaa myös laivakohtaisia ohjeita. The Duke of Ork on lentotukialus, jonka keulassa on mieletön sähköpiiska ja jonka kyljissä on hirmuisesti laukaisualustoja rynnäkköaluksille. Niinpä The Duke of Orkin käsketään pysyä kaukana taistelusta, yrittää pitää viholliset etusektorissa ja hakea automaattisesti kohteita, kun se aktiivinen kohde tuhoutuu.

Waaaghspite taas on raskaasti panssaroitu rynnäkköalus, jonka kyljissä on eeppisen kokoisia, mutta todella lyhyen kantaman tykkejä. Niinpä Waaaghspiten miehistö yrittää pysyä lähellä vihollisia ja pitää nämä sivusektorissaan. Ja kun viholliset tulevat tarpeeksi lähelle, laivasta toiseen teleporttaavat rynnäkköjoukot antavat näille iloisen yllätyksen…

Näin pelaajan ei tarvitse itse mikrottaa jokaista alusta aivan tauotta, mutta kun sen paikka tulee, pelin saa myös hidastettua hetkeksi etanan nopeuteen, jotta ehtii antamaan tarvittavat komennot ja käyttämään oikeat kyvyt.

Pelaaminen on tautisen hauskaa ja myös näyttää hyvältä. Avaruus alusten ympärillä täyttyy räjähdyksistä, kun valtavat kranaatit halkovat avaruutta ja räjähtelevät. Ottaessaan vahinkoa alukset hajoavat kappaleiksi ja jättävät jälkeensä romua, joten tarkkasilmäinen komentaja voi suoraan nähdä, että ihmisten lippulaiva ei taida enää räiskiä valtavalla Nova-kanuunallaan. Se kun kelluu muun nokan mukana ilmiliekeissä kentän toisella laidalla.

Battlefleet Gothic: Armada

Arvostelua odotellessa

Minä olen myyty jo nyt, sillä Battlefleet Gothic: Armada on erinomaisen hyvä tietokoneversio rakastetusta figupelistä. Ennen julkaisua peliin tullaan lisäämään sen yksinpelin ohella vielä Eldar-rotu, sekä julkaisun kieppeillä pari muutakin laivastoa. Näiden ohella yksinpeli odottaa pelaajaansa ja tuunauksiakin tarvitaan. Betatesti kun on ollut ihan oikea beta, jonka aikana peliä on pyritty tasapainottamaan ja hiomaan.

Niinpä tämä ei ole todellakaan vielä arvostelu. Paljon riippuu siitä, miten hyvin se viimeinen kiillotus ja tuunaus onnistuvat, mutta jo nyt voin todeta, että jos Battlefleet Gothic tai toiminnallinen laivastostrategia kiinnostavat, Battlefleet Gothic: Armada kannattaa pitää visusti silmissään.

 

Lisää aiheesta

18 minuuttia ihka-aitoa Warhammer: Total War -taisteluvideota!

Mainiosta ryhmäräimeestä tuli yllätyshitti

Warhammer – The End Times: Vermintide (PC, PS4, Xbox One)

Warhammer 40K: Armageddon (PC)

Warhammer 40K: Deathwatch – Tyranid Invasion (iOS)

Warhammer siirtyy aavoille merille – fantasiamerisotaa purjelaivoilla

Warhammer: End Times Vermintide -ennakko (PC, PS4, Xbox One)