Uusimmat

Blitzkrieg: Burning Horizon (PC)

26.05.2004 00:00 Mikko Matilainen

Strategiapeli Blitzkrieg on saanut lisälevyn, joka ei vaadi alkuperäistä peliä toimiakseen. Blitzkrieg: Burning Horizon sijoittuu edeltäjänsä tapaan toiseen maailmansotaan ja tällä kertaa pääosassa ovat Saksan sotakoneisto, ennen kaikkea kenraali Rommelin johtamat joukot.

Yksinpelikampanja on kahdeksantoista tehtävän mittainen. Yksittäiset tehtävät eivät ole kovin pitkiä, mutta vaikeustaso on viritetty sen verran korkealle, että pelin parissa vierähtää helposti useita päiviä. Kampanjan aikana päästään osallistumaan Rommelin ja hänen joukkojensa suurimpiin taisteluihin. Kampanjan lisäksi mukana on kasa yksittäisiä tehtäviä, joiden myötä sotaan liittyy myös Japani. Kunnon lisälevyn tapaan Burning Horizon tuo peliin ison kasan uusia yksiköitä. Tällä kertaa uutta sotakalustoa on tarjolla yli 50 yksikön verran aina Zero-hävittäjistä jenkkien jalkaväkeen.

Blitzkrieg ei välttämättä sovi niille, jotka ovat tottuneet Command & Conquerin kaltaisiin ”rakenna ja valloita”-teemaan toteutettuihin naksutteluihin. Resurssien kerääminen ja valtavien armeijoiden rakentaminen laajoissa tukikohdissa on jätetty sivuun. Tässä pelissä pelaaja saa käyttöönsä tietyn määrän joukkoja, joilla olisi piestävä koko vastarinta. Silloin tällöin etulinjaan saattaa toki tulla jonkinlaisia vahvistuksia, mutta oma strategia on suunniteltava huolella mikäli mielii menestyä.

Koska oma armeija ei koskaan ole järin suuri, on tankkien korjaaminen ja joukkojen varustaminen erittäin tärkeää. Vähän kärjistettynä voisikin sanoa, ettei yhtään yksikköä ole varaa menettää. Pientä helpotusta tuovat reservissä odottavat ilmavoimat, joilla voi tuhota isojakin vihollismassoja ilman pelkoa oman jalkaväen menetyksistä. On kuitenkin muistettava, että myös naapurilla saattaa olla pommikone takataskussa.

Koska pelaajan käytössä olevien joukkojen määrä ei ole järin suuri, on taktiikan suunnittelu ja varovainen eteneminen erittäin tärkeää. Pitkälle ampuvat tykit on syytä pitää takalinjassa, etteivät viholliset pääse heti niiden kimppuun. Lisäksi omien sotilaiden ammustilanteesta on pidettävä huolta. Usein on järkevää hyökätä kahdesta suunnasta vihollisen kimppuun. Lyhyesti sanottuna on siis pyrittävä hyödyntämään kaikki edut mitä on vain saatavilla. Helpoimmat vaikeustasot antavat tietysti vähän anteeksi.

Pelaajan urakkaa helpottaa tekoäly, jonka toiminta on usein kaukana järkevästä. Tekoälyllä on paha tapa pistää yksikkönsä marssimaan suoraan pelaajan armeijan tulitukseen. Myöskään reittivalinnat eivät aina ole niitä parhaita mahdollisia.

Lisää risuja on annettava käyttöliittymästä, joka on kaukana parhaasta mahdollisesta. Toimintanapit ovat pieniä ja ne on ahdettu yhteen ahtaaseen tilaan, josta niiden käyttö kiireessä on hankalaa. Hiiren kahdella napilla ei vielä päästä pitkälle, vaan kaikenlaisia erikoistoimintoja on pakko oppia käyttämään. Peliin sisään pääseminen vie siis aikansa, eikä käyttöliittymä tunnu luontevalta pidemmänkään pelailun jälkeen.

Blitzkrieg: Burning Horizon on toteutettu vanhalla 2D-tekniikalla, mutta tämä ei ole miinus. Kartan pyörittely ja zoomailu ei ehkä onnistu, mutta kaikki näyttää hyvältä ja sehän on pääasia. Pieni plussa on annettava myös räjähdysefekteistä.

Blitzkrieg: Burning Horizon on mukava välipala odotellessa varsinaista Blitzkrieg 2:ta. Sen kanssa kuluu mukavasti päivä jos toinenkin, mutta tekoäly on harmittavan heikko. Pelistä joutuu maksamaan vain kolmisen kymppiä eli hintakaan ei ole paha.