Uusimmat

Broken Sword 3 (PS2)

15.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Englantilainen Revolution Studios jatkaa seikkailupelien tuottamista, kun kaikki muut tuntuvat unohtaneen lajityypin. Suositun Broken Sword -sarjan jatkumista voi silti pitää pienenä yllätyksenä, onhan edellisestä osasta kulunut jo seitsemän vuotta. Siinä ajassa monia pelisarjoja on ehtinyt tulla ja mennä.

Broken Sword -sarjan päähenkilöt ovat monille tuttuja. George Stobbard ja toimittaja Nicolle Collard seikkailevat myös tässä uusimmassa painoksessa. George matkustaa työtehtävissä Kongoon tapaamaan mullistavan löydön tehnyttä keksijää. Eksoottinen reissu saa synkkiä sävyjä, kun tutkija löytyykin murhattuna. Samaan aikaan Pariisissa haastattelun Nicollelle luvannut hakkerinero saa kuulan kalloonsa, mikä herättää lehtinaisen uteliaisuuden. Edellisten osien tapaan Broken Sword 3 yhdistelee salapoliisitarinaan kiehtovasti historiaa ja mytologiaa. Tarinasta ei puutu käänteitä eikä yllätyksiä ja sarjan edellisiäkin osia ehditään muistella.

Kolmososa pitää tiukasti kiinni seikkailupelien perinteistä, mitä voi pitää pienenä yllätyksenä. The Sleeping Dragon ei yritä miellyttää toiminnan ystäviä, kuten monet pelkäsivät etukäteen. Vauhdikkainta antia ovat muutamat tasohyppely- ja kiipeilykohdat. Harvat toimintakohtaukset hoidetaan painamalla oikeaa nappia vaaran uhatessa – jos on liian hidas ja kuolee, peli antaa armeliaasti tilaisuuden yrittää uudestaan samasta kohtaa. Tarina etenee miellyttävän verkkaiseen tahtiin, kun sankarit ratkovat ongelmia ja keräävät johtolankoja. Seikkailu seuraa sankarien tutkimuksia vuoron perään, mikä pitää tarinan liikkeellä ja kiinnostavana. Jo ensimmäisten pelituntien aikana ehditään vierailla Kongossa, Pariisissa ja vanhassa englantilaisessa kylässä. Juoni etenee viivasuoraan, joten toiselle pelikerralle ei jää uutta kokeiltavaa.

Pelisysteemin alkeet on lainattu Resident Evilistä. Elokuvakamera seuraa hahmoa ennalta määrätyistä kuvakulmista. Sankareita ohjataan samaan tapaan kuin kauhuseikkailuissa, mutta hahmojen liikkuminen on S.T.A.R.S.- jengiäkin reumaattisempaa. Kuvakulmat eivät ole aina parhaita mahdollisia ja kartan puute häiritsee, varsinkin uuteen paikkaan siirryttäessä. Pelaaminen toimii näinkin. Seikkailun arveluttavin idea on osoittaa kaikki tärkeät esineet automaattisesti. Ominaisuus auttaa oikeaan suuntaan ongelmakohdassa, mutta useammin se vain paljastaa kaiken ennen aikojaan.

The Sleeping Dragonin pulmanratkonta on kohtalaisen kevyttä, mutta loogista, mikä on iso plussa. Pulmat ovat luonnollisia muutamaa hassua laatikontyöntelyä lukuun ottamatta. Aidosti monimutkaiset ja monivaiheiset pähkinät ovat harvassa. Esineitä kertyy niin vähän, että ongelmat ratkeavat usein kuin itsestään; jos jokin on epäselvää, kaikki mahdolliset vaihtoehdot voi käydä läpi käden käänteessä. Keskustelupohjaiset ongelmat ovat rimanalitus; ne voi ratkaista yksinkertaisesti selaamalla läpi kaikki aiheet. Myös tavaramanipulaatiota on helpotettu tarpeettomasti: valikkoa selaamalla näkee välittömästi jos valittua esinettä voi käyttää yhdessä jonkin toisen tavaran kanssa.

Edellisten osien käsin piirretty grafiikka on vaihtunut jatko-osassa kolmiulotteiseksi. Sarjan piirrosmainen ilme on säilynyt, mikä näkyy ilmeikkäissä hahmoissa ja sarjakuvamaisen kirjavissa maisemissa. Ympäristöjen toteutuksessa olisi silti jonkin verran parannettavaa. Varsinkin kaupunkialueet tuntuvat autioilta, eikä äänimaailma tee niistä yhtään eletymmän oloisia. Toteutuksen parasta antia on erinomainen ääninäytteleminen ja humoristinen käsikirjoitus. Harvat musiikkiraidat pitävät tunnelmaa yllä, mutta muita ansioita vaitonaisella äänimaailmalla ei ole.

Broken Sword 3 on oudoista suunnitteluratkaisuista huolimatta pätevä seikkailupeli, joka onnistuu kertomaan kiehtovan tarinan. Se on paikoin haastava ja tasaisen viihdyttävä paketti. Playstation2:lla se on mainio lisä Syberian ja Monkey Islandin kaltaisten seikkailupelien pieneen, mutta laadukkaaseen joukkoon.

Pleikkarin lisäksi The Sleeping Dragon ilmestyy PC:lle ja Xboxille. Revolution vastasi yksin eri versioista, joten niiden välillä ei pitäisi olla merkittäviä eroja.