Uusimmat

Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC)

23.11.2009 17:30 Juho Anttila

Harva tuotos on puhuttanut pelaavaa kansaa yhtä ahkeraan kuin Call of Duty -sarjan uusin osa. Pelin kehittänyt Infinity Ward lisäsi vielä bensaa liekkeihin näyttämällä kattavasta verkkopelistä haaveilleille PC-pelaajille rumasti keskisormea.

Karsittu pelaajamäärä ja dedikoitujen servereiden puute sai monet nettisoturit lokeroimaan MW2:n vähintään vuosikymmenen flopiksi. Mutta johtuuko itku faktoista vai katkeruudesta?

Jos Modern Warfare 2 ei tähän mennessä ole vielä tuttu, kannattaa ensi töikseen tutustua Miikka Lehtosen laajaan arvosteluun. Kuten tuonnempana tulemme huomaamaan, Miikan konsoliversiota käsittelevä teksti kuvaa sangen osuvasti myös uusimman Call of Duty:n PC-versiota.

Arvostelun voi lukea täältä: Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3, Xbox 360)

Aivot narikkaan

Moni alunperin konsoleille kehitetty räiskintä kompastelee ohjaustuntumaan, kun padia varten viritelty ohjaus ei toimikaan hiirellä ja näppäimistöllä. Modern Warfare 2 välttää tämän ansan ilahduttavan hyvin. Konsoliversiossa nähty snap to -tähtäysapu on jätetty pois. Tilalla on napakka ja asianmukaisesti toteutettu hiiriohjaus.

Myös liikkuminen on intuitiivista ja sujuvaa. Ainoastaan kulmien taakse kurkkimisen puuttuminen kielii pelin konsolipohjasta. Ominaisuutta olisi rehellisesti sanottuna välillä kaivannut, mutta ilmankin pärjää alkujärkytyksen jälkeen.

Tekninen toteutus on ensiluokkaista. Ruudunpäivitys ei testilaitteistolla pudonnut alle 40 fps:n lukeman edes tiukimmissakaan taistelutilanteissa, vaikka grafiikka-asetukset oli väännetty ronskisti kaakkoon. Ainoa napinan aihe oli ilmeisesti muistinhallintaan liittyvä bugi, joka kaatoi pelin viimeisen tehtävän aikana. Ongelma poistui pienentämällä tekstuurien tarkkuutta väliaikaisesti, mutta toivon mukaan se tullaan myös korjaamaan päivityksen muodossa.

Pelin yksinpelikampanja on kerännyt kritiikkiä lyhyen kestonsa ja uskottavuuden rajoja koettelevien juonenkäänteidensä vuoksi. Kun heittää aivot reilusti narikkaan ja antautuu vuoristoradan vietäväksi, viihtyy tarinan parissa hyvin. Vakavaa sotadraamaa odottavilla voi sen sijaan mennä urheilujuoma väärään kurkkuun hurjimpien juonenkäänteiden kohdalla.

Tarinan kesto on myös selvästi tyylivalinta. Kokemuksesta on viilattu pois kaikenlainen toisto ja tyhjäkäynti. Lopputuloksena on tuhottoman viihdyttävä, suorastaan hengästyttävä kokoelma toinen toistaan hurjempia tilanteita. Lyhythän se tarina silti on, jos lähdetään laskemaan euroja pelituntia kohden. Siksi moninpeliin kohdistuukin kosolti odotuksia.

Tulitikkuja tekemässä

Kuten alussa mainitsin, verkkopeli on herättänyt suorastaan valtavan määrän kohua, itkua ja jopa boikottiuhkauksia. Kyllähän se kiukuttaa vietävästi, kun odotetusta pelistä puuttuu tukku ominaisuuksia, joita PC-pelaajat ovat tottuneet pitämään itsestään selvinä tämänkaltaisissa räiskinnöissä.

Aiemmasta lähes puolittuneet pelaajamäärät ja dedikoitujen servereiden puute sattuvat nimenomaan yhteisöllistä pelaamista harjoittaviin verkkosotureihin. On pakko myöntää, että itseänikin harmittaa, ettei Modern Warfare 2:sta pääse pelaamaan esimerkiksi laneilla tai tutulla, hyväksi koetulla serverillä.

Infinity Wardin ilmeisesti bisnessyistä tekemä päätös asettaa PC-käännöksen samalle viivalle konsoliversioiden kanssa. Jäljelle jää moninpeli, joka on käytännössä identtinen Xbox 360:lla ja PlayStation 3:lla nähdyn kanssa.

Ratkaisun aiheuttama pettymys purkautuu monella koko teoksen tuomitsemisena manalan alimpiin syövereihin, usein jopa peliä itse kokeilematta. Samalla on päässyt kuitenkin unohtumaan, että Modern Warfare 2:n moninpeli on nykyisessä, monien PC-pelaajien odotuksiin verrattuna riisutussakin muodossaan julmetun lystiä puuhaa.

Ennakkomanailujen perusteella matchmakingiin perustuvan nettipelin piti olla lagista, katkeilevaa ja huijareiden kansoittamaa, vältä-peukalon arvoista kärsimystä. Olikin yllättävää ja ilahduttavaa huomata todellisuuden olevan jotain aivan muuta.

Vietin itse valtaosan testisessioista 18 hengen matseissa. Tästä huolimatta pelätty verkkoviive pysyi kurissa kiitettävän hyvin paria satunnaista yskähdystä lukuun ottamatta. Selvästi havaittavia huijareita ei näkynyt enkä edes saanut koneelleni hurjimpien verkkohuhujen lupailemaa virustartuntaa.

Pelaaminen onkin myös PC:llä aivan yhtä hauskaa ja addiktoivaa kuin mitä Mestari Lehtosen arvostelu tietää kertoa konsoliversiosta. Matseissa tapahtuu koko ajan, ja erilaista kerättävää ja saavutettavaa löytyy hurjat määrät. Toisaalta ryhmänmuodostukseen näyttää pätevän myös sama kritiikki: vaikka porukat syntyvätkin kiitettävän vauhdikkaasti, tuli aloittelijalla välillä aika orpo olo vastustajien kokemustason huidellessa viidenkymmenen paremmalla puolella.

Modern Warfare 2:n PC-versio osoittautui rutkasti mainettaan paremmaksi tuotokseksi. Se on tekniseltä toteutukseltaan ja toimivuudeltaan aivan yhtä hyvä, omissa silmissäni hiiriohjauksen vuoksi jopa parempi, kuin aiemmin erinomaisiksi todetut konsoliversiot.

PC-räiskinnöille tyypillisten ominaisuuksien puuttuminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että peli ei enää palvele samaa kohderyhmää kuin aiemmin. Ne pelaajat, joille dedikoidut serverit ja lanikelpoisuus ovat avainkysymyksiä, on pudotettu tylysti rannalle. Tämä herättää kyseisiä ominaisuuksia odottaneissa rutkasti ansaittua harmistusta ja pudottaa PC-versiolta Suositus-peukun. Muiden ei kannata pelästyä pelin tylyä mainetta, sillä Call of Duty: Modern Warfare 2 on myös PC:llä nautittuna yksi vuoden parhaista peleistä.

Lue konsoliversion arvostelu: Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3, Xbox 360)

 

Tekijä: Infinity Ward
Julkaisija: Activision
Testattu: PC Windows Vista, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: Windows XP tai Vista, AMD 64 3200+ tai Pentium 4 3,0 Ghz prosessori, 512 Mt muistia XP:llä, 1 Gt muistia Vistalla, GeForce 6600 256Mt, ATI Radeon X1600XT tai parempi näytönohjain, 16 Gt kovalevytilaa, DirectX 9.0c
Pelaajia: 1-18
Pelin kotisivu: http://www.modernwarfare2.com
Juho Anttila

 

 

Lisää aiheesta

Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3, Xbox 360)

Lue myös

Assassin’s Creed II (PS3, Xbox 360)

Borderlands (PC, PS3, Xbox 360)

Dragon Age: Origins (PC, PS3, Xbox 360)

NHL 2K10 (PS2, PS3, Xbox 360, Wii)

Operation Flashpoint: Dragon Rising (PC, PS3, Xbox 360)

Professor Layton and Pandora’s Box (DS)