Uusimmat

Championship Manager 4 (pc)

04.04.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa PC:n Championship Manager 4

Championship Manager on epäilemättä yksi historian menestyksekkäimmistä pelisarjoista. Brittiläisen Sports Interactiven työstämä futismanagerointi aloitti taipaleensa jo 90-luvun alkupuolella ja sen suosio tuntuu olevan edelleen kasvussa. Laajan ja harvinaisen uskollisen fanipohjan lisäksi menestystä on siivittänyt sarjan tinkimätön toteutustapa. Sports Interactiven väki on aina pyrkinyt ennen kaikkea realismiin eikä ole poikennut tältä polulta julkaisijoiden satunnaisista vaatimuksista huolimatta. Nyt sarja on runsaiden vuosipäivitysten jälkeen edennyt siihen pisteeseen, että pelipaketin kanteen on nimen perään painettu järjestysnumero 4.

Uutuutena: grafiikka

Kuten kaikki Championship Manager 4:n kehitysprosessia vähänkään seuranneet tietävät, tulokkaan odotetuimpiin ja kohutuimpiin uudistuksiin kuuluu graafinen ottelutoteutus. Tähän saakka sarja on pysynyt tiukasti uskollisena tekstimuotoisille tilannekuvauksilleen, joten muutos on merkittävä. Asian vakavuutta kuvaa hyvin se, että monet fanit reagoivat ensimmäisiin tietoihin uudistuksesta lähes kauhistuneesti. Grafiikan epäiltiin kangistavan pelimoottoria ja tuhoavan sen uskottavuuden itseään toistavilla hyökkäyskuvioilla.

Synkkiä ennustuksia lausuneet nettiprofeetat olivat kuitenkin väärässä. Sports Interactive ei sortunut nykyaikaisen 3d-moottorin pauloihin, vaan ottelutapahtumia seurataan hyvin pelkistetyllä, ylhäältä päin kuvatulla 2d-areenalla. Pelaajia esittävät heidän pelipaitansa numeroilla varustetut ympyrät eikä kentällä näy yhtään ylimääräistä yksityiskohtaa. Ainoa kaksiulotteisesta pinnasta esille nouseva elementti on pallo, joka kasvaa hetkittäin tavallista suuremmaksi symboloidakseen korkeita syöttöjä ja keskityksiä.

Yksittäisten pelisuoritusten sijaan grafiikka keskittyy siis tilanteiden kehittymiseen ja suurempien kuvioiden esittämiseen. Systeemi vaikuttaa yhtä realistiselta kuin vanha tekstikommentointikin, mutta sillä on pari ilmeistä vahvuutta edeltäjäänsä verrattuna. Graafinen toteutus antaa kotimanagerille mahdollisuuden tarkkailla joukkueen peliryhmityksen toimivuutta ja auttaa tunnistamaan valitun taktiikan heikkoudet huomattavasti tehokkaammin kuin ennen. Esimerkiksi puolustuksen pahimmat aukot sekä keskikentän ja hyökkäyksen keskinäinen ryhmittely nousevat nyt erinomaisesti esille. Myös kriittiset virheet on entistä helpompi huomata. Kaiken kaikkiaan kentän tapahtumat näyttävät oikeilta jalkapallomatseilta ja tekevät kotimanageroinnista entistäkin uskottavamman kokemuksen.

Graafinen toteutus on mahdollistanut ottelutapahtumien yksityiskohtaisen seuraamisen jokaista syöttöä ja pelikatkoa myöten. Samalla yksittäiset kohtaamiset venyvät kuitenkin niin pitkiksi, ettei tämä ole pidemmän päälle kovin mielekästä. Sekunti sekunnilta etenevät tilanteet sopivat erinomaisesti joukkueen suorituksen analysointiin, mutta useimmista otteluista selviää katsomalla yksityiskohtaisesti vain kaikkein tärkeimmät hetket. Halutessaan graafisen esityksen voi myös kytkeä pois päältä, jolloin tilannetta voi seurata tuttujen ja turvallisten tekstikommenttien avulla.

Työkaluja kotimanagereille

Pelin perusrakenne on pysynyt entisellään. Pelaajan tehtävänä on ottaa komentoonsa yksi jalkapallojoukkue ja johdattaa se kohden mainetta ja kunniaa. Urakka on kaikkea muuta kuin helppo, sillä armottoman realistisesti toteutettujen otteluiden lisäksi kotimanagerin on mm. huolehdittava joukkueen kokoonpanosta, taktiikasta, budjetista ja julkisuuskuvasta. Tällä kertaa eri maiden liigoja on mukana peräti 39 kappaletta, joten valinnanvaraa riittää. Sinivalkoista otetta kaipaavien iloksi joukosta löytyy myös kotoinen Veikkausliigamme.

Graafisen ottelunäkymän lisäksi paketti sisältää muitakin uusia työkaluja ja vaatimuksia, jotka kotimanagerin on otettava huomioon. Käytettävissä oleva palkkabudjetti on määritelty erittäin tarkasti, mikä vähentää pelaajan mahdollisuuksia pitää tärkeimmät pallonpotkijat joukkueessa rahakkaiden sopimusten avulla. Toisaalta tulot ja menot on eritelty entistä yksityiskohtaisemmin, joten rahavirtojen tasapainottaminen on tullut hieman helpommaksi. Tarpeettomia pelaajia voi nyt tarjota suoraan muille joukkueille ja sopimusneuvotteluihin on ilmestynyt muutamia uusia vaihtoehtoja. Seuraavan ottelun voimasuhteista puolestaan saa tarkempaa tietoa vedonlyöntikertoimien avulla.

Taktiikkapuolella pelaaja saa määritellä yleisen pelityylin ja joukkueenjäsenten tehtävät eri erikoistilanteissa. Systeemin käyttäminen on melko vaivalloista, mutta sen avulla voi rakennella melko yksityiskohtaisia kuvioita. Palloilijoiden valmennusrutiineja pääsee säätämään entistä yksityiskohtaisemmin, joten joukkueen pahimpiin ongelmakohtiin voi yrittää puuttua myös pelikentän ulkopuolella.

Kaikki ei ole täydellistä

Uudistusten myötä osa vanhoista ominaisuuksista on valitettavasti saanut lähteä. Itse jäin kaipaamaan etenkin mahdollisuutta määritellä joukkueenjäsenten pelipaikat tarkemmin pallon sijaintiin nähden. Myös tärkeimmän pelintekijän valitseminen on jätetty kokonaan pois. Ilman näitä ominaisuuksia taktiikkaruutu tuntuu jonkin verran köykäisemmältä kuin ennen. Nähtäväksi jää, aikooko Sports Interactive tuoda poistetut elementit takaisin tulevissa vuosipäivityksissä.

Uuden järjestysnumeron kunniaksi pelin käyttöliittymää on muokattu. Nyt pelaaja pääsee käsiksi kaikkiin tietoihin myös otteluiden aikana ja yksittäisille palloilijoille annettavien ohjeiden muokkaaminen on selvästi entistä sujuvampaa. Kehitys ei kuitenkaan ole mennyt yksinomaan parempaan suuntaan. Isot paluu- ja taktiikkanapit ovat kadonneet ja ne on korvattu selvästi pienemmillä ja epäkäytännöllisemmillä vaihtoehdoilla. Urheilijoiden filtteröiminen erilaisten kriteerien perusteella ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, vaan listoille ilmestyy melko usein sinne kuulumattomia nimiä. Lisäksi ainakin arvosteluversio pätkii oudosti näkymästä toiseen siirryttäessä eikä ottelustatistiikka pysy aina tapahtumien tasalla. Tämä on sen verran kiusallinen kauneusvirhe, että siitä olisi syytä päästä eroon myyntiversiossa.

Yleisesti ottaen Championship Manager 4 sisältää hyvin vähän yllätyksiä. Se luottaa edelleen hyväksi havaittuun, armottoman realistiseen linjaan ja maustaa sitä hyvin toimivalla graafisella ottelunäkymällä. Aiempaa kankeampi käyttöliittymä ja muutaman ominaisuuden poistaminen nakertavat kokonaisuutta hieman, mutta kovin merkittäviä ongelmia ne eivät aiheuta. Kyseessä on joka tapauksessa uusi erinomainen versio kaikkien aikojen parhaasta futismanageroinnista ja pakko-ostos kaikille pelityypin ystäville.

-Mikko Karvonen

Sports Interactiven ja CM4:n kotisivut