Uusimmat

Chibi-Robo (GC)

22.06.2006 14:05 Jason Ward

Todettakoon se heti alkuun: Chibi-Robo kuuluu pelimaailman outoihin lintuihin. Kyseessä on jonkinlainen tasohyppelyn, elämäsimulaattorin ja ohjelmalelun hybridi, jossa pelaaja ohjastaa piskuista kotirobottia nimeltään Chibi-Robo. Äkkiväärää huumoria, persoonallisia hahmoja ja eriskummallisia tilanteita viljelevästä pelikokemuksesta voi olla vastuussa vain Nintendo.

Tuli taloon robo ja telekopteri

Sandersonin perheen tyttärelle syntymäpäivälahjaksi ostettu Chibi löytää itsensä jonglööraamasta lelun, piian ja apurin rooleilla. Perheenjäsenet ovat jatkuvasti avun tarpeessa arkipuuhiaan hoitaessaan ja taloa saa olla koko ajan siivoamassa tahroista ja pikkuroskista. Aktiviteettia löytyy jos jonkinlaista, mutta käytännössä kaikki pyörii ilon ja onnen ympärillä – mitä enemmän Chibi putsaa ja sortteeraa sekä suorittaa tehtäviä, sitä onnellisempi taloudesta tulee ja sitä enemmän Chibin kirstuun kilahtaa Moolahia; pelimaailman valuuttaa. Kahisevalla Chibi voi ostella apuvälineitä ja muita härpäkkeitä.

Pelaajaa avustamassa häärii Chibin lentävä kaveri, helikopterin ja television risteytys Telly Vision. Puheenlahjoiltaan köyhä Chibi ei kyllä/ei-vastailun lisäksi juuri osaa kommunikoida, joten Telly myös hoitaa tarvittaessa puhemiehen hommat. Sandersonin perheen ja Tellyn lisäksi Chibi kohtaa monenlaisia omintakeisia hahmoja, aina funkkaavista kukkasista ja skitsoilevista nallekarhuista sadetanssia joraaviin sammakoihin ja kovaksi keitettyihin sotilaskananmuniin. Kyllä, luit oikein: sotilaskananmuniin. Oudot hahmot ja hämmentävät tapahtumat hyväksyy osaksi pelin omaa yksilöllistä maailmaa.

Sandersonien kodista löytyy tutkittavaa ja koluttavaa vaikka kuinka pitkäksi aikaa ja joka nurkan takaa tuntuu löytyvän uutta ihmeteltävää. Takapihaa pitemmälle ei pääse, mutta pikkuruisen robotin vinkkelistä budjettikokoinen omakotitalokin tuntuu kokonaiselta maailmalta. Pelissä myös vuorokaudet vaihtuvat, ja illan hämärtyessä talossa alkaa aina tapahtua yhtä sun toista kummallista ja kummastuttavaa. Aamun valjetessa sottapytty-Sandersonit ovat tietenkin onnistuneet taas likaamaan lukaalinsa perinpohjaisesti ja Chibille löytyy jälleen lisää hommia.

Hämärän rajamailla

Valtaosa pelin parissa vietetystä ajasta kuluu arkisten askareiden parissa. Osa eteen tulevista askareista on muokattu hauskoiksi pikku alipeleiksi, ja erilaisia tehtäviä löytyy mittavasti. Pelin edetessä Chibi pääsee tekemään kaikkea hampurilaisten paistamisesta ja kukkien kastelusta esteratojen läpäisyyn ja toisesta ulottuvuudesta ilmestyvien robottihämähäkkien grillaamiseen. Chibi-Robo ei pitkälle pötki ilman sähköä, joten muiden rutiinien ohella on totuttauduttava juoksentelemaan pistokkeilla tasaisin väliajoin. Sandersonien lisäksi Chibi hieroo tuttavuutta muun muassa taloudesta löytyvien lelujen kanssa, jotka heräävät henkiin aina kun ihmisväki loistaa poissaolollaan.

Pelin maailma on pelkistetystä graafisesta ilmeestään huolimatta varsin eläväinen ja värikäs paikka, jossa audiovisuaalinen anti on sanalla sanoen pirtsakkaa. Kirkkaat pastellisävyt, lämpimästi hymyilevät hahmot hupaisine maneereineen ja vinkeät ääniefektit onnistuvat luomaan pelin ympärille todella positiivisen tunnelatauksen, joka ei yllättäen onnistu lipsumaan marenkiseksi missään vaiheessa.

Chibi-Robo on hämmentävä ristisiitos arkirealismia ja perijapanilaisia abstraktioita, ja pelin maailmassa huomaa pian suhtautuvansa mitä järjettömimpiin käänteisiin kuin ne olisivat jokapäiväisiä tapahtumia. Piskuisen robottimme ympärillä sattuu ja tapahtuu alituiseen, ja arki on usein taruakin ihmeellisempää. Usvaisesta hämyilystä huolimatta pelin keskeinen teema on hyvinkin inhimillinen: perhearvojen ja hyväsydämisyyden tärkeyden julistaminen. Eikä käy kieltäminen, etteikö Chibi-Robo saisi hyvälle mielelle. Harvoin on arkinen virtuaalihahmojen jelppiminen tuntunut näin mieltäylentävältä.

Chibi-Roboa voidaan pitää eräänlaisena jokeripelinä. Jos sille antaa tilaisuuden ja pelin tunnelma sattuu osumaan hermoon, se saattaa hyvinkin liimata nenän ruutuun varsin tiukasti. Toisaalta pelin ylipirteä tyylittely ja joviaalien pakkopullatehtävien jatkuva tahkoaminen vierottavat lyhytpinnaisemmat pelin parista ennen kuin ensimmäinen päivä ehtii vaihtua yöksi. Jos pelille uskaltaa antaa tilaisuuden, outouden pinnan alta paljastuu vuoden omaperäisimpiin peleihin lukeutuva tekele täynnä iloista pikkupuurtamista ja hyvää fiilistä.

Tekijä: Skip

Julkaisija: Nintendo

Testattu: GC

Saatavilla: GC

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://www.chibi-robo.com