Uusimmat

Close Combat IV: Taistelu Viipurista (PC)

09.01.2001 21:47 Jukka O. Kauppinen

Close Combat IV – Winter War – The Fight for Viipuri


Puna-armeijan hyökkäys etenee kohti Viipuria. Pitääkö puolustuslinja Summassa?

Suomalaisten Blenheim pommittaa venäläisjoukkoja.


Kollaa kestää!


Paarinkantajat ryntäävät etulinjaan – ja ottavat kohta kaatuneilta jääneen Emma-pikakiväärin hyötykäyttöön.


Panssarintorjuntaryhmä tuhoaa BT-panssarin Molotovin cocktaililla.


Suomalaisjoukot tykistökeskityksessä.

Saksalais-ranskalainen parivaljakko Luer ja Moloch ovat tehneet miehen työn ja siirtäneet Suomen Talvisodan 1939-1940 Close Combat IV-strategiapelin kuosiin. Esittelemme modin ja tekijät lyhyesti.

Luer on jo tunnettu nimi Close Combat-piireissä, sillä hän on aiemmin tehnyt muitakin modeja CC-peleihin. Close Combat 3 Finland ja RealRomanians ovat tuttuja tekeleitä Close Combateja aiemmin pelanneille. Moloch puolestaan oli tehnyt aiemmin Afrikka-modin Close Combat III:een, mutta koska IV:n muokkaaminen on paljon työläämpää yhdistivät miehet voimansa. Aihe puolestaan valittiin koska Luer oli tehnyt ennestään tutkimustyötä talvisodasta ja heidän täytyi käyttää olemassaolevia karttoja, joista lumisia karttoja oli mukavasti tarjolla. Niinpä talvisota tuodaan strategistien ulottuville hupaisasti naapurimaissa netin kautta työskentelevän kaksikon avulla

Pääsyy talvisodan luomiseen oli kuitenkin Luerin aiempi aito kiinnostus kyseiseen sotaan – ehkä osittain myös miehen suomalaisystävien ansiosta. Luer halusi lisäksi jatkaa hieman valtavirrasta eroavalla linjalla, luoden vähemmän tunnettuja taisteluita joissa ei ole saksalaisia. Eli Ardennit, Arhnem, Normandia, Stalingrad sun muut ”mainstream”-taistelut jäivät automaattisesti sivuun. Urakan aloitettuaan tuli mukaan myös joukko muita avustajia, pääosin suomalaisia, jotka auttoivat historiallisessa tutkimuksessa ja loivat modiin äänet.

Mikään helppo tai lyhyt urakka ei ollut. Kaksikko työsti kaikki pelin datatiedostot, äänet, puheet, strategiajärjestelmän ja niin edelleen – nettisivujen mukaan ”peli käännettiin ylösalaisin.” Koska molemmat käyvät päivätyössä oli käytettävissä vain rajoitetusti aikaa. Niinpä modia tehtiinkin kolmisen kuukautta.

Mod sisältää kaksi kampanjaa:

Fight for Viipuri – taistelu Viipurista.
Koko strategisella kartalla tapahtuva taistelu, jossa Puna-armeija etenee kohti Mannerheim-linjaa.
Bay of Viipuri – Viipurinlahti.

Suomalaisten pääpuolustuslinja on murtunut ja venäläiset yrittävät edetä Viipurinlahden ympäristössä.Alkaa helmikuun 22. 1940.

Alkuperäiset Close Combat IV-yksiköt korvataan modissa täysin uusiksi tehdyillä suomalaisilla ja venäläisillä joukoilla. Puna-armeijalla on huomattava ylivoima miehissä ja panssarikalustossa, kun Puolustusvoimilla on taasen vähemmän kaikkea – mutta taso ja puolustustahto on monta astetta parempaa. Suomalaisjoukot ovat pääosin jalkaväkeä ja käytössä on ainoastaan yksi panssarijoukko, joka sekin on varustettu ohutpeltisillä ja ruikkupyssyisillä antiikkivaunuilla.

Aivan täysin autenttista sotaa ei luonnollisesti ole luvassa. Alkuperäisessä pelissä on rajoituksia joita ei pystytä ylittämään. Esimerkiksi tekoäly tuottaa hieman pulmia kampanjatilassa ja tykistön/ilmatuen iskuja ei ole voitu editoida lainkaan. Muutoin luvassa on kuitenkin hieno ja kiinnostava kokemus etenkin näin meikäläisten näkökulmasta.

Kysyin Luerin kanssa käydyn keskustelun lopuksi myös miksi hän ylipäätään tekee tällaisia modeja:
Tämä alkoi melkein vahingossa. Halusin päästä eroon eräässä toisessa modissa olleesta virheestä. Jouduin paneutumaan modin datatiedostoihin ja jälkeenpäin ajattelin tehdä saman tien lisää muutoksia. Joten loppujen lopuksi päädyin tekemään yhä enemmän ja enemmän muutoksia. Olin kauan halunnut pelata ilman saksalaisia, joten lopulta käsissäni kokonaan uusi modi, RealRomanians, jonka arvelin olevan tarpeeksi hyvä netissä julkaistavaksi.


Summan taistelun alkutilanne.

Modin alkuruutu. Leijona vastaan tähti.

Suomalainen yksikkö.

Venäläinen yksikkö.

Taistelun jälkeen.

Modin voit kopioida viralliselta kotisivulta:
Close Combat IV: Winter War – The Fight for Viipuri

Lisää Luerilta: www.clubssi.com/luer
Close Combat IV kotisivut.

Lisätietoja Talvisodasta: Puolustusvoimien Talvisodan sähkeuutiset
Talvisodan taistelut www.winterwar.com (englanninkielinen)
Talvisodan opetukset , Lessons of Winter War (englanninkielinen)
Valkoinen kuolema, Suomussalmen taistelu (englanninkielinen)